Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν και σοβαρολογούν: Το μήνυμα που έστειλε ο Τραμπ


Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Η πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση με πυραύλους Cruise και Tomahawk εναντίον αεροπορικής βάσης του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και μάλιστα βάσης στην οποία έχει παρουσία η Ρωσία, στέλνει ένα ξεκάθαρο και δυναμικό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα. Και ένα μήνυμα που έχει πολλαπλούς αποδέκτες.

Ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, δεν χαράσσει κόκκινες γραμμές στην αραβική άμμο και, όπως και στην εσωτερική πολιτική, έτσι και στη διεθνή σκακιέρα, εννοεί απόλυτα αυτό που λέει.

Από την πρώτη στιγμή της απάνθρωπης επίθεσης με χημικά όπλα που στοίχισε τη ζωή δεκάδων αμάχων, ανάμεσά τους μωρά παιδιά, εξέφρασα την άποψη ότι επρόκειτο για ένα κομβικό γεγονός για τις εξελίξεις τόσο στη Συρία, όσο και στο στρατηγικό παιχνίδι διεθνώς,

Παρακολουθώντας την κοινή συνέντευξη τύπου του Αμερικανού Προέδρου, με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα στον κήπο του Λευκού Οίκου, και έχοντας μελετήσει διεξοδικά τον Ντόναλντ Τράμπ, από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την Προεδρία των ΗΠΑ, κατάλαβα ότι οι εικόνες φρίκης που είδε από την επίθεση με τα χημικά θα άλλαζαν άρδην την άποψή του για το καθεστώς Άσαντ και τη Συρία, αλλά και για τη στρατηγική της Ουάσιγκτον διεθνώς.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η κυβέρνησή του με την στάση τους στο θέμα της Συρίας, όλοι θυμόμαστε την κόκκινη γραμμή στην άμμο, αλλά και με την παθητική έως αδιάφορη στάση του σε διεθνή θέματα, οδήγησε τον πλανήτη σε μια πλήρη αναρχία, την οποία κληρονόμησε ο Πρόεδρος Τράμπ.

Εκμεταλλευόμενος αυτό το στρατηγικό κενό ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, φρόντισε να το καλύψει καθιστώντας τον ίδιο και τη Ρωσία τον κυρίαρχο στρατηγικό παίκτη στις διεθνείς εξελίξεις.

Αυτό τελείωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής με την απόφαση του Προέδρου Τράμπ να προχωρήσει στην επιχείρηση εναντίον της αεροπορικής βάσης στη Συρία.

Η επιχείρηση όπως ανέφερα στην αρχή ήταν άριστα σχεδιασμένη, και πάνω από όλα είχε το element of surprise. Και εδώ είναι που θα πρέπει κάποιοι που ανόητα συνεχίζουν να υποτιμούν και να λοιδορούν τον Αμερικανό Πρόεδρο, να κατανοήσουν ότι έχει στην διάθεσή του, δύο τρομερά στρατιωτικά – στρατηγικά μυαλά, το Υπουργό Άμυνας, Στρατηγό Τζέημς “Mad Dog” Μάτις, τον Στρατηγό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Χέρμπερτ Μακ Μάστερ, και ένα επιδέξιο στο διαπραγματευτικό παιχνίδι Υπουργό Εξωτερικών, τον Ρέξ Τίλλερσον, να καταλάβουν ότι υπάρχει πλέον ένας Πρόεδρος στο Λευκό Οίκο με πολύ δυνατή ομάδα εθνικής ασφάλειας, της οποίας τις προτάσεις και συμβουλές ακούει. Αλλά πάνω από όλα, ότι πρόκειται για έναν Αμερικανό Πρόεδρο που δεν φοβάται να πάρει αποφάσεις και τις παίρνει γρήγορα.

Επίσης σημαντικό, και δείχνει διπλωματική μαεστρία, το ότι ενημέρωσε, χωρίς να ζητήσει άδεια, τη Μόσχα για την επικείμενη επίθεση με στόχο να αποφύγει ρωσικές απώλειες, γεγονός που θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα.

Ο Πρόεδρος Τράμπ με την απόφασή του να προχωρήσει σε αυτή την επίθεση έκανε ακόμη ένα στρατηγικό Ματ, στη διεθνή σκακιέρα.

Η επίθεση έλαβε χώρα την ώρα που είχε δείπνο στο Μαρ – α – Λάγκο στη Φλόριντα όπου φιλοξενεί τον Πρόεδρο της Κίνας για ένα διήμερο κρίσιμων συζητήσεων.

Εδώ και αρκετές ημέρες ο Ντόναλντ Τράμπ, με συνεχείς δηλώσεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεχίσει να ανέχεται για πολύ τη προκλητική και επικίνδυνη συμπεριφορά του καθεστώτος Κίμ της Βόρειας Κορέας, στη Χερσόνησο της Κορέας. Έχει επίσης καλέσει την Κίνα να δώσει άμεσα λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Στην ίδια γραμμή ο Υπουργός Εξωτερικών, Ρέξ Τίλλερσον, έχει κάνει σαφές ότι όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής, είναι στο τραπέζι.

Είναι βέβαιο ότι ο Κινέζος Πρόεδρος, θα αντιμετώπισε δυσκολία στη χώνεψη όταν μετά το δείπνο ενημερώθηκε για την επιχείρηση από τον Πρόεδρο Τράμπ. Θα είναι τραγικό λάθος να μην αντιληφθεί ότι ο Ντόναλντ Τράμπ, όταν λέει κάτι το εννοεί. Η μπάλα, όσο αφορά τη Βόρεια Κορέα και το ψυχοπαθή ηγέτη της, είναι πλέον στην περιοχή του Πεκίνου.

Οι ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Τράμπ, θα καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τον Κινέζο Πρόεδρο στο Mar –a- Lago, από πολύ ενισχυμένη θέση.

Το ίδιο σαφές είναι και το μήνυμα προς το Ιράν και θα είναι σοφό για το καθεστώς των Αγιατολάδων στην Τεχεράνη να αντιληφθούν ότι οι ΗΠΑ, δεν έχουν πλέον ένα Πρόεδρο που πληρώνει λύτρα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για Αμερικανούς ναύτες.

Με την άμεση και αποφασιστική κίνησή του ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον κυρίαρχο ρόλο τους στην διεθνή στρατηγική σκακιέρα και όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]