Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανεμιστήρες οροφής, δηλαδή οικολογική και οικονομική δροσιά


Αν και όλοι μας έχουμε δει λίγο - πολύ ανεμιστήρες οροφής, εν τούτοις λίγοι από εμάς έχουμε απολαύσει την εμπειρία της δροσιάς που μπορούν να μας χαρίσουν.

Οι ανεμιστήρες οροφής, αν και πολύ δημοφιλείς στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν χαίρουν της εκτίμησης που τους αρμόζει. Οι Έλληνες προτιμούσαν και προτιμούν τα κλιματιστικά.

Τα τελευταία όμως χρόνια, αφ΄ ενός λόγω της ανύψωσης του επιπέδου της οικολογικής συνείδησης του Ελληνικού λαού, και αφ' εταίρου λόγω των οικονομικών δυσκολιών που συνεπάγεται η κρίση, ο ανεμιστήρας οροφής έχει αρχίσει να γίνενται ολοένα και πιο δημοφιλής αποτελώντας σοβαρή εναλλακτική έναντι της αγοράς ενός κλιματιστικού.

Ανεμιστήρες οροφής απέναντι στα κλιματιστικά

Η χρήση των ανεμιστήρων οροφής σε σχέση με τα κλιματιστικά, παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα:
  • Δεν υποβαθμίζεται η ποιότητα του αέρα του χώρου.  (ο ανεμιστήρας οροφής δεν ψύχει τον αέρα και ούτε και τον αφυγραίνει όπως γίνεται με τα κλιματιστικά. Ο ανεμιστήρας χάρις στην κίνηση του αέρα που προκαλεί, μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα σε υψηλότερη θερμοκρασία όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω).  Ο ανεμιστήρας οροφής βοηθάει επίσης στην καλύτερη κατανομή της θερμοκρασίας στο χώρο, πράγμα που τον καθιστά μια απόλυτα οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον λύση.
  • Χαμηλότερο κόστος αγοράς.  Το κόστος αγοράς ακόμη και ενός πολύ καλού ανεμιστήρα οροφής είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος αγοράς ενός κλιματιστικού.
  • Χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι αρκετά χαμηλή. Συγκριτικά με τα κλιματιστικά, η κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα των ανεμιστήρων οροφής είναι περίπου 10 με 15 φορές μικρότερη. Αυτό προφανώς μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρημάτων.
  • Χαμηλότερο κόστος συντήρησης.  Ο ανεμιστήρας οροφής απαιτεί ελάχιστη συντήρηση.  Ένας καθαρισμός με ελαφρώς βρεγμένο πανί συνήθως είναι αρκετός.
Στα "μειονεκτήματα" των ανεμιστήρων οροφής, θα μπορούσε κανείς να αναφέρει ανεπάρκεια σε συνθήκες καύσωνα.  Επειδή όπως είπαμε οι ανεμιστήρες οροφής δεν παράγουν θερμότητα και δεν ψύχουν τον αέρα όπως τα κλιματιστικά, αλλά τον ανακατανέμουν ομοιόμορφα και με φυσική ροή στο χώρο, δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Ανεμιστήρες οροφής ΚΑΙ κλιματιστικά

Η συνδυαστική χρήση ανεμιστήρα οροφής και κλιματιστικού είναι η επιλογή που λύνει το θέμα της δροσιάς με τον καλύτερο τρόπο, αφού το κλιματιστικό θα αναλάβει να απάγει το θερμικό φορτίο από τον χώρο που θέλουμε να δροσίσουμε, ενώ ο ανεμιστήρας βοηθά στην καλύτερη κατανομή της θερμοκρασίας στον χώρο, ώστε να νιώθουμε δροσερά έχοντας ρυθμίσει το κλιματιστικό σε υψηλότερη θερμοκρασία, πράγμα που έχει θετική επίπτωση τόσο στην υγεία μας, όσο και στην τσέπη μας.

Εγκατάσταση ανεμιστήρα οροφής

Ένα σημαντικό κομμάτι που συχνά παραβλέπουμε, είναι η εγκατάσταση του ανεμιστήρα οροφής, η οποία σύμφωνα με τις οδηγίες εγκατάστασης ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των κατασκευαστών (λόγω συμμόρφωσης με CE) θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΔΕΙΟΥΧΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ.
Αν παρ' όλα αυτά επιμένετε να εγκαταστήσετε μόνος σας τον ανεμιστήρα οροφής σας, τότε πριν το κάνετε, κάντε την αναζήτηση "ceiling fan accidents" στο Youtube για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Χρήση ανεμιστήρα οροφής

Αν και γενικά είναι δύσκολο να πάθει κανείς ατύχημα με έναν σωστά τοποθετημένο ανεμιστήρα οροφής, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προκλήθηκαν σοβαρά ατυχήματα, όπως αυτό της μικρής Oum που υπέστη σοβαρό ατύχημα στο κεφάλι της, όταν ο πατέρας της την σήκωσε στον αέρα και το κεφάλι της χτύπησε στον ανεμιστήρα οροφής.

Ανεμιστήρες οροφής και design

Ένας όμορφος ανεμιστήρας οροφής δίνει άποψη και στυλ στον χώρο και ολοκληρώνει τη διακόσμηση αντικαθιστώντας ένα ή περισσότερα φωτιστικά.
Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά είδη ανεμιστήρων οροφής, όπως επίσης και μερικά μοντέλα με πολύ ιδιαίτερο design.

Ανεμιστήρες οροφής και κατανάλωση ρεύματος

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα όμως των ανεμιστήρων οροφής, είναι η χαμηλότατη κατανάλωση ρεύματος, ιδίως στα μοντέλα με κινητήρα συνεχούς ρεύματος DC, ο οποίος εκτός από εντελώς αθόρυβος είναι πολύ δυνατός, πολύ αξιόπιστος και πολύ οικονομικός στην λειτουργία του σε σχέση με τα μοντέλα με απλό ανεμιστήρα.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε, ότι ένας ανεμιστήρας οροφής 80W καταναλώνει σε 8 ώρες λειτουργίας 0,64kWh x 30 ημέρες = 19.2kWh μηνιαία κατανάλωση, x 0.22€/kWh = 4.22€ μηνιαία δαπάνη λειτουργίας σε αντίθεση με ένα κλιματιστικό 9.000btu/h με απορροφώμενη ισχύ 600W x 8 ώρες = 4.8kWh x 30 ημέρες = 144kWh μηνιαία κατανάλωση x 0.22€/kWh = 31,68€ μηνιαία δαπάνη λειτουργίας.

Το παραπάνω παράδειγμα αναφέρεται σε κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης, και ανεμιστήρα με απλό κινητήρα και όχι κινητήρα DC, όπου η κατανάλωση είναι η μισή από αυτήν που υπολογίστηκε παραπάνω και φυσικά αν η παραπάνω ανάλυση γίνονταν με ένα ενεργοβόρο on/off κλιματιστικό, τότε η διαφορά θα ήταν ακόμη πιο μεγάλη.

Τέλος, η συνδυαστική χρήση ενός ανεμιστήρα οροφής με κλιματιστικό μπορεί να μειώσει τα έξοδα κλιματισμού σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 30% .

Προτιμάμε λοιπόν τους ανεμιστήρες οροφής.

Πηγή "Περιβάλλον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]