Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Γαλήνη πριν την φουρτούνα - Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες


Οι οπαδοί του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, με τη συμμαχία των Αλβανών, δεν πρόκειται να αποδεχθούν τη λύση νέων εκλογών στα Σκόπια

Πλησιάζουν οι ημέρες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο κράτος των Σκοπίων, όπου ο πρόεδρος Ιβάνοφ πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί ως νόμιμη την εκλογή του προέδρου της Βουλής, οπότε λογικά θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ, από τον οποίον απαίτησε δημόσια δήλωση ότι θα παραμείνει ακέραιο το κράτος.

Αυτό το αίτημα, μάλλον ομοιάζει προσχηματικό, επειδή μια δήλωση προφανώς και δεν είναι αρκετή να εξασφαλίσει την ακεραιότητα των Σκοπίων, από την στιγμή που παραβιάζονται Συνθήκες υπογεγραμμένες από τους ενδιαφερόμενους και με εγγυήτριες δυνάμεις των συμφωνιών. Και η ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας ήταν εγγυημένη, αυτό όμως δεν εμπόδισε την διάλυσή της, ούτε θα εμποδίσει περαιτέρω αποσχίσεις από το έδαφός της - που προαναγγέλλονται ήδη.

Με όποια απόφαση πάρει ο πρόεδρος των Σκοπίων, δεν αντιλαμβάνομαι πώς θα κατασιγάσουν τα πάθη. Παρά την εκεχειρία, λόγω αναμονής της αποφάσεως Ιβάνοφ, μια βόμβα τοποθετήθηκε στο σπίτι των γονιών του βουλευτή του VMRO-DPMNE, του κόμματος του Γκρούεφσκι, και πρώην υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλοσόσκι. Ο εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε από τον 66χρονο πατέρα του βουλευτή, ενώ απομακρύνθηκε η οικογένεια από το σπίτι, μέχρι να εξουδετερωθεί η βόμβα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένο το γεγονός, αλλά είναι ενδεικτικό του κλίματος. Οι οπαδοί του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, με την συμμαχία των Αλβανών, δεν πρόκειται να αποδεχθούν την λύση νέων εκλογών, επειδή αφενός έχουν στην κατοχή τους την πλειονότητα των βουλευτών για να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά έχουν και την αμέριστη υποστήριξη της Δύσης, ιδίως των ΗΠΑ, με την πίεση στον Ιβάνοφ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ίσως οι πιέσεις πιάσουν τόπο, γι’ αυτό και η αρχική απόλυτη άρνηση του Ιβάνοφ, μεταβλήθηκε στο αίτημα μιας δημόσιας δήλωσης από τον Ζάεφ, με αμφισβητούμενο αποτέλεσμα.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι οπαδοί του Γκρούεφσκι, συνηθισμένοι στην εξουσία επί 12ετία, είναι βέβαιο πως δεν θα δεχθούν αυτήν την λύση στην πολιτική κρίση, αφενός επειδή ο Ζάεφ θα αποδεχθεί την σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια, αφετέρου είναι βέβαιο πώς θα αποκτήσουν οι Αλβανοί τα δικαιώματα που απαιτούν, με το πιθανότερο ενδεχόμενο την αλβανοποίηση των Σκοπίων σε συντομότερο χρόνο από αυτόν που προσδοκούσαν.

Αν προκρίνει την λύση των εκλογών ο Ιβάνοφ, ικανοποιώντας τον Γκρούεφσκι και τους οπαδούς του, τότε φυσικά δεν θα γίνει δεκτή αυτή η λύση από τους αντιπάλους, οι οποίοι θα χάσουν την κυβέρνηση μέσα από τα χέρια τους. Αντιρρήσεις θα φέρουν φυσικά και οι Δυτικοί, με μόνους τους Ρώσους να φέρονται ικανοποιημένοι, χωρίς όμως να αναμιχθούν δημοσίως.

Όλα αυτά σημαίνουν, πώς δεν είναι δυνατόν να ηρεμήσουν τα πράγματα. Ο Γκρούεφσκι ιδιαίτερα, με πολλούς συνεργάτες του, θα βρεθούν στην φυλακή, αν χάσουν την εξουσία. Η έρευνα της Δικαιοσύνης θα προχωρήσει, και τα στοιχεία εις βάρος τους είναι συντριπτικά, έστω και αν αυτή την στιγμή περιορίζονται μόνον στις τηλεφωνικές υποκλοπές. Ο Ζάεφ έχει προαναγγείλει ότι η έρευνα θα επεκταθεί και στα οικονομικά σκάνδαλα που βαραίνουν τον Γκρούεφσκι.

Στην Αθήνα πάντως, ελπίζουν ότι έπειτα από την αναγνώριση του Ταλάτ Τζαφέρι του αλβανικού κόμματος ως προέδρου της Βουλής από τη Γερμανία, αλλά και την επίσκεψη στα Σκόπια, του Χόιτ Μπράιαν Γι, αναπληρωτή βοηθού του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για ζητήματα Ευρώπης και Ευρασίας (με την επιλήψιμη συμφεριφορά ως Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη), η κατάσταση σταδιακά θα οδηγηθεί προς εκτόνωση. Δεν συμμερίζομαι αυτήν την αισιοδοξία.
Σημειώνω πάντως, ότι Αμερικανοί γερουσιαστές ερευνούν την δραστηριότητα των διπλωματών τους στα Δυτικά Βαλκάνια, λόγω της εμφανούς εμπλοκής τους στις πολιτικές εξελίξεις, που εξακολουθούν να βρίσκονται στην γραμμή Ομπάμα, ενώ είναι άγνωστο αν την έχει υιοθετήσει ο Ντ. Τραμπ. Για την περίπτωση των Σκοπίων, μάλλον υπάρχει η συγκατάνευση των ΗΠΑ, λόγω της στροφής του Γκρούεφσκι προς την Ρωσία.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]