Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιος χειρίζεται την Κρίση κύριε Πρωθυπουργέ;


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Όλα μας έδειχναν εδώ και μήνες ότι η σταδιακή αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο στρατιωτικών ενεργειών είναι μία στρατηγική επιλογή της Άγκυρας και πολλοί αφυπνιστικά «φωνάζαμε» για αυτό! Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζώντας μέχρι σήμερα σε μία ευφραντική φαντασίωση ότι όσα πράττει η Τουρκία είναι για εσωτερική κατανάλωση, αντιλαμβανόμενη πλέον ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας παρατεταμένης κρίσης με άγνωστη κατάληξη, δείχνει «πελαγωμένη» με εμφανή την αδυναμία της να χειριστεί και αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα.

Είναι μάλιστα τόσο πελαγωμένη που Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός έχουν αφήσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο να χειρίζεται το όλο θέμα, να κάνει… δηλώσεις και μάλιστα να υποσκελίζει τον καθ’ ύλην αρμόδιο σε αυτή την φάση υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, ο οποίος παρεμπιπτόντως και κατά γενική ομολογία λέει αυτά που πρέπει να πει με ένα σοβαρό λόγο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας.

Οι σημερινοί κυβερνώντες θα έπρεπε να έχουν διδαχτεί πολλά από τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν από κυβερνητικής πλευράς πριν και κατά την κρίση των Ιμίων και καλό θα ήταν να μην κάνουν άσχετες συγκρίσεις με τους «τότε»! Οι γνωστές δηλώσεις του κ. Καμμένου στον ΣΚΑΙ την… Κυριακή των Αποκριών, αφού για τις ποιοτικά αναβαθμισμένες τουρκικές προκλήσεις των προηγουμένων ημερών είχε ήδη τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, αποδεικνύουν ότι η διαχείριση της διαφαινόμενης κρίσεως λαμβάνει εντελώς λανθασμένα προσωπικό χαρακτήρα, έχοντας πίσω της μάλιστα και το κίνητρο πολιτικής προβολής. Χθες πάλι «πηγές του ΥΠΕΘΑ» επιδόθηκαν σε μία νέα άνευ ορίων μπαρουφολογία εμπλέκοντας εντελώς λανθασμένα και την Κύπρο αιφνιδιάζοντας τους πάντες και δημιουργώντας κλίμα αμηχανίας σε Αθήνα και Λευκωσία.

Πόσο σοβαρή είναι όμως μία χώρα της οποίας ο Πρωθυπουργός επιτρέπει σε υπουργό να ασκεί «πολιτική» με ατάκες ελληνικού κινηματογράφου οι οποίες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι πρόσκαιρο επικοινωνιακό εντυπωσιασμό αλλά δυστυχώς και συνάμα έναν επικίνδυνο αυτοεγκλωβισμό; Και αν τελικά επιτρέπει αυτό στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, αυτό είναι εθνικά επικίνδυνο όταν πρόκειται για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Καμμένος ας φροντίσει ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, για την αθόρυβη επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, προκειμένου «τα λόγια να μπορούν να υποστηριχτούν με έργα και με… μέσα» με ότι αυτό σημαίνει, και αυτοί που γνωρίζουν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει (για ευνόητους λόγους δεν θα επεκταθούμε επί του παρόντος). Σύντομη και αθόρυβη στρατιωτική προετοιμασία χωρίς μεγάλα λόγια κενά περιεχομένου με διακηρυκτική αποτροπή χωρίς όμως εξυπνακισμούς και «τσαμπουκάδες πεζοδρομίου» που εξυπηρετούν πρωτίστως την Τουρκία και όσους εδώ αρέσκονται σε ανόητους λεονταρισμούς. Αυτό είναι το κύριο έργο του ΥΕΘΑ!

Και φθάνουμε αναπόφευκτα στο κρίσιμο ερώτημα. Υπάρχει ή όχι κ. Πρωθυπουργέ θεσμικό κυβερνητικό όργανο για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων; Για ποιόν λόγο δεν έχει συγκληθεί μέχρι σήμερα, όπως θα έκανε κάθε σοβαρή χώρα, το καθ’ ύλη αρμόδιο και συλλογικό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) για να εκτιμήσει την κατάσταση που δημιουργείται από τη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και ένταση που όπως εκτιμάται οδηγείται σε μία παρατεταμένη κρίση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του Ν.1558/1985 (λειτουργία και αρμοδιότητες ΚΥΣΕΑ). Αυτό λαμβάνει αποφάσεις και καθορίζει ενέργειες. Εκεί θα έπρεπε να μιλήσει ο κ. υπουργός Εθνικής Άμυνας και να θέσει προ των ευθυνών όλη την Κυβέρνηση για το τι χρειάζονται χθες, όχι αύριο… αλλά χθες οι ΕΔ για να πετύχουν την μεγίστη δυνατή διαθεσιμότητα. Εκεί και όχι στους δημοσιογράφους να τεθεί το σημαντικό θέμα της απαράδεκτα χαμηλής επάνδρωσης και εκεί θα έπρεπε να εξεταστεί το θέμα της αντιμετώπισης «της τουρκικής πατημασιάς σε κυρίαρχο ελληνικό έδαφος» και όχι σε τηλεοπτικό κανάλι. Δεν χρειάζεται και ούτε θα πρέπει να μάθουμε εμείς τις λεπτομέρειες των εκτιμήσεων και αποφάσεων. Θα έπρεπε όμως εχθροί και φίλοι να γνωρίζουν ότι οι θεσμικοί μηχανισμοί της χώρας λειτουργούν. Όπως θα πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένα τα όρια και οι αρμοδιότητες του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΘΑ. Και σε αυτή την φάση, την βασική ευθύνη σε ότι αφορά τις δηλώσεις (δημόσια διπλωματία λέγεται για όσους δεν τον γνωρίζουν) την έχει ο κ. Κοτζιάς. Κάθε επίσημη δήλωση πρέπει να είναι προσεκτική και σκοπευμένη μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ ως υπεύθυνου συλλογικού φορέα διαχείρισης και όχι ότι η παρόρμηση και ο συναισθηματισμός καθοδηγεί τον όποιο υπουργό!

Στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στη διεθνή κοινότητα αυτός που έπρεπε να καταλάβει θα… καταλάβαινε μία δήλωση με υπογραφή του ΚΥΣΕΑ της μορφής: «Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος διασφαλίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν την ικανότητα και κυρίως την αποφασιστικότητα να τα διασφαλίσουν. Η Τουρκία με την επιθετικότητα της θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής και την συνοχή της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ!»

Παραφράζοντας ολίγον τι τον Σουν Τζου θα ήθελα ως επίλογο να επισημάνω «ότι επικοινωνιακοί εντυπωσιασμοί αλλά και τακτικισμοί έναντι συνεκτικής Στρατηγικής είναι ο... θόρυβος πριν τις επικίνδυνες περιπέτειες» για να μην πω… ήττα όπως μνημονεύει ο ίδιος ο Κινέζος συγγραφέας. Την υπέρτατη ευθύνη όμως φέρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός!

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]