Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικοινωνιακά και μόνο τα κέρδη του Ερντογάν στη Ρωσία


Η Ρωσία όχι μόνο απορρίπτει το επιχείρημα της Τουρκίας ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι τρομοκράτες, αλλά θα συνεχίζει να τους εξοπλίζει με ρωσικά όπλα

Ούτε ο ελεχγόμενος Τύπος στην Τουρκία μπόρεσε να κρύψει τις μεγάλες διαφορές που έχουν προκύψει κατά το τελευταίο διάστημα, μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Ιδίως, ως προς το Κουρδικό ζήτημα, το υπ’ αριθ. ένα που απασχολεί σήμερα την Τουρκία, η διαφορά είναι αγεφύρωτη.

Κατά το CNNTük -και όχι μόνο- η Ρωσία όχι μόνο απορρίπτει το επιχείρημα της Τουρκίας ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι τρομοκράτες, αλλά ο Πούτιν τόνισε ότι θα συνεχίσει να τους στηρίζει και μάλιστα να τους προμηθεύει ρωσικά οπλικά συστήματα. Και δεν είναι μόνον αυτό. Αλλά η ρωσική πλευρά εκδήλωσε την δυσαρέσκεια της για την ταχύτατη τοποθέτηση της Άγκυρας ότι ο Άσαντ είναι αυτός που βομβάρδισε με χημικά την συριακή αντιπολίτευση, συμφωνώντας αμέσως με τις ΗΠΑ, χωρίς να αναμένει έρευνα από ανεξάρτητους διαμεσολαβητές.

Βεβαίως, η Ρωσία έχει μεγάλο ενδιαφέρον να κλειστούν συμφωνίες στον εμπορικό τομέα, ιδίως στα ενεργειακά και αυτό είναι που τόνισε ιδιαιτέρως ο Πούτιν. Πρώτα στην λίστα των ενδιαφερόντων είναι ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου και ο αγωγός Turkish Stream, ιδίως το δεύτερο τμήμα του που θα έχει κατεύθυνση προς την Ευρώπη. Στους άλλους τομείς δεν ανακοινώθηκε κάποια διαφοροποίηση, παραμένοντας το μερικό ρωσικό εμπάργκο στα τουρκικά αγροτικά προϊόντα.

Εκεί που παίχθηκε επικοινωνιακό παιχνίδι και από τις δύο πλευρές, είναι η υποτιθέμενη αγορά από την Τουρκία ρωσικών οπλικών συστημάτων. Η Τουρκία αρέσκεται σ’ αυτό το παιχνίδι -επί χρόνια κράτησε η δήθεν αγορά από τους Κινέζους- επειδή υποτίθεται ότι εκβιάζει τις ΗΠΑ, γνωστού όντος πως ούτε θα της επιτραπεί να αγοράσει από τους Ρώσους, αλλά ούτε και οι Ρώσοι μπορούν να δώσουν κωδικούς στα εξελιγμένα οπλικά συστήματα σε χώρα του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος σημειώνει την παρουσία της «Rosoboronexport» στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας IDEF’ 17, στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, και δημοσιεύει δήλωση του γενικού διευθυντή της «Rosoboronexport», Αλεξάντερ Μιχέγιεφ: «Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεργάτες της "Rosoboronexport". Διατηρούμε επαφές με μια σειρά προοπτικών στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας με έργο που θα εξυπηρετήσει τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών».

Από τουρκικής πλευράς ανακοινώνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον, εκτός από το σύστημα S-400 Triumph, το οποίο επί καιρό διαπραγματεύεται μεταξύ των δύο χωρών και το ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα TOR-M2KM, το αντιαεροπορικό PANTSIR-S1, και συστήματα Αεροπορικής Άμυνας, συμπεριλαμβανομένων του IgLA-S, φορητού αντιαεροπορικού συστήματος, επίσης στο ενδιαφέρον της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι το MiG-29M2.

Μπορεί στο Σότσι να συζητήθηκαν αυτά τα θέματα, αλλά η απουσία τους από τις ανακοινώσεις δείχνουν ότι οι συνομιλίες δεν έχουν σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο. Τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να σημειώσουν πρόοδο αναφέρει το έγκυρο Defence-point, σχολιάζοντας όσα διέρρευσαν στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο ένας λόγος είναι η έκταση της μεταφοράς τεχνογνωσίας στους Τούρκους και το άλλο η δυνατότητα συμπαραγωγής του συστήματος με τους Ρώσους. Εάν οι πληροφορίες που διαρρέουν είναι σωστές, αυτό λογικά συνεπάγεται ότι η Ρωσία δεν ανησυχεί για τη διαρροή κρίσιμης τεχνολογίας, άρα: 1. Οι Ρώσοι δεν σκοπεύουν να παραδώσουν πηγαίους κωδικούς του συστήματος, κάτι απόλυτα κατανοητό και προβλέψιμο. 2. Εάν θα συμφωνήσει σε τέτοια συναλλαγή, θα πρόκειται για μία υποβαθμισμένη έκδοση του συστήματος η οποία θα το κάνει να ομοιάζει πολύ με τους S-300, αν και μοιάζει δύσκολο να αποφασίσουν οι Ρώσοι ακόμα και αυτό.

Γι’ αυτό έγραψα στην αρχή περί επικοινωνιακού παιχνιδιού. Η Ρωσία ασχολήθηκε μ’ αυτό επί μια δεκαετία και πλέον με το Ιράν, καθώς το θέμα αποτελούσε ένα όπλο στα χέρια της ρωσικής διπλωματίας, το οποίο χρησιμοποιούνταν αναλόγως της πορείας των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.
Και φυσικά, είναι και ένα θέμα το οποίο δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, κάτι που εξ ορισμού ευνοεί τα ρωσικά συμφέροντα, καθώς λειτουργεί διασπαστικά και διχαστικά στον κυριότερο αντίπαλο, το ΝΑΤΟ, ενώ συγχρόνως κάνει και ανέξοδη διαφήμιση του συστήματος!

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δέν πιστεύω νά είναι μόνο επικοινωνιακά τά κέρδη τού Ερτογαν από τήν Ρωσσία. Εδώ εξοπλίζεται μέ s-400, Ming 35, TorM2 κτλ. Καί πυρηνικό εργοστάσιο στό ΑΚΟΎΓΙΟΥ Κοντολογίς ό Βλαδίμηρος υπερεξοπλίζει τόν σουλτάνο καί εναντίον μας. Καί τό ερώτημα καί ή απορία μου: ΕΤΣΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ; Ενισχύοντας καί ενδυναμώνοντας τό Ισλάμ;Πάλι επαναλαμβάνεται ή ιστορία τού 1922; Ό που ό Κεμάλ μέ τούς τσέτες του κατέσφαξε τόν Ελληνισμό τής Μικράς Ασιας καί όπλα σταλμένα καί από τόν Λένιν;Αυτή είναι άραγε ό προστατής τής ορθοδοξίας ; Πού τό πατριαρχείο τής Μόσχας θέλει καί τά πρωτεία; Ή Ρωσσία απογοητεύει τούς Έλληνες δυστυχώς... ΥΓ: Γεγονός είναι ότι οί πολιτικοί πού μάς κυβέρνούν υπήρετες τών ξένων επικυρίαρχων, υπό τήν κατόχη τών οποίων βρισκόμαστε . Καί οί οποίοι σαμποτάρουν οποιαδήποτε συνεργασία Ελλάδας Ρωσσίας. Από τήν μιά οί πολιτικοί μας ντόπιοι αντιπροσώποι τών ξένων. Άπό τήν άλλη ή φιλοτουρκική πολιτική τού Πούτιν πού μάς οδηγούν; Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]