Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διπλωματική γλώσσα… των σκυλιών


Του Γιάννη Σιδέρη

Αφού ο κ. Τσίπρας από την Κοζάνη έταξε «λιμάνι ξηράς» στην Καστοριά, αφού παραχώρησε με γαλαντομία στο δήμο Κοζάνης 400.000 στέμματα – αντί για τα πραγματικά 400 – για το στρατόπεδο Μακεδονομάχων, από τη Θεσσαλονίκη επιδόθηκε σε ασκήσεις υψηλής διπλωματικής τακτικής, και παρομοίασε την τουρκική ηγεσία με σκύλο!

Είπε ως γνωστόν
«Για την εξωτερική πολιτική έχω μια ρήση στο μυαλό μου: αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει πολύ. Αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει. Εμείς δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε γαβγίζουμε πολύ, προασπίζουμε όμως αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ναι ήταν ένα σχήμα λόγου, αλλά τα σχήματα λόγου στη διπλωματία επιτρέπονται μόνο εν είδει χαριτολογήματος, όταν οι σχέσεις είναι ήρεμες, φιλικές και συνεργατικές με ξένο ηγέτη, και εφόσον ο αναφερόμενος είναι παρών.

Στην προκειμένη περίπτωση, μόλις είχαν τελειώσει άδοξα οι κυπριακές συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, το γαλλικό σκάφος–γεωτρύπανο West Capella, θα άρχιζε στο οικόπεδο 11 τη γεώτρηση, συνοδευόμενο από γαλλικές φρεγάτες, αλλά και τον διακριτικό προστατευτικό κλοιό αμερικανικών, ισραηλινών και ελληνικών σκαφών, οι τούρκοι έκαναν ασκήσεις με πραγματικά πυρά βόρεια της Κύπρου, πολεμικά τους αεροσκάφη πετούσαν νότια της Κύπρου, ενώ ως αντιπερισπασμό η γείτων έστελνε το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» να διεξάγει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου, με την συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών και υποβρυχίων.

Σε αυτό το ηλεκτρισμένο κλίμα, ο πρωθυπουργός, με γλώσσα αδόκητη και αδόκιμη, παρομοίασε την τουρκική ηγεσία με σκύλο του γαβγίζει. Ήταν μια έκφραση, που θα την χρησιμοποιούσε ένας πρωθυπουργός μόνο στοχευμένα, και μόνο εφόσον είχε σχεδιάσει να οξύνει την κατάσταση με την Τουρκία – κάτι που δεν νομίζουμε ότι ήταν στις προθέσεις του. Απλώς ήταν και αυτή μία από τις ανεμώλιες εκφράσεις που συνηθίζει ο πρωθυπουργός.

Λογικώς οι Τούρκοι, δι’ ανακοινώσεως του υπουργείου Εξωτερικών, απάντησαν ότι τέτοιες εκφράσεις δεν αρμόζουν ούτε στο πρόσωπο, ούτε και στο αξίωμα του πρωθυπουργού Τσίπρα. Με αυτή την αφορμή εκφράζουμε και επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας από τους αρμόδιους στην Ελλάδα να τηρούν υπεύθυνη στάση για τα θέματα που αφορούν και τη χώρα μας».

Ήταν σα να μάλωναν τον ανεπίδεκτο μαθητή! Και σίγουρα στο αξίωμα δεν ταιριάζουν. Στο πρόσωπο σαφώς ταιριάζουν, όπως σε όλων μας τα πρόσωπα ταιριάζουν οι εκφράσεις μας. Μας αντανακλούν.

Φυσικά ο κ. Τσίπρας δεν διακυβεύει κάτι. Μιλάει σχεδόν εκ του ασφαλούς, χρησιμοποιώντας την πρωτοφανή «διπλωματική» γλώσσα, γιατί στην κυπριακή γεώτρηση παίζονται μεγάλα συμφέροντα και εμπλέκονται μεγάλες και ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη, που μας ξεπερνούν.

Άλλωστε και η λιλιπούτεια Κύπρος τελικά δεν είναι πλέον τόσο λιλιπούτεια (όσο ήταν με τα δεδομένα της δεκαετίας του 70), και σίγουρα δεν χρειάζεται την failed state Ελλάδα για την άμυνά της – ευτυχώς γι αυτήν. Προαλείφεται να γίνει ενεργειακή δύναμη, είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε., συμμετέχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, θα ενταχθεί στους ενεργειακούς άξονες της Μέσης Ανατολής, έχει επιχειρησιακές συμφωνίες με τεράστιες ενεργειακές επιχειρήσεις, σε κοινές εκμεταλλεύσεις που προστατεύονται από τα οικεία κράτη.

Από την άλλη η Τουρκία, όσο και να αντιδρά σπασμωδικά, να στέλνει «Μπαρμπαρός», πολεμικά αεροσκάφη και υποβρύχια, βρίσκεται σε διπλωματικό και στρατηγικό κενό. Φέρεται με το παλιό αυτοκρατορικό μεγαλείο που θέλησε να αναβιώσει μέσω του «στρατηγικού βάθους» του Νταβούτογλου. Όμως η Ανατολική και Ν.Α. Μεσόγειος βρίσκεται σε μια γεωπολιτική – και σε σημεία – αιματηρή αναδιάταξη, η οποία περιλαμβάνει, λόγω των ενεργειακών πηγών την Κύπρο, αφήνοντας την Τουρκία επιβαρυμένη. Στα ανατολικά απειλείται η συνοχή της με το αναδυόμενο κουρδικό, χάνει την ηγεμονία στο μουσουλμανικό κόσμο, αλλά η ίδια μένει προσκολλημένη στην τακτική της δεκαετίας του 70, όταν ήταν ακόμη – και εκλαμβανόταν ως – περιφερειακή δύναμη.

Οι όποιες εμπλοκές, λύσεις και διευθετήσεις, θα γίνουν για μας χωρίς εμάς, καθώς θα είναι παιχνίδι για «μεγάλα παιδιά». Με αυτή την λογική, όταν ο κ. Τσίπρας κάνει λογοπαίγνια με γειτονικούς σκύλους, δεν διακινδυνεύει τίποτα. Απλώς μας προσβάλει, γιατί είναι ο πρωθυπουργός μας.

ΥΓ: Αλλά «το έχουν» εκεί στο Μαξίμου. Ο περιβόητος σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού Ν. Καρανίκας, (τον οποίο η στήλη ποτέ δεν έχει κατηγορήσει ως τώρα, γιατί δεν αρέσκεται να συντονίζεται στα μαζικά πογκρόμ), το διέπραξε: Επιτέθηκε στον Διονύση Σαββόπουλο για την συναυλία του Σκάι «Όλοι μαζί μπορούμε». Ναι ο Καρανίκας επιτέθηκε στον Σαββόπουλο! Ίδια μεγέθη βλέπεις, ίδια ιστορία, ίδιο βαρύ έργο, ίδια ακτινοβολία!

Σε ένα παραληρηματικό λογίδριο, που δημοσίευσε το liberal χθες, έγραψε, μεταξύ άλλων:
"Όλοι μαζί μπορούμε να δείρουμε τη γυναίκα μας, να βγάλουμε τα λεφτά μας έξω (για τον Σταθάκη, τον Τσακαλώτο και άλλους υπουργούς αναφέρεται;) να βασανίσουμε μετανάστες και πρόσφυγες, να βρίσουμε τους γκέι, να χρίσουμε αυθαίρετα(….), να κάνουμε τον σταυρό μας, να πάμε εκκλησία, να ψηφίσουμε δηλαδή ΝΔ …ακούγοντας τον Σαββόπουλο Αμοράλ της κλοπής τραγουδιών και όλα να ταιριάξουν".
Εντελώς συνειρμικά μας ήρθε στο νου ένας στίχος του Σαββόπουλου, από το δίσκο «Ο Αριστοφάνης Που Γύρισε Από Τα Θυμαράκια»: Τώρα με χειρουργεί, μια αλλήθωρη νεολαία, μια τσογλανοπαρέα που κάνει κριτική...

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]