Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσαβούσογλου: «Στρατηγική προτεραιότητα» ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός


Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας θα παραμείνει «στρατηγική προτεραιότητα» της Άγκυρας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με άρθρο στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ανήμερα του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν περάσει, θα εκχωρήσει σημαντικές εκτελεστικές εξουσίες στον προεδρικό θώκο.

Η προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση δρομολογεί ένα νέο κυβερνητικό σύστημα αλλά όχι και την αλλαγή του πολιτεύματος, σημειώνει ο Τσαβούσογλου, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα παραμείνει ένα κοσμικό και δημοκρατικό κράτος Δικαίου.

Ο Τούρκος υπουργός εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τα προσχώματα που έχουν «παγώσει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία ικανοποιεί τα κριτήρια του Μάαστριχτ σε τομείς όπως ο προϋπολογισμός και το δημόσιο χρέος, κάτι που «ακόμη και κράτη μέλη της ΕΕ» αδυνατούν να καταφέρουν.

Ο Τσαβούσογλου υπογραμμίζει επίσης πως κατά τη διακυβέρνηση του AKP, έγιναν σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα για την ικανοποίηση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Παρά τις θετικές εξελίξεις όμως, κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κατασκεύασαν εμπόδια» ώστε να μην ευοδωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ειδικά στα πεδίο της Δικαιοσύνης και της Νομοθεσίας. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που δεν θέλουμε να ανοίξουμε αυτά τα κεφάλαια στην συζήτηση αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολιάζει.

Ο υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, υπενθυμίζοντας την συμβολή της Τουρκίας στις προσπάθειες της Ευρώπης να ελέγξει το πρόβλημα.

«Χάρη στην Τουρκία, η ακανόνιστη μετανάστευση από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες, μειώθηκε στο ελάχιστο», τονίζει, σημειώνοντας πως από το πακέτο των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για τις προσφυγικές ροές, η Άγκυρα έχει λάβει μόλις 777 εκατομμύρια ευρώ.

Η Τουρκία υπέβαλε για πρώτη φορά «ενταξιακό αίτημα» το 1987 και οι επίσημες διαβουλεύσεις ξεκίνησαν το 2005. Όμως το 2007 η διαδικασία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, όταν η Γερμανία και η Γαλλία αντιτάχθηκαν στην προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, η πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής, όπως προωθείται από τον Ερντογάν θα τερμάτιζε κάθε προοπτική ένταξης, όπως έχει στο παρελθόν προειδοποιήσει και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο Τσαβούσογλου τονίζει πως η Τουρκία επιδιώκει μία φόρμουλα συνεργασίας και συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο ένα κοινό, «φωτεινότερο μέλλον».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]