Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο διευθυντής της CIA «ανέκρινε» τον Ερντογάν


Ο Μάικ Πομπέο είχε χαρακτηρίσει πέρσι την Τουρκία ως μια «ολοκληρωτική ισλαμική δικτατορία». Τώρα, όμως, ως επικεφαλής της CIA, μετέφερε επίσημα μηνύματα του Λευκού Οίκου στον Ταγίπ Ερντογάν

Τoυ Γιώργου Παυλόπουλου

Η Αγκυρα αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της περιοδείας που ξεκίνησε από χθες στη «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή ο Μάικ Πομπέο, ο άνθρωπος ο οποίος στις 16 Ιουλίου 2016 είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία μία «ολοκληρωτική ισλαμική δικτατορία» και επελέγη από τον Ντόναλντ Τραμπ για το νευραλγικό πόστο του επικεφαλής της CIA. Η επίσκεψη πραγματοποιείται λιγότερο από δύο 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένει με αγωνία τα πρώτα επίσημα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας της Ουάσιγκτον -με την ελπίδα ότι θα είναι πιο... δεκτική στα αιτήματα και τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στη Συρία.

Όπως ήταν βεβαίως αναμενόμενο, δεν έγιναν γνωστές πολλές λεπτομέρειες από τη συνάντηση που είχαν Ερντογάν και Πομπέο. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι ο πρώτος έθεσε επιτακτικά στον δεύτερο την ανάγκη να σταματήσουν οι Αμερικανοί να στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας και συμμάχους του ΡΚΚ, θεωρώντας ότι η περαιτέρω ενίσχυσή τους θα οδηγήσει στην de facto εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου ημικρατικού μορφώματος στην περιοχή. Η Άγκυρα θεωρεί «κλειδί» γι' αυτό την πολιορκία της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, της Ράκα: Εκεί, οι πληροφορίες φέρνουν τις κουρδικές δυνάμεις να απέχουν μόλις 40 χιλιόμετρα, ενώ οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται αρκετά πιο μακριά (γύρω στα 200 χιλιόμετρα), εγκλωβισμένοι στην πόλη αλ-Μπαμπ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο Τραμπ είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας «ασφαλών ζωνών» στο βόρειο τμήμα της Συρίας, με το επιχείρημα ότι εκεί θα πρέπει να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είχαν καταθέσει πρώτοι μια ανάλογη πρόταση συναντώντας την άρνηση τόσο των Ευρωπαίων όσο και του Ομπάμα, οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη στροφή των ΗΠΑ και αναμένουν διευκρινίσεις -ελπίζοντας για το καλύτερο, αλλά και φοβούμενοι για το χειρότερο. Μέχρι δε να διαπιστώσουν τι ισχύει στην πράξη, κλείνουν διαρκώς το... μάτι προς τον Τραμπ. Το ερώτημα είναι τι είναι διατεθειμένος ο Ερντογάν να δώσει σε αντάλλαγμα και πόσο θα ενοχληθούν κάποιοι άλλοι από αυτό -με πρώτο τον Βλ. Πούτιν.

Πηγή "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]