Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία «απειλούν» την Ευρωζώνη


Σε άνοδο βρίσκεται ο αριθμός των επενδυτών που εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη θα διασπαστεί, χάνοντας τουλάχιστον ένα μέλος της, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με νέα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Sentix. Όπως, μάλιστα, προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Ιανουαρίου, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι σήμερα σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας το επίπεδο του 2013, καθώς πλέον υπάρχουν έντονες ανησυχίες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ιταλία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με την Sentix, ο δείκτης EBI (Euro Breakup Index) διαμορφώθηκε στο 25,2% τον Ιανουάριο, πολύ κοντά στο επίπεδο που καταγράφηκε μετά το Brexit (27,5%). Μετά από δύο χρόνια... απουσίας, η ευρωκρίση επανέρχεται στο προσκήνιο, ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, αναφέρει η Sentix. Οι πρωταγωνιστές έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς η Γαλλία και η Ιταλία πλαισιώνουν την Ελλάδα ως πιθανοί υποψήφιοι για αποχώρηση.

Επιπλέον, ο δείκτης μετάδοσης της κρίσης ξεπερνά για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2012-13 το επίπεδο του 45%, γεγονός που ασκεί έντονες πιέσεις στους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν την κρίση, πριν αυτή εξαπλωθεί περαιτέρω.

Στα επί μέρους στοιχεία, το 19,2% των επενδυτών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ οι ανησυχίες για την Ιταλία έχουν εν μέρει καταλαγιάσει καθώς το ποσοστό υποχωρεί στο 13,9% από 19% που είχε φτάσει στο τέλος του 2016. Σοβαρή άνοδο καταγράφει το ποσοστό για τη Γαλλία με τον σχετικό δείκτη να ξεπερνά το 8,4% τον Ιανουάριο από 2% προ τα τέλη του έτους. Το ποσοστό «εξόδου» της Ολλανδίας διαμορφώνεται στο 3,6% και της Πορτογαλίας στο 2%.

Η κρίση του ευρώ δεν έχει στην ουσία εξαφανιστεί ποτέ τα τελευταία χρόνια, κάτι που γίνεται αντιληπτό σήμερα. Και αυτό γιατί ξεπερνά το 25% το ποσοστό των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση που πιστεύουν ότι τουλάχιστον ένα μέλος της Ευρωζώνης θα αποχωρήσει. Σημειώνεται ότι το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2012, όταν εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους το 73% των επενδυτών εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο επίπεδο ήταν αυτό του Ιουλίου του 2014 στο 7,6%.

Η τελευταία έρευνα διενεργήθηκε από την Sentix μεταξύ 23 και 25 Ιανουαρίου 2017 σε 1.051 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]