Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Δεν υπάρχει οδός επιστροφής ή θα επικρατήσει η λογική;


Του Γιώργου Χαρβαλιά

Στις ανώτατες σχολές πολέμου, στρατιωτικές ή ακαδημαικές, το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις είναι η έννοια της “κλιμάκωσης” (escalation). Αυτη καθορίζει την ένταση, την διάρκεια, φευ όμως και τις απώλειες, υλικές και ανθρώπινες σε μια πολεμική αναμέτρηση.

Η κλιμάκωση δυστυχώς δεν έχει οδό επιστροφής. Ετσι και ανέβεις σκαλί αλλάζεις επίπεδο και κατηγορία. Είναι η απαραίτητη στρατηγική επιλογή για να φτάσεις στην τελική νίκη. Μόνο που αναγκάζεις και τον αντίπαλο να ανέβει πίστα. Και αυτόματα το θέατρο του πολέμου επεκτείνεται σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Δυστυχώς και πάλι, η κλιμάκωση δεν έχει μόνο στρατιωτική διάσταση. Μπορεί να χαρακτηρίσει και μια φραστική ή διπλωματική αντιπαράθεση, που συχνά προηγείται μιας πολεμικής σύγκρουσης.

Ο επιτεθέμενος έχει κάθε λόγο να ανεβάσει τους τόνους. Ο αμυνόμενος ή εν πάσει περιπτώσει αυτός που έχει λόγους να αποφύγει την σύρραξη οφείλει να μην “τσιμπήσει”. Αν επιλέξει πίστα σκληρού ροκ δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσει στο μπλουζ. Οχι τουλάχιστον χωρίς να διασυρθεί και να ταπεινωθεί.

Χρειάζεται επομένως ύψιστη προσοχή στην κλιμάκωση της φραστικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Δεν υπάρχει λόγος να προκαλούμε τον εγωισμό μιας νευρικής ηγεσίας που κλυδωνίζεται και έχει ανάγκη να αποδείξει στη κοινή της γνώμη, ότι ελέγχει ακόμη το παιχνίδι. Μέσα και έξω.

Κι αυτό το λέω, όχι γιατί φοβάμαι την τουρκική πολεμική μηχανή. Αλλά επειδή κάποιος που γνωρίζει στοιχειωδώς ζητήματα στρατιωτικής επιστήμης καταννοεί ότι οι απέναντι έχουν δεκάδες εύκολα σενάρια αιφνιδιασμού σχετικά χαμηλής έντασης στα οποία η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει με ευθεία κλιμάκωση ενός “στρατηγικού χτυπήματος”. Κι άμα η αναμέτρηση πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ούτε πόσο θα κρατήσει, ούτε πόσο θα στοιχίσει. Ειδικά με μια Αμερική σε εσωτερική αστάθεια και τη Γερμανία σε ρόλο τσανακογλύφτη του Ερντογάν.

Επιμύθιον: Καλό θα είναι να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Αθόρυβα και μεθοδικά. Την ίδια ώρα όμως, ας επιστρέψουμε πακέτο τα δύο παλλικάρια με τους κόκκινους μπερέδες που μας ήρθαν πεσκέσι. Δεν έχουμε κανένα λόγο να διακινδυνεύσουμε σύρραξη για αφορμή ή αιτία που δεν μας αφορά και δεν άπτεται ζητήματος προστασίας της εθνικής μας κυριαρχίας. Μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά μας θα δώσει ευκαιρία αποκλιμάκωσης και στον φραστικό καυγα. Αν οι Τούρκοι δεν ανταποκριθούν, θα ξέρουμε τουλάχιστον που πραγματικά το πάνε…

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Εντελώς εσφαλμένο το επιχείρημα να επιστρέψουμε τους 2, οι οποίοι ακόμη δε θεωρώ απίθανο να είναι και φυτευτοί από την Τουρκία.
    Εαν το κάνουμε, αμέσως δημιουργείται προηγούμενο κι αναιρείται το επιχείρημα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της απόφασης καθαρά με νομικούς κι όχι πολιτικούς όρους της μη έκδοσης των 8. Την αμέσως επόμενη μέρα θα σου ζητάει οργισμένα τους 8 κι αν δεν τους δώσεις, εκεί θα έχει πραγματικό πάτημα για να κλιμακώσει, εαν τους δώσεις ζημιώνεις τις σχέσεις σου με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κι ειδικότερα αυτές, που έχουν δώσει ή σκέφτονται να δώσουν άσυλο σε τούρκους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, γιατί μετά με το προηγούμενο της Ελλάδας θα ζητάνε κι όλους αυτούς πίσω. Κι εννοείται στηριζόμενοι σ' αυτό, θα επανέλθουν δριμύτεροι έναντι των ΗΠΑ για το Γκιουλέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα μάτια μας στο Αιγαίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ματια μας στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου...(Ν Μεγίστη, Στρογγύλη κλπ) Εκεί θα γινει οτι ειναι να γινει....Αν δεν μπορουμε να αντιμετωπίσουμε τον τουρκο στο Αιγαίο αντε γειά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ματια μας στην Ιωνια , και αν δεν μπορουμε να αντιμετωπισουμε τον Τουρκο στην απεναντι οχθη της ΛΙΜΝΗΣ μας , τοτε ....αντε γεια ...πατριωτη . Αν φθασουν και επισημα ( γιατι οι μυστικες και πουστικες υπογραφες των προδοτων εχουν ηδη μπει με φαρδεια γραμματα μαλιστα με χορους και κουμπαριες ),στο μισο Αιγαιο , παει και η μιση Ελλαδα μας . Σκλαβα στους αγαρινους με αφεντη τους δυτικους .
      Απεναντι τα ματια μας λοιπον .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]