Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα οικονομικά της πείνας


Σύμφωνα με τις στατιστικές, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα στη διάθεσή του, ενώ περίπου το 20% δεν έχει περισσότερο από 1 δολάριο

Ο 21ος αιώνας κινδυνεύει να γίνει ο αιώνας της πείνας, καθώς σχεδόν ένας στους έξι κατοίκους του πλανήτη απειλείται από αυτήν. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι ένοπλες συγκρούσεις, η κακή διακυβέρνηση, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και πάνω απ’ όλα η φτώχεια.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν κάτι για να φάνε, το ότι δεν γνωρίζουν τι θα φάνε αύριο, οφείλεται στη φτώχεια. Και φυσικά αυτό ισχύει περισσότερο για τις αφρικανικές χώρες. Σύμφωνα με τις στατιστικές, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα στη διάθεσή του, ενώ περίπου το 20% δεν έχει περισσότερο από 1 δολάριο.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στις φτωχότερες χώρες του κόσμου επιδεινώθηκε. Τη δραματική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα το 2007 διαδέχθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση που οδήγησε ακόμη και ανεπτυγμένες οικονομίες σε ύφεση. Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, και κυρίως σε υποανάπτυκτες χώρες, να χάσουν τη δουλειά και το εισόδημά τους.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι κλιματικές αλλαγές και οι φυσικές καταστροφές που οδηγούν σε ξηρασία και φτωχές σοδειές. Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει άμεσα την επάρκεια του πλανήτη σε τρόφιμα. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις, δηλαδή το επίπεδο επάρκειας τροφίμων το 2100. Στις μελέτες τους, πάντως, Αμερικανοί περιβαλλοντολόγοι περιγράφουν ένα σενάριο τρόμου. Φοβούνται ότι η αλλαγή του κλίματος θα αφήσει πεινασμένο το ήμισυ του πληθυσμού της γης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κάθε φορά που ανεβαίνει η θερμοκρασία μειώνεται η παραγωγή και μάλιστα ο κάθε βαθμός αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 10%. Επίσης, δεν έχει υπολογιστεί ακόμη αν στον πλανήτης μας, με 9 δισεκατομμύρια διψασμένους κατοίκους, θα περισσέψει νερό για την γεωργία. Γενικά οι προοπτικές δεν δημιουργούν κλίμα ευφορίας για το μέλλον.

Αλλά και η αύξηση των τιμών των τροφίμων οδηγεί στην πείνα. Η ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων πλήττει κυρίως τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που το 2008 η Παγκόσμια Τράπεζα διατύπωνε την εκτίμηση ότι η έκρηξη των τιμών που είχε σημειωθεί τότε είχε βυθίσει στη φτώχεια περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν σε χώρες όπου τα εισοδήματα είναι χαμηλά.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]