Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαλύστε τα Σκόπια


Συνεργάτης του Τραμπ θέτει θέμα αλλαγής συνόρων και χαρακτηρίζει «χώρα - κατασκεύασμα» την ΠΓΔΜ

Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Τη διάλυση των Σκοπίων, κάτι που επί της ουσίας ανοίγει θέμα επαναχάραξης των συνόρων στα Βαλκάνια, ζήτησε χθες με δηλώσεις του ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής (και εκ των στενών συνεργατών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ) Ντάνα Ροραμπέικερ. Δεκατρία χρόνια από την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», για πρώτη φορά Αμερικανός επίσημος ομολογεί ότι η FYROM ήταν τεχνικό κατασκεύασμα και δεν υπήρξε ποτέ κράτος, αλλά ένα αποτυχημένο... πείραμα που πρέπει να τελειώσει!

Χαρακτηριστικά, ο Ροραμπέικερ, μιλώντας στο αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο Vision Plus ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής και ως πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η δημιουργία του κράτους των Σκοπίων τελικά απέτυχε και αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να διαλυθεί και τα εδάφη του να μοιρασθούν πρωτίστως ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Βουλγαρία. Η γνώμη μου είναι ότι τα Σκόπια δεν είναι κράτος. Λυπάμαι, αλλά δεν είναι κράτος».
Σύμφωνα μάλιστα με τον πολύπειρο Αμερικανό πολιτικό -που κατά το παρελθόν υπήρξε λογογράφος του Ρόναλντ Ρέιγκαν-, οι Σκοπιανοί «έχουν τόσο πολλές διαφορές μεταξύ τους -και μιλάω για τις εθνότητες-, που είναι αδύνατον να συνυπάρξουν.
Προτιμότερο λοιπόν είναι οι Αλβανοί να ενωθούν με το Κόσοβο και οι υπόλοιποι να πάνε με τη Βουλγαρία ή όπου αλλού νιώθουν πιο κοντά. Εμείς τους στηρίξαμε όταν αποφάσισαν πριν από 27 χρόνια να ανεξαρτητοποιηθούν, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο να ισχύει και σήμερα».

Οργή

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του προκάλεσαν σειρά ερωτημάτων, καθώς η αποτύπωση μιας τέτοιας άποψης, αφενός, θα πυροδοτούσε μια σειρά από εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και, αφετέρου, θα εξυπηρετούσε τα σχέδια των ακραίων κύκλων στην Αλβανία που ονειρεύονται σε κάθε ευκαιρία εδαφικές προσαρτήσεις.

Ερωτηθείς πάντως για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα τασσόταν υπέρ ενός διαμελισμού των Σκοπίων, ο Ροραμπέικερ είπε απλώς ότι «θα έχουμε ακροάσεις κατά τους προσεχείς μήνες». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν οργή στα Σκόπια, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να ζητά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκαθαρίσει τη θέση του για την πολιτική του σε σχέση με τα Σκόπια και τα Βαλκάνια, καταδικάζοντας θέσεις σαν και αυτές, που «αναζωπυρώνουν εθνικιστικές ρητορικές και οδηγούν την περιοχή σε οπισθοδρόμηση», λησμονώντας βέβαια τις αλυτρωτικές κινήσεις της FYROM και την καπήλευση ενός ονόματος που δεν της ανήκει.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]