Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ματαιώσαμε το σόου Σαδίκ


Του Μανώλη Κοττάκη

Η δημοσιογραφία είναι συναρπαστικό επάγγελμα, αλλά οι χαρές που σου δίνει είναι λίγες και σε κάθε περίπτωση εφήμερες. Δεν διαρκούν πολύ. Υπό αυτή την έννοια ως Διευθυντής της ιστορικής αυτής εφημερίδας θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την τροπή που έλαβε η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλή Γιλντιρίμ στην Θράκη.

Άλλα είχαν σχεδιάσει οι γείτονες, άλλα τους βγήκαν. Και στο μέτρο που αυτή η μεγάλη και ιστορική εφημερίδα ξύπνησε το κοιμώμενο κράτος των Αθηνών, προβλημάτισε με τις υποδείξεις της και ενεργοποίησε τα ανακλαστικά μας, αυτό που τελικώς συνέβη είναι κέρδος. Κέρδος για τον τόπο.

Την Δευτέρα προειδοποιήσαμε από αυτό το ταμπούρι, του οποίου το ιστορικό βάρος κάποιοι υποτιμούν, ότι ο Γιλντιρίμ σχεδίαζε να επισκεφθεί το εργοστάσιο συσκευασίας κερασιών του υιού του εκλιπόντος ανεξάρτητου Βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, Λεβέντ, προκειμένου να του δώσει χρίσμα ανάλογο του Ντενκτάς.

Την Δευτέρα θυμίσαμε επίσης τα λόγια που είχε πει στους μουσουλμάνους της Θράκης ο Ταγίπ Ερντογάν όταν πρώτη φορά μετά την επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ πήγε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος στην περιοχή, το 2004. Τους είχε θυμίσει ότι «είστε Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες», καμιά αναφορά σε «τουρκική μειονότητα».


Θέλουμε με πιστεύουμε ότι οι δικές μας φωνές, μαζί και με άλλων φυσικά, έπιασαν τόπο και ξύπνησαν την κυβέρνηση.

Ο Γιλντιρίμ πήγε στην Θράκη, αλλά ανέβαλε την τελευταία στιγμή με το πρόσχημα της καθυστερημένης άφιξης του, την μετάβαση στην επιχείρηση Σαδίκ.
Εάν ήθελε, είχε χρόνο να πάει. Δεν πήγε. Κάτι συνέβη.

Το ίδιο συνέβη και με την ομιλία Γιλντιρίμ στο χωριό Λύκειο κατά την διάρκεια του Ιφτάρ, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας μπορεί να βρει κανείς στην ενημερωμένη ιστοσελίδα Tourkikanea.gr.
Ο τόνος του ήταν προσεκτικός, οι λέξεις του ίδιες με του Ερντογάν: «Είστε Έλληνες και Ευρωπαίοι Πολίτες».

Σημαντικό ρόλο στο χαμήλωμα των τόνων έπαιξε η παρουσία του έμπειρου υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος συνόδευε τον Γιλντιρίμ στην Θράκη.
Οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να εμφανίσουν τους ψευδομουφτήδες στην πόλη της Κομοτηνής, ενώ ο Αμανατίδης – από τους ελάχιστους θρησκευόμενους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ- συνάντησε τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και το νόμιμο Μουφτή. Μπήκε μαζί με τον Τούρκο έως και στο Τζαμί της οδού Φιλλιπουπόλεως και μίλησε στα ελληνικά στους πιστούς.


Εάν αναρωτιέστε γιατί αντιδρώ έτσι στις σχεδιαζόμενες προκλήσεις των Τούρκων οφείλω μια εξήγηση, πέραν της προφανούς. Πήρα το πτυχίο μου από την Νομική Σχολή Θράκης και έτυχε να ζήσω εκεί –και σε χριστιανική γειτονιά και σε μουσουλμανική- σε μια από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας στην οποία πρωτοστάτησε ο Αχμέτ Σαδίκ. Το 1990. Τότε που οι Τούρκοι έπαιξαν το χαρτί του διχασμού. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι ο υιός του θέλει να συνεχίσει στην πολιτική ό,τι άφησε ανολοκλήρωτο ο πατέρας του, ανθρώπινο είναι. Εκείνος την δουλειά του, και εμείς όμως την δική μας.

Η Θράκη ενσωματώθηκε μετά κόπων και βασάνων στον εθνικό κορμό από τον απεσταλμένο του Βενιζέλου Χαρίσιο Βαμβακά μόλις το 1920, ούτε εκατό χρόνια δεν την έχουμε. Στο μέτρο που μας αναλογεί στον καθένα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην την χάσουμε. Ακόμη και αν βάλουμε μια φωνή παραπάνω.
Βοσνία η δεύτερη πατρίδα μου δεν θέλω να γίνει.

Πηγή εφημ. «Εστία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]