Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην προκρούστεια κλίνη των εθνομηδενιστών η εκπαίδευση


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

«Όσο πιο πολύ κοιτάζουμε στο παρελθόν τόσο πιο ικανοί γινόμαστε να κοιτάξουμε στο μέλλον», είχε πει κάποτε ένας από τους πιο γνωστούς καθηγητές αρχαίων ελληνικών και λατινικών της Βρετανίας. Δεν φαίνεται να συμφωνούν μαζί του, όμως, οι τρεις διαδοχικοί υπουργοί Παιδείας της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο Νίκος Φίλης είχε χαρακτήρισε «παρά φύσιν» την τρίωρη διδασκαλία αρχαίων ελληνικών σε σχέση με τη δίωρη των νέων ελληνικών. Η ανάγκη ενίσχυσης της διδασκαλίας των νέων ελληνικών, ωστόσο, δεν είναι δικαιολογία για την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων.

Αν και δηλώνει αρχαιολάτρης, ο πρώην υπουργός Παιδείας έχει αρνηθεί την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού. Σε εγκύκλιό του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, μάλιστα, είχε γράψει το 2016 στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές ότι με την επανάσταση του 1821 γεννήθηκε ένα νέο έθνος.

Σε άλλες χώρες η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών θεωρείται απαραίτητη για την πνευματική συγκρότηση των μαθητών. Όχι, όμως, εδώ! Τον υπουργό είχαν σπεύσει να στηρίξουν εμμέσως 45 φιλόλογοι καθηγητές που με δημόσια επιστολή τους είχαν ζητήσει την ολική κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών!

Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι «η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών πλήττει ακόμη περισσότερο τους πολλούς αλλόγλωσσους μαθητές που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο και δεν έχουν γλωσσικό αίσθημα όσον αφορά τη νεοελληνική»!

Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν όχι οι αλλόγλωσσοι μαθητές να προσαρμοσθούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να προσαρμοσθεί για να μη δυσκολεύονται! Αν τραβήξουμε την ιδεοληψία τους στα άκρα θα έπρεπε στο σχολείο να διδάσκονται μόνο αγγλικά για να εκκινούν όλοι οι μαθητές από την ίδια αφετηρία.

Οι εθνομηδενιστές στο τιμόνι

Σ’ αυτό το μήκος κύματος είχε κινηθεί και η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, τα μέλη της οποίας είχαν ορισθεί από τον Φίλη, αλλά συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στα εκπαιδευτικά πράγματα και σήμερα από διάφορες θέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι εκείνη η επιτροπή, είχε ως αποστολή να επεξεργασθεί προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Κανονικά, μία τέτοια επιτροπή θα έπρεπε να είναι αντιπροσωπευτική των σχολών σκέψης και των τάσεων που υπάρχουν γύρω από αυτά τα ζητήματα. Αυτό υπαγορευόταν όχι μόνο από στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία, αλλά και από την ανάγκη να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα από την αντιπαράθεση αντιλήψεων και επιχειρημάτων.

«Αν βάζαμε μόνο όσους συμφωνούμε, δεν θα κάναμε επιτροπή διαλόγου, θα κάναμε καθοδηγητική επιτροπή», είχε δηλώσει ο ίδιος ο Φίλης. Οι επιλογές του, όμως, τον διέψευσαν.

Μια προσεχτική εξέταση δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των μελών εκείνης της επιτροπής είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή φίλα προσκείμενοι σ’ αυτόν. Μεταξύ αυτών ήταν 11 βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γενικοί γραμματείς και συνεργάτες υπουργών.

Τα γεγονότα απέδειξαν πως ο πλουραλισμός είναι εμπόδιο για την παρέα των εθνομηδενιστών. Γι’ αυτό και η επιτροπή ήταν ιδεολογικά ομοιογενής και ως εκ τούτου μονομερής. Μπορεί τα μέλη της να υπηρετούν διαφορετικά γνωστικά πεδία, αλλά -με λίγες εξαιρέσεις- κοινός παρονομαστής τους είναι ο εθνομηδενισμός. Οτιδήποτε έχει να κάνει με την πατρίδα και το έθνος είναι γι’ αυτούς «εθνικολαϊκιστικά γαβγίσματα».

Οι ιδεολογικές ορίζουσές τους είναι γνωστές: Παθαίνουν αλλεργία με ό,τι εθνικό, ισοπεδώνουν τη συμβολή της Ορθοδοξίας στη διαμόρφωση του Νέου Ελληνισμού, θεωρούν το ελληνικό έθνος δημιούργημα του Δυτικού Διαφωτισμού και κατασκεύασμα των νεωτέρων χρόνων και βέβαια αμφισβητούν την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού. Απορρίπτουν όχι μόνο τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, αλλά ακόμα και τον κορυφαίο αριστερό ιστορικό Νίκο Σβορώνο.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ "Στην προκρούστεια κλίνη των εθνομηδενιστών η εκπαίδευση"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]