Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα… αυτοκτονίας


Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη
Οικονομολόγος
Πρ. πρύτανης και καθηγήτρια στο ΠΑΜΑΚ


Η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ προτάθηκε από μένα, (γραπτώς, προφορικώς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) ήδη από το 2010.
Από τότε, και στο διάστημα των μαρτυρικών αυτών 7 ετών, η προϊούσα εξαθλίωση της χώρας, σε όλα τα επίπεδα, με βάση όλους τους βασικούς οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες μετάτρεψε την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα.

Η πραγματικότητα, που ωστόσο, αρνείται να παραδεχθεί κυβέρνηση (οι εκάστοτε δηλαδή κυβερνήσεις) και αντιπολίτευση είναι ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης που μας υποχρεώνουν να εφαρμόζουμε οι δανειστές οδηγεί σίγουρα (και ήταν από την αρχή εμφανές), σε πλήρη αδιέξοδο.

Εκτός του ότι, ήδη από το 2013, ο πατέρας αυτού του προγράμματος, ο πρ. επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard, έκανε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, σχετικά με την τραγική και πολλών μεγατόνων υφεσιακή του βάση και παρότι ακολούθησε σωρεία ανάλογων δηλώσεων, στην Ελλάδα οι αρμόδιοι "δεν άκουσαν", "δεν κατάλαβαν" την εσφαλμένη του βάση, αλλά αντιθέτως ακολούθησαν (ως πρόβατα επί σφαγή) την αυστηρή εντολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι "εσείς, μην ακούτε αυτά, αλλά συγκεντρωθείτε στις μεταρρυθμίσεις" και αυτό έκαναν αδιαλείπτως!

Επί 7 χρόνια, ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΜΑΣ αιμορραγούμε ακατάπαυστα για την εφαρμογή ενός προγράμματος, που ούτε σε 100 χρόνια δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

Οι δύο πρόσφατες εκθέσεις του ΔΝΤ, η ευρείας κυκλοφορίας και η εμπιστευτική, ομολογούν την ΠΛΗΡΗ, την ΠΑΤΑΓΩΔΗ αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, ασχέτως το που προσπαθούν (εντελώς ανεπιτυχώς) να αποδώσουν την αποτυχία του…
Και, ασφαλώς, δεν χρειαζόταν οι εκθέσεις του ΔΝΤ για να έχει καταλήξει κάθε λογικός άνθρωπος και χωρίς να είναι οικονομολόγος και μάλιστα από την αρχή αυτής της ιλαροτραγωδίας, ότι ένα πρόγραμμα που επί 7 συναπτά έτη καταρρακώνει το ΑΕΠ, όσο και τις βασικές αναπτυξιακές ροπές, την κατανάλωση, την επένδυση, την αποταμίευση και το νεωτερισμό και όταν ταυτόχρονα (και αναπότρεπτα) όλοι -μα όλοι ανεξαιρέτως- οι βασικοί οικονομικοί δείκτες καταποντίζονται, αποτελεί Σισύφειο έργο όλα όσα έχουν να κάνουν με "αξιολογήσεις", με "διαπραγματεύσεις", με "αναζήτηση ισοδυνάμων" κ.ο.κ.
Αποτελεί, όμως, και κάτι χειρότερο η παραμονή και η συνέχιση της εξυπηρέτησής του, που είναι εγκληματικό να μεταφέρεται ως μήνυμα στους νέους: την έμμεση ομολογία ότι είμαστε ένας ανίκανος λαός (όπως ακριβώς μας θέλουν οι Γερμανοί), που δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, αλλά βάζει και βάζει και βάζει υπογραφές, που αλυσοδένουν γενιές και γενιές σε υποταγή, φτώχεια και ξενιτιά (με ποιο δικαίωμα τα κάνουν όλα αυτά-ποιός τους έδωσε τέτοια δικαιώματα);

Ο κόμπος, τώρα, "πλησιάζει προς το χτένι", καθώς ένα χρέος που πράγματι και από την αρχή ήταν μη βιώσιμο, έγινε "εξαιρετικά" μη βιώσιμο στην πορεία αυτών των 7 ετών (ακριβώς εξαιτίας της εφαρμογής του οικτρού, απάνθρωπου και πάνω από όλα αδιέξοδου προγράμματος). Και είναι αδύνατον να μετατραπεί σε ΒΙΩΣΙΜΟ, όσο και αν το επιθυμεί η Ευρώπη και οι δικοί μας αρμόδιοι!
(Ας ρίξουν μια ματιά στις εκθέσεις του ΔΝΤ για το που υπολογίζουν ότι θα φθάσει το χρέος μας το 2040, το 2060).

Το ανεξήγητο ωστόσο είναι ότι, ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση "προσπαθεί" να κλείσει την "αξιολόγηση". Και, μάλιστα, η αντιπολίτευση την κατηγορεί "ότι φταίει που δεν την έκλεισε ενωρίτερα", δηλαδή με άλλα λόγια την κατηγορεί που δεν δέχθηκε χωρίς συζήτηση, όλα αυτά τα παράλογα, τα αυτοκτονικά και τα γενοκτονικά που απαιτούν οι δανειστές, απλώς και μόνο για να δικαιολογήσουν το έγκλημα, το οποίο εκτέλεσαν (ασφαλώς με τη συμπαράσταση και των εκάστοτε στην εξουσία, αλλά και στην αντιπολίτευση, Ελλήνων).

Θέλουν να μας δώσουν τη χαριστική βολή, ξεπετώντας χιλιάδες νοικοκυριά στο δρόμο, υποχρεώνοντας ρακένδυτους πολίτες να πληρώνουν φόρο, φτωχοποιώντας στο έπακρο πια τους συνταξιούχους, κλπ., κλπ.

ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΖΗΤΑ (διαπραγματεύεται αυτή την ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ και τη διαπραγματεύεται κατ' επανάληψη επί εβδομάδες και μήνες !!!!!!!).

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση... υποστηρίζει ότι έχει πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, το οποίο μαγικό αυτό πρόγραμμα βασίζεται σε μείωση των φόρων (αντιγραφή του άκρως αποτυχημένου μέτρου του κ. Reagan-Lafer) και υποκατάστασή του (άκουσον-άκουσον), από μείωση των δημοσίων δαπανών!
Μα, ποιών δαπανών, ακριβώς, όταν τα νοσοκομεία στερούνται από γάζες και βασικά φάρμακα, οι ασθενείς πεθαίνουν μη μπορώντας να βρουν κρεβάτι στην εντατική, έχουμε 10.000 αυτοκτονίες και ένας στους τρεις μαθητές που λιποθυμούν στα σχολεία από ασιτία, καθώς και μεγάλο αριθμό δημοσίων υπηρεσιών που αδυνατεί να εξυπηρετήσει στοιχειωδώς τους πολίτες, λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού, στη συνέχεια των εκεί απολύσεων;
Που ακριβώς βρίσκεται η ΜΑΓΕΙΑ αυτών των αναγγελθέντων και δήθεν σωτήριων μέτρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Μείωση, λοιπόν, δαπανών, επαγγέλλεται η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή προσθήκη στην ήδη στραγγαλιστική λιτότητα, ως λύση στο "πρόβλημα Ελλάς", που ισοδυναμεί με τί άλλο; Μα με μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που θα προστεθούν στην κορυφούμενη ανεργία μας!!!!
Και, αυτό το σχέδιο έχει επαναφέρει στο προσκήνιο την, όντως, παρανοϊκή διαμάχη ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, που όπως είναι γνωστό αποτελεί το σκληρό πυρήνα της ακραίας νεοφιλελεύθερης θεώρησης. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ. Και διερωτώμαι: 'Έλληνες δεν είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι";

"Δεν υπάρχει λύση" υποστηρίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με τα "παπαγαλάκια των ΜΜΕ" να υποστηρίζουν έντρομα: "Προς Θεού, ούτε να σκεφθούμε την έξοδο από το ευρώ", γιατί θα είναι η καταστροφή μας (ενώ, προφανώς, τώρα πάμε ΚΑΛΑ!!!), "θα είναι τρισχειρότερα τότε" (και αναφέρονται κάποια επιπόλαια σχετικά νούμερα, που διερωτάται κανείς από που βγαίνουν, μια και από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ΕΠΙΣΗΜΗ - ΕΘΝΙΚΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) και κλείνουν μάτια και αυτιά στις πολυάριθμες και καθημερινές αναλύσεις σοβαρών οικονομολόγων και με βραβείο Νόμπελ, που μας φωνάζουν "πηδήξτε από την πυριτιδαποθήκη γιατί καίγεστε"...

Όχι! Δεν ακούν, δεν διαβάζουν, δεν βλέπουν.
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΟΥΝ.
Και ούτε, όμως βοηθιούνται από την αξιοθρήνητη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΕ-Ευρωζώνη, που "μετρά πια μήνες", και ούτε τους περνά από το μυαλό (εκτός αν κρυφά τους περνά), να επικοινωνήσουν με το νέο πλανητάρχη, του οποίου οι εξαγγελίες έχουν ήδη καταδικάσει το ευρώ σε εξαφάνιση, μαζί με την παγκοσμιοποίηση (που είχε ελάχιστους νικητές και απειράριθμούς ηττημένους, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα).

Πρότεινα, γραπτώς, πριν από μερικές ημέρες, να κάνανε κάποιο ταξιδάκι στις ΗΠΑ (οι κυβερνώντες, διακόπτοντας τις ανούσιες και καταστρεπτικές διαπραγματεύσεις) και να συζητούσαν το θέμα με τον ίδιο τον Donald Trump ή και εξουσιοδοτημένο συνεργάτη του...
Ε, όχι, να καθησυχάσουμε, ότι μια τέτοια συνάντηση δεν θα μας αφαιρούσε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.... Σίγουρα θα παραμείνουμε Ευρωπαίοι και μετά!!!

Και όσοι υποστηρίζουν "τι ευρώ, τι εθνικό νόμισμα", ας φροντίσουν να πληροφορηθούν πόσο, μα πόσο τραγικά εσφαλμένη είναι μια τέτοια δήλωση!
Το εθνικό νόμισμα είναι μεγάλη δύναμη και διέξοδος προς όλα όσα έχει η Ελλάδα ανάγκη αυτή τη στιγμή. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ, όσο η οικονομία θα παίρνει το οξυγόνο που της στέρησαν οι δανειστές επί 7 χρόνια (γιατί, ναι, πριν από την κρίση η Ελλάδα, με την ταπεινή της δραχμή, ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη).

Όχι, δεν θα πεινάσουμε, δεν θα πεθάνουμε από το κρύο, ούτε από έλλειψη φαρμάκων, αλλά θα περιορίσουμε τις εισαγωγές πολυτελών και ημιπολυτελών αγαθών για κάποιο διάστημα.

Να θυμίσω, ότι εκτός του ευρώ υπάρχει και το αμερικάνικο δολάριο.

Εξυπακούεται ότι της υιοθέτησης μιας άλλης πορείας θα πρέπει να προηγηθεί, από σύσσωμο τον ελληνικό λαό, μια βροντερή και καλά ντοκουμενταρισμένη κατηγορία εναντίον της ΕΕ και του ΔΝΤ ότι είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Αμφιβάλλει κανείς; Μα αν όχι, γιατί δεν αντιδρούμε, αλλά... διαπραγματευόμαστε;

ΑΛΛΑ, υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ σε όλα αυτά.
Το ποιοι, δηλαδή, θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση του ευρώ.

Η Ελλάδα διαθέτει πολλούς φωτισμένους και μορφωμένους Έλληνες. Θα ήταν μια κάποια λύση (δυστυχώς, διόλου σίγουρο ότι θα επιτύχει), να γινόταν μια ένωση εθνικής σωτηρίας, που ύστερα από την κατάρτιση ενός σοβαρού (και όχι στο γόνατο) προγράμματος, οδηγούσε τη χώρα στη σωτηρία, περνώντας την (αναγκαστικά) από ένα δύσβατο μονοπάτι διαρκείας 12-18 μηνών.

Διαφορετικά, παραμένοντας με τα μνημόνια και τους "σωτήρες" της Ευρώπης και του ΔΝΤ, η ελληνική κόλαση θα ακολουθεί τους απογόνους μας, τουλάχιστον, ως το έτος 3000 (και η μόνη ελπίδα για το αντίθετο, αν και τώρα αδρανήσουμε, είναι η διάλυση της ΕΕ-Ευρωζώνης).



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

  1. Όπως πάντα έγκυρη, δυνατή και “τραγική” (ως περιγράφουσα μια τραγική κατάσταση) η φωνή της κ. Μαρίας Νεγρεπόντη -Δελιβάνη.
    Όμως όλοι εμείς, ο λαός, πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι οι όλοι οι πολιτικοί της Ελλάδος είναι ΑΠΕΝΑΝΤΙ μας και όχι ΔΙΠΛΑ μας. Είναι ο εχθρικός στρατός που έχει στόχο και σκοπό την εξόντωσή μας, έχοντας δηλώσει υποταγή και υπακοή στους εχθρούς μας. Όχι δεν είναι τόσο βλάκες, ώστε να μην βλέπουν τα προφανέστατα, που και ένα παιδί του Γυμνασίου μπορεί να διακρίνει, αν κάποιος του δώσει στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικών. ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ είναι.
    Συνεπώς ΕΠΕΙΓΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗ να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι ως λαός. Αν υπάρξει μια σωστή, ομονοούσα και με “αμόλυντο” πολιτικό παρελθόν ηγετική ομάδα, ο λαός είναι έτοιμος κι ας “ονειρεύονται” οι δημοσκοπικές αυτοδυναμίες. (Κάνω πρόβλεψη για τις επόμενες εκλογές: 14% ο ΣΥΡΙΖΑ επί του συνόλου των Ελλήνων ψηφοφόρων και 19% η ΝΔ επί του συνόλου αυτού.)
    Ωστόσο, μια τέτοια ΚΙΝΗΣΗ πρέπει να γίνει τώρα , πριν από τις εκλογές, οπότε ο λαός “να δει και ν' ακούσει” ένα Φως στο τούνελ -και όχι μόνο το οικονομικό τούνελ. Και στις μεθεπόμενες, που θα γίνουν πολύ γρήγορα μετά τις επόμενες, ο λόγος της να έχει “ωριμάσει” και να έχει αρχίσει να δίνει καρπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και η Αργεντινή χρεωκόπησε με εθνικό νόμισμα και σύνδεση αυτού με το δολάριο και έχει γείτονες την Βραζιλία, τη Χιλη την Ουρουγουάη και τη Παραγουάη. Εμείς έχουμε Τουρκία-Σκοπια-Αλβανια και μη ξεχνάμε εν υπνώσει δυνητικά και τη Βουλγαρία. Οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι, Ρωσοι κλπ κοιτανε τα συμφέροντα τους. Κανείς δεν προσφέρει στήριξη σε οτιδήποτε χωρίς αναταλλάγματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας η γεωπολιτική επηρεάζει την οικονομία πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αυτοί που εισηγούνται εθνικό νόμισμα είναι εν πολλοίς ασόβαροι γιατι εμφανίζουν μια επίπλαστη εικόνα ότι όλα θα αλλάξουν αν επανέλθουμε στη δραχμή άμεσα και χωρίς προετοιμασία. Ακόμα και η επιστροφή στη δραχμή θέλει σχέδιο, οργάνωση και συνενόηση με τους δανειστές, αλλιώς θα επικρατήσει χάος. Για παράδειγμα σχεδόν όλες οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα εισάγουν την απαραίτητη πρώτη ύλη από το εξωτερικό. Με τι συναλλαγματικά αποθέματα θα βγείς άμεσα σε δραχμή. Οι φοβερές εξαγωγές μας αφορούν σε 50% προιόντα διυλισμένου πετρελαίου. Βασικές πρώτες ύλες για αγροτική παραγωγή εισάγονται. Αν στριμώξει κάποιος τους υποστηρικτές της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα ή δεν δίνουν καμία απάντηση ή οι πιο σοβαροί επισημαίνουν ότι η έξοδος θα γίνει με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον έτους, κρατικοποίηση-επίταξη των πάντων για να λειτουργήσει έστω και τυπικά κάποια παραγωγική διαδικασία, δελτίο για τους πρώτους μήνες σε βασικά αγαθά κλπ. Υποτίμηση του νέου νομίσματος, υποτίμηση περιουσιακών στοιχείων ιδιωτικών και δημόσιων αφού θα αποτιμώνται σε υποτιμημένες δραχμές, μη διαγραφή χρεών στους ξένους πιστωτές που θα πρέπει να εξυπηρετούνται σε δολλάριο ή ευρώ και όσον αφορά τα δάνεια στην Ελλαδα (στεγαστικά κλπ) αποπληρώνονται με υποτιμημενες δραχμές. Αυτοί που κυβερνούν δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν υποτυπώδη πράγματα όχι να διαχειριστούν ένα τόσο σοβαρό οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό πρόβλημα όπως η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Η Βρετανία έωα χρόνο ακόμη μετά το δημοψήφισμα δεν έχει καν αρχίσει επίσημα τις διαδικασίες για το BREXIT και ούτως ή άλλως ήταν εκτός ευρώ με εθνικό νόμισμα για όσους δεν το γνωρίζουν ή συστηματικά το αποσιωπούν. Αν θέλουν οι οπαδοί της δραχμής να είναι πραγματικά πειστικοί και να μη λαικίζουν και σύρουν το λαό και το έθνος σε νέα Μικρασιατική καταστροφή ας συντάξουν ένα λεπτομερή οδικό χάρτι μετάβασης σε εθνικό νόμισμα και ας το παρουσιάσουν επίσημα στο λαό. Ο Σόιμπλε πάντως και οι λοιποί Ευρωπαίοι φαίνεται ότι κάτι αντίστοιχο παρουσίασαν στον Τσίπρα κατά την περιβόητη 17ωρη διαπραγμάτευση(επιτέλους μόχθησε για μια φορά στη ζωή του και μας το παρουσιάζει σαν το μέγιστο επίτευγμα) και ανέκρουσε πρύμνα. Ας μας δείξουν λοιπόν το περιβόητο σχέδιο τους για να κριθεί. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Λεφτά δε χαρίζονται από κανένα. Όποιοι ονειρεύονται τη δημιουργία καθεστώτος σοβιετίας με τη καθολική εξαθλίωση των πάντων και μετατροπή τους σε εξαρτώμενους από το κράτος-κόμμα να το πουν ευθαρσώς στο λαό. Είτε με ευρώ είτε με δραχμή θα υπάρχει λιτότητα και φτώχεια. Καλώς ή κακώς χρεωκοπήσαμε (να βρούμε τους υπαίτιους να τους τιμωρήσουμε όπως στη δίκη των έξ στη Μικαρασιατική καταστροφή, αλλά η καταστροφή δεν άλλαξε). Απλά θα πρέπει να δούμε με πιο νομισματικό εργαλείο θα έχουμε δυνατότητα να ανακάμψουμε και ταυτόχρονα να υπάρχουν εχέγγυα γεωπολιτικής ασφάλειας για τη χώρα και το έθνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την λευτερια μας θελουμε και ας τρωμε πετρες ...φιλε μου . Φυσικα και θα χαθουν πολλοι . Ομως το Εθνος θα εχει μελλον .
      Ομως εαν δεν φυγουμε απο την φιδοφωλια τους , ΚΑΝΕΙΣ δεν θα μεινει .
      Μονο αλλοδαπα διποδα με μαντυλες και τσεκουρια θα κυκλοφορουν στους δρομους της γειτονιας μας ....
      Οποτε ...Δραχμη οποσδηποτε . Πρωτα ομως να βγαλουμε εξω απο το κτηριο της βουλης τους αληταραδες ΟΛΟΥΣ . Με αυτους , δεν εχει σημασια καμια το νομισμα . Η εξαφανιση τους Εθνους και ο διαμελισμος της Πατριδος περαν απο βεβαιον .
      Ολα τα αλλα ειναι τριχες και λογια δειλων και βολεμενων , βαλτων και ελληνοφωνων που θελουν την πληρη καταστροφη μας .

      Διαγραφή
  3. <>. Συγνώμη όμως τους ρώτησες αυτούς τους πολλούς που πρόκειται να χαθούν, τους ενημέρωσες; Τέλος τα περί βολεμένων ελληνόφωνων αφορούν και τους δραχμολάγνους που ονειρεύονται την εξαγορά της χώρας έναντι πινακίου φακής έχοντας τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα εκτός της χώρας (για δες πόσοι αριστεροί υπουργοί και πόσοι άραγε όψιμοι δραχμιστές επιχειρηματίες δηλώνουν χιλιάδες ευρω καταθέσεις σε ξένες τράπεζες).Με το να διχάζεις και να σπέρνεις το μίσος υπηρετείς ακόμα καλύτερα τους εχθρούς της κοινής μας πατρίδας. Τέλος κανείς δε δίνει συγχωροχάρτι σε όσους κατέστρεψαν τη χώρα ούτε όμως θα δωθεί συγχωροχάρτι και όσους συστηματικά συνεχίζουν να παραπληφορούν και να υπόσχονται μαγικές λύσεις τύπου Σώρρα. Και εγώ και πολλοί άλλοι τη σωτηρία του έθνους επιθυμούμε, άλλα μη είμαστε και αιθεροβάμονες. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι και ούτε υπερδύναμη αυτή τη στιγμή στον πλανήτη για να επιβάλλουμε τη θέληση μας. Καλώς ή κακώς ακόμα και από την επανάσταση του 1821 η Ελλάδα απελευθερώθηκε χάρη στην αγωνιστικότητα των Ελλήνων μεν αλλά δυστυχώς όσο και αν δε θέλουμε να το παραδεχθούμε και στην μεταστροφή των τότε μεγάλων δυνάμεων σε σχέση με την επερχόμενη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Επανάσταση έπνεε τα λοίσθια και καρκινοβατούσε λογω των εσωτερικών ερίδων μας. Το 1824 η Μ Βρετανία χορήγησε δάνειο στην επαναστατική κυβέρνηση (γιατί άραγε; βάζοντας πρώτοι πόδι στην Μετεπαναστική πορεία της χώρας). Στο Ναβαρίνο το 1827 δε συμμετείχαν Ελληνικά πλοία. Ο Γάλλος Μαιζών με 14000 Γάλλους εκδίωξε τον Ιμπραήμ και τέλος αφού η Τουρκία δεν συναινούσε εισέβαλε η Ρωσία και έφθασε στην Αδριανούπολη το 1829. Έτσι πείσθηκε η Τουρκία και αναγνώρισε την <> στο πρωτόκολλο του Λονδίνου και τις <> (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία). Η Ρωσία πήρε τις παρδουνάβιες ηγεμονίες. Το 1854-Κριμέα ο Βρετανικός στόλος καταπλέει στον Πειραιά - βομβαρδίζει-συνετίζει την Ελληνική κυβέρνηση. Το 1877-1881 η Ελλάδα υπακούωντας στις Αγγλικές νουθεσίες δεν παίρνει μέρος στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο και με τη συνθήκη του Βερολίνου το 1881 η Ελλάδα προσαρτά χωρίς πόλεμο τη Θεσσαλία και την Αρτα (η Βρετανία πήρε την Κύπρο και τον έλεγχο της διώρυγας του Σουέζ). Για να μην μακρυγορώ απλά την Αγγλική εξάρτηση στην Ελλάδα την υποκατέστησε η Αμερικανική το 1947 με το Δόγμα Τρούμαν και την εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ (τον Οκτώβριο 1944 και λίγο πριν απελευθερωθεί η Αθήνα από τους Γερμανούς ο Τσώρτσιλ και ο Στάλιν στη Μόσχα καθόρισαν τις ζώνες επιρροής στα μεταπολεμικά Βαλκάνια. Τη συμφωνία αυτή ο Στάλιν δεν την παραβίασε επίσημα ούτε στα Δεκεμβριανά του 1944, άλλο άν δεν κούνησε το χεράκι του να τα σταματήσει δοκιμάζοντας πιθανόν την αποφασιστικότητα των Αγγλων και φυσικά την πιθανότητα να επικρατησουν οι αριστεροί αντάρτες και να του παραδώσουν ως ώριμο φρούτο και την Ελλάδα. Στη Γιάλτα τον Φεβρουάριο 1945 επικύρωσε τα συμφωνηθέντα με τον Τσώρτσιλ παρουσία και του Ρούσβελτ. Όπως κατλαβαίνει κανείς λοιπόν είναι ουτοπία να υποστηρίζει κάποιος ότι σε ένα κόσμο όπως τον σημερινό μπορούμε να μιλάμε για απόλυτη ελευθερία κρατών και ιδιαίτερα μικρών. Η Ελλάδα δυστυχώς ήταν και παραμένει και με δικά της λάθη μικρή χώρα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όλα τα εθνικά επιτεύγματα τον τελευταίο αιώνα επιτεύχθηκαν από πολιτικούς όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος που προσπαθούσε να συμπλεύσει τα συμφέροντα της χώρας με τους δυνατούς της εποχής (Αγγλία). Το νόμισμα λοιπόν από μόνο του δεν οδηγεί πουθενά. Δυνητικά μια ασύντακτη και παρορμητική έξοδος από το ευρώ το πιθανότερο είναι να μας οδηγήσει σε εθνικές κυρίως και όχι μόνο οικονομικές περιπέτειες.Χρειάζεται εθνική ομοψυχία και εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με πόνο και θυσίες αλλά με στρατηγικό σχεδιασμό και όραμα την σωτηρία του έθνους και την αναβίωση της χώρας. Το όποιο νόμισμα (που θα προκύψει στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού και γόνιμου διαλόγου με επιχειρήματα και όχι άναρθρες καυγές) θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την επίτευξη του τελικού στόχου και όχι ως στοιχείο διχασμού της ελληνικής κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια για τις γνώσεις σας. Εάν τις είχαμε οι περισσότεροι Ελληνες δεν θα ήμασταν σκλάβοι από το 1821 που ΔΕΝ απελευθερωθήκαμε!
      Οσο για τον εθνάρχη υπάρχει και η άλλη άποψη. Ακόμα όμως και εάν δεν υπήρχε θα προβληματιζόμουν. Η μεταπολίτευση δεν συνηθίζει να απονέμει εύσημα σε κανέναν που έκανε έστω και το παραμικρό καλό σε αυτόν τον τόπο. Μισεί την αλήθεια , περισσότερο από ότι μισεί τους Ελληνες Χριστιανούς ορθοδόξους. Πάντως μακάρι όλοι οι Ελληνες Χριστιανοί – η συντριπτικότατη πλειοψηφία των Ελλήνων και ας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο – να επαναφέρουμε στην χώρα μας τον Ελληνοχρσιτιανικό πολιτισμό μας. Την αλήθεια του Θεανθρώπου Χριστού! Την αγάπη στην θέση του μίσους.

      Νὰ ποιὸς ἦταν ὁ Βενιζέλος.
      http://filonoi.gr/2012/08/01/na-poios-htan-o-benizelos-2/

      Η άλλη άποψη…

      Το νόμισμα πράγματι δεν παίζει σπουδαίο ρόλο.
      Και οι πρώην κομμουνιστικές χώρες δικό τους νόμισμα είχαν...
      Φαίνεται πως ξεχάσαμε πολύ γρήγορα ...τον Αλβανό τουρίστα και όχι μόνο.

      Διαγραφή
    2. Επιστολή του Βενιζέλου για τον Μουσταφά Κεμάλ εις τον πρόεδρο απονομής των βραβείων "Νόμπελ" το 1932, διά να του απονείμη το "Νόμπελ ειρήνης" Έάν ακόμη μερικοί αμφιβάλλετε διά τήν έξαπάτησιν των Ελλήνων υπό του Βενιζέλου, θα σας αντιγράψω την έπιστολήν την οποία έστειλε ό ίδιος εις τον πρόεδρο απονομής των βραβείων "Νόμπελ" τό 1932, διά νά απονείμη ή επιτροπή τό "Νόμπελ Ειρήνης", παρακαλώ, εις τον Μουσταφά Κεμάλ, ό όποιος κατέσφαξε 2,5 εκατομμύρια Έλληνας και Αρμενίους.

      Ό Βενιζέλος υμνεί τον Κεμάλ:

      Ιδού και το γράμμα του

      «Κύριε πρόεδρε,

      »Έπί επτά σχεδόν αιώνες όλη ή Έγγύς Ανατολή και ένα μεγάλο τμήμα τής Ευρώπης υπήρξαν τό θέατρο αιματηρών πολέμων, τών οποίων ή άντίχηση υπήρξε τεράστια. Ή οθωμανική αυτοκρατορία και τό απολυταρχικό καθεστώς τών σουλτάνων υπήρξε τό βασικό αίτιο.

      Ή υποταγή χριστιανικών λαών σέ έναν ζυγό αφόρητης καταπίεσης, οι θρησκευτικοί πόλεμοι του Σταυρού εναντίον τής Ημισελήνου, μέ μοιραία κατάληξη και οι αλλεπάλληλες εξεγέρσεις όλων αυτών τών λαών, πού ήλπιζαν στή χειραφέτηση τους, δημιούργησαν μία κατάσταση πραγμάτων πού θά παρέμενε μόνιμη πηγή κινδύνων όσο ή οθωμανική αυτοκρατορία διατηρούσε τήν πορεία πού είχαν χαράξει οι σουλτάνοι.

      »Ή εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας τό 1922, όταν τό εθνικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ Πασά θριάμβευσε επί των αντιπάλων του, (σ.σ. Έπί ποίων αντιπάλων του εθριάμβευσεν ό Κεμάλ τό 1922 και το χαίρετε τόσο πολύ ό "Εθνάρχης" μας; Μήπως είναι οι Έλληνες;) έθεσε οριστικώς τέρμα σ' αύτη την κατάσταση αστάθειας και έλλειψης ανεκτικότητας, της όποιας ή διατήρηση δεν θα γεννούσε παρά μόνον νέους και σοβαρούς κινδύνους γιά τήν ειρήνη στό μέλλον.

      »Σπανίως πραγματοποιείται σέ τόσο μικρό χρονικό διάστημα μία τόσο ριζική αλλαγή στή ζωή μιας χώρας. Τή θέση μιας φθίνουσας αυτοκρατορίας, ή οποία ζει ύπό ένα θεοκρατικό καθεστώς, όπου ή έννοια του δικαίου και τής θρησκείας συγχέονται, παίρνει ένα εθνικό καί σύγχρονο κράτος, γεμάτο ζωντάνια.

      »Μέ τήν προτροπή του μεγάλου μεταρρυθμιστή Μουσταφά Κεμάλ Πασά, τό απολυταρχικό καθεστώς των σουλτάνων καταργήθηκε καί τό κράτος έγινε απολύτως λαϊκό. Ολόκληρο τό έθνος κινητοποιήθηκε προς τή φιλόδοξη, δίκαιη προσπάθεια νά συμπεριληφθεί στην εμπροσθοφυλακή τών πολιτισμένων λαών.

      Όμως, τό κίνημα γιά τήν εδραίωση τής ειρήνης συμβάδισε μέ όλες τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις πού έδωσαν στό νέο, εντόνως εθνικό, κράτος τής Τουρκίας τή σημερινή του μορφή. Η Τουρκία ρύθμισε πράγματι όλα τα εδαφικά θέματα μέ τους γείτονες της καί, απολύτως ικανοποιημένη άπό τά εθνικά καί πολιτικά της σύνορα, κατέστη πραγματικός πυλώνας τής ειρήνης στην εγγύς Ανατολή.»

      σ.σ.: Ικανοποιημένη από τά εθνικά καί πολιτικά της σύνορα.

      Καταλάβατε εσείς όλοι πού καμαρώνετε ότι ό Βενιζέλος έκανε τήν Μεγάλη Ελλάδα μέ τήν απατηλή συνθήκη τών Σεβρών, ότι έξηπάτησε τους πάντες;

      Εδώ δηλώνει εγγράφως ότι τώρα τό 1932 ή Τουρκία κατέχει ειλικρινά τά Εθνικά καί πολιτικά της σύνορα. Τώρα όμως κατέχει καί τήν Σμύρνη. Άρα ή Σμύρνη είναι εθνικό έδαφος τής Τουρκίας, κατά τον Βενιζέλο. Δηλαδή; Μας έξηπάτησε ή Όχι μέ τήν Συνθήκην τών Σεβρών; Αυτά τά δύο είναι αντίθετα. Ποιο έπίστευε "ό Εθνάρχης μας";

      Ασφαλώς αυτό που σφραγίζει εγγράφως προς τον πρόεδρο της επιτροπής Νόμπελ μέ τήν δήλωσιν του: "απολύτως ικανοποιημένη άπό τα εθνικά, σύνορα της".

      Έδώ είμαι πλέον υποχρεωμένος νά χαρακτηρίσω τήν καθαρήν έγγραφον άπάτην καί προδοσίαν κατά των Ελλήνων και οι επικαλούμενοι εις τό μέλλον τήν Συνθήκην των Σεβρών, μέ τήν εννοιαν ότι δι' αυτής έγινε ή Ελλάδα των πέντε θαλασσών και δύο ηπείρων, κινδυνεύουν νά χαρακτηρισθούν ώς απατεώνες καί προδότες ή ηλίθιοι, αν δέν τους καταλογισθη ή άγνοια, ή αφέλεια, ή ή τύφλωσις έκ μισαλλοδοξίας.
      ...
      Υπογραφή,

      Ελευθέριος Βενιζέλος, Πρωθυπουργός τής Ελλάδος»....
      http://dia-kosmos.blogspot.gr/2015/06/blog-post_60.html

      Τα υπόλοιπα που γράφει περι καταγωγής κλπ. μου είναι εντελώς αδιάφορα. Εχω συναντήσει ξένους που είναι πολύ περισσότερο φιλέλληνες από εμάς τους Ελληνες , που εδώ και χρόνια βγάζουμε μεταξύ μας τα μάτια μας.

      Διαγραφή
    3. Οταν ψηφιζαν Εθνοπροδοτες , ελληνοφωνους , απαταιωνες και γραικυλους αυτοι που θα χαθουν ρωτησαν ;
      Φιλε μου για να υπαρχει τουτη η Πατριδα και το Εθνος εχουν χαθει εκατονταδες χιλιαδες . Και να εισαι σιγουρος οτι και παλι θα χαθουν .
      Το Εθνος ομως θα συνεχισει την ιστορικη πορεια του διχως τους νεοραγιαδες τσιφτεντελιδες δημοσιους αληταραδες, μαμουχαλους τεμπελιδες και βολεμενους .
      Το Εθνικο νομισμα ειναι ο μονος δρομος ανεξαρτησιας και οσοι δεν συμφωνουν ειναι εκ του πονηρου , η , βαλτοι Εβρολαγνοι .
      Και σιγα μην ρωτουσαν οι Ηρωες του ' 21 τους τουρκοπροσκυνημενους να ξεκινησουν τον αγωνα τους .
      Τρελλους τους ελεγαν ....

      Διαγραφή
  4. "Το Εθνικο νομισμα ειναι ο μονος δρομος ανεξαρτησιας..."
    Εφόσον μας προτρέπετε και καλά κάνετε να μιλήσουμε , θα πρέπει ...και να ξέρουμε!
    Τον εθνικό μας κυβερνήτη τον Καποδίστρια γιατί τον δολοφόνησαν και ποίοι;

    Ρωσία, η μάχη των μαχών

    http://www.analyst.gr/2016/04/19/rosia-i-maxi-ton-maxon/2/

    Σαν πολλοί Ρώσοι πρεσβευτές δεν χάνονται από "καρδιά"...
    Δεν έχετε προσέξει τον πόλεμο των δυτικών ΜΜΕ στην Ρωσία, 99 χρόνια μετά την "επανάσταση του προλεταριάτου";
    1917 + 99 = 2016!!!
    Για 99 χρόνια παρέδωσε η σοβιετία την Ελλάδα μας!
    Τυχαία οι ροτσιλντ ...σύμβουλοι;
    Τίποτα τυχαίο, το συνημμένο εξηγεί πολλά για το "εθνικό" νόμισμα της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης , το ρούβλι!
    Το θέμα είναι ποίος θα ελέγχει την Τράπεζα που θα το εκδώσει.
    Μόνο μην πει κανείς ο λαός , με το σοβιετικό τόξο, με όποιο όνομα και εάν αυτό έλθει στην εξουσία, γιατί θα γελά και ο κάθε πικραμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξυπακουεται οτι Εθνικο νομισμα και το αυτο κ(Υ)νοβουλιο και με τραπεζα που δεν ανηκει σε Ελληνικο κρατος ειναι μια απο τα ιδια .
      Ηλθε η ωρα ομως και ολα θα μπουν στην θεση τους .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]