Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H Άγκυρα βάζει «φρένο» στις διαπραγματεύσεις


Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Άγκυρα βάζει φρένο στην διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και η δεύτερη φάση της Πενταμερούς Διάσκεψης για τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων σε επίπεδο τεχνοκρατών έληξε χωρίς η τουρκική αντιπροσωπεία να εχει καταθέσει γραπτώς συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.

Στις συνομιλίες που ξεκίνησαν την Τετάρτη το πρωί στο Μον Πελεραν, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην διαμόρφωση του ερωτηματολογίου για τα ζητήματα που προκύπτουν στην εσωτερική -εξωτερική ασφάλεια, στην Εγγύηση της επομένης ημέρας και της εφαρμογής της Λύσης, όπου η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις και με την Ελληνική πλευρά να δηλώνει ότι έχει έτοιμο γραπτό κείμενο να καταθέσει, κάτι που δεν συνέβη όμως μια και η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να καταθέσει τις δικές της θέσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά επιμένει, μέσω και των οδηγιών που μετέφερε με την εσπευσμένη μετάβαση του στην Γενεύη ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Τ. Τουρκές, στις γνωστές θέσεις για τα ζητήματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, έστω κι αν δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει κάποιες παραλλαγές, αλλά θέτει ως κόκκινη γραμμή την εξασφάλιση των τεσσάρων ελευθέριων και για τους τούρκους πολίτες, μετά την Λύση του Κυπριακού.

Η Αθήνα θεωρεί ότι με την απαίτηση αυτή οι Τούρκοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι με την οικονομική ενίσχυση από την Άγκυρα θα επιτευχθεί η «άλωση» του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου , με την εξαγορά περιουσιών και επιχειρήσεων…

Σε ότι αφορά στην διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ε. Άιντε θα διαμορφώσει το δικό του ερωτηματολόγιο, το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί και να απαντηθεί από τα μέρη, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί, αν η επόμενη φάση θα είναι σε επίπεδο ΥΠΕΞ η σε επίπεδο Κορυφής, καθώς πλέον οι τεχνοκράτες έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους..

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλι Γιλντιρίμ μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση επανέφερε την σκληρή γραμμή δηλώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα συζήτησης των αποτελεσματικών εγγυήσεων και της ασφάλειας της Τουρκίας στην Κύπρο».

Ο κ. Γιλντιριμ δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για την Τουρκία στα θέματα Εγγυήσεων τονίζοντας: «Για να μην επιστρέψουμε στην κατάσταση της δεκαετίας 60-70 στην Κύπρο δεν τίθεται θέμα συζήτησης των αποτελεσματικών εγγυήσεων και της ασφάλειας της Τουρκίας. Να υπάρξει δίκαιη διακυβέρνηση, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κοινοτήτων, να διασφαλιστούν οι τέσσερις ελευθερίες. Αναφερόμαστε σε μια ενοποιημένη Κύπρο. Όταν αυτή η συμφωνία διασφαλιστεί η Τουρκία από πλευράς Κύπρου πρέπει να τύχει συμπεριφοράς σαν να έχει μπει στην ΕΕ»…

Ν.Μ.
Πηγή Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]