Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

President Donald Trump και το Δόγμα Μονρόε


Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχασε την πυξίδα του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού της προσανατολισμού. Η ιστορική παραδοχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή «Ανήκομεν εις την Δύσιν» έχασε το πραγματικό της νόημα και αντικαταστάθηκε από μια εμμονική σχέση εξάρτησης, με αμιγώς οικονομοτεχνικά χαρακτηριστικά, από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Η Ελλάδα υποβάθμισε συνειδητά την σχέση της με την άλλη όχθη του Ατλαντικού προκειμένου να «φανεί εντάξει» στις υποχρεώσεις τις προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μη αξιοποιώντας έτσι έναν πολύτιμο σύμμαχο που θα μπορούσε να παίξει καίριο ρόλο στην ικανοποίηση των εθνικών μας συμφερόντων. Αυτό το χαμένο έδαφος καλούμαστε να καλύψουμε σήμερα.

Στις 6 το απόγευμα, λοιπόν, ώρα Ελλάδας, ορκίζεται 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, η ευρωπαϊκή ελίτ θεωρούσε αυτό το ενδεχόμενο σαν «σύντομο ανέκδοτο». Για μια ακόμη φορά η Ευρώπη «πιάστηκε στον ύπνο», αποδεικνύοντας την αποτυχία της να είναι σοβαρός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή.

Σε αντίθεση με τις άλλες δύο μεγάλες δυνάμεις, τη Μ. Βρετανία και τη Ρωσία, η Ε.Ε είναι παντελώς απροετοίμαστη να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα που θα φέρει η διακυβέρνηση Τραμπ, καθώς ο νέος αμερικανός Πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θα βάζουν για πάντα «πλάτη» προκειμένου να υπάρχει μια Ε.Ε, η οποία θα εξυπηρετεί στην ουσία τα γερμανικά συμφέροντα και μόνον. Αν οι Γερμανοί θέλουν μερίδιο «μεγάλης δύναμης» στο «παγκόσμιο σύστημα», θα πρέπει να το πληρώσουν οι ίδιοι. Όσο κι αν τους στοιχίσει…

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να δει πως αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα πρέπει «να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει». Και η απόφαση αυτή δεν θα διαμορφώσει απλά το μέλλον αλλά θα κρίνει και το αν θα υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα. Η κοινωνία ήδη το διαισθάνεται αυτό, όσο κι αν το πολιτικό σύστημα σφυρίζει αδιάφορα. Γι αυτό και στις δημοσκοπήσεις πλέον δεν κυριαρχεί τόσο ο φόβος για το «λόμπι της δραχμής» όσο ο τρόμος για τη «λούμπα του ευρώ».

Η ταύτιση της Δύσης με την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ελαχιστοποίησε και τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας στις ΗΠΑ. Κακά τα ψέματα, η χώρα μας σήμερα υποεκπροσωπείται στο μεγαλύτερο κέντρο λήψης αποφάσεων παγκοσμίως, στην Ουάσιγκτον. Υποεκπροσωπείται τόσο σε επίπεδο καθαρά υπηρεσιακό όσο και σε επίπεδο προώθησης των εθνικών μας επιδιώξεων μέσω ομάδων πίεσης, ειδικών ομάδων συμφερόντων κλπ. Και αυτή η επιφανειακή παρουσία της χώρας μας στην αμερικανική πρωτεύουσα φαίνεται ακόμη περισσότερο σήμερα, που το αμερικανικό πολιτικό σύστημα δέχεται ισχυρό κύμα ανανέωσης στα ανώτερα εκτελεστικά και διοικητικά κλιμάκια, με την έλευση του νέου αμερικανού προέδρου. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά και με συνέπεια για να ξαναφέρουμε τα εθνικά μας θέματα στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορεί να έχασαν την ισχυρή δυναμική τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μονομέρειας της εξωτερικής μας πολιτικής, ωστόσο παρέμειναν αδιάβλητες στο πέρασμα του χρόνου. Είναι καιρός, μαζί με τα ψεύτικα ιδεολογήματα της Αριστεράς και τον επίπλαστο αντιαμερικανισμό που εξέθρεψαν τις τελευταίες δεκαετίες «καριερίστες του πεζοδρομίου», να αποβάλλουμε και προκαταλήψεις και στερεότυπα που αναπτύχθηκαν στις διμερείς μας σχέσεις. Να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν και που εδράζονται πάνω στις αρχές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Και να κατανοήσουμε επιτέλους ως κοινωνία αλλά και ως πολιτικό σύστημα πως η διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων περνά μέσα από την ισχυροποίηση των ιστορικών μας συμμαχιών, κυριότερη εκ των οποίων ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η στρατηγική συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει μια σύγχρονη άποψη του δόγματος Μονρόε. Προσαρμόζει τις αντιλήψεις περί οικουμενικού συμφέροντος στο αμερικανικό εθνικό συμφέρον. Το ίδιο οφείλουμε να πράξουμε και εμείς. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να δημιουργήσουμε την «κοινή γλώσσα» συνεννόησης που απαιτείται, ώστε η διακυβέρνηση Τραμπ να αποδειχθεί επωφελής για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, όπως και η Ελλάδα να αποδειχθεί αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο παγκόσμιο σύστημα.

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Κουράστηκα ν' ακούω για συμμαχίες "άνευ όρων". Μήπως αυτοί που επιδίωκαν τη γερμανική ομπρέλα προστασίας που πάνω έγραφε "Πάρτα Όλα" τώρα επιδιώκουν την ομπρέλα των ΗΠΑ με ένα αντίστοιχο "Πάρτα Όλα";
    Έχει εμφανιστεί ένα θέμα ζωής ή θανάτου μας με την Τουρκία. Ναι, ένα αντίστροφο 1821.Και πουθενά δεν διάβασα ή άκουσα κάποιον να πει: "Θα βάλουμε το θέμα στο τραπέζι των μεγάλων και αυτοί που θα μας προσφέρουν εγγυημένη προστασία και άμεση παροχή σύγχρονων αμυντικών συστημάτων με καλούς όρους και περίοδο χάριτος, με αυτούς θα δώσουμε τα χέρια φιλίας και συνεργασίας".
    Πρόσεχε Έλληνα, σε ζώνουν κίνδυνοι από παντού που μπορεί να φουντώσουν όλοι μαζί. Μπορεί να έπαψες να αγαπάς την πατρίδα σου, όμως έπαψες να αγαπάς και τα παιδιά σου, την οικογένειά σου, την ίδια σου τη ζωή;
    Πώς σκέφτεσαι να τα προστατέψεις; Με το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης ή με την ψήφο σου σε άπαντες τους δωσίλογους, χωρίς να εξαιρείται κανείς; Αν κάποιο κόμμα είχε τσίπα θα είχε εγκαταλείψει τη Βουλή όταν έφτασαν για συζήτηση, όχι ψήφιση αλλά συζήτηση, τα πρώτα ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ της Ελλάδος, καταγγέλλοντας στο λαό το αντισυνταγματικό πραξικόπημα πώλησης της Ελλάδος και των κατοίκων της μαζί. Μόνον τότε δε θα ήταν δωσίλογο το κάθε κόμμα.
    Π.χ.όταν μπήκαν στην Ελλάδα οι Γερμανοί, αν λειτουργούσε η Βουλή και τα κόμματα έμεναν εκεί, λέγοντας: μένουμε εδώ στη Βουλή, αλλά δε θα ψηφίζουμε τα νομοσχέδια που θα μας φέρνει η δωσίλογη κυβέρνηση, τότε δε θα ήσαν και αυτά αυτομάτως δωσίλογα; Το ίδιο συμβαίνει και με την τωρινή κατοχή της χώρας.
    Πρόσεχε τουλάχιστον από εδώ και πέρα Έλληνα γιατί οι πάσης φύσεως δωσίλογοι(αυτό δεν το λέω για το συγγραφέα του άρθρου) μια ισχυρή ομπρέλα προστασίας για τους ίδιους αναζητάνε πάντα κι ας πουλιέται και ας καίγεται όλη η Ελλάδα και συ μαζί.
    Κάνε κάτι πριν σε θάψουν και σένα και τα παιδιά σου, που ίσως τα στείλουν ως πρόβατα επί σφαγήν, χωρίς επαρκή εκπαίδευση, χωρίς σύγχρονα όπλα, ξυπόλητα (ούτε άρβυλα δεν θα έχουν αν κηρύξουν γενική επιστράτευση!) προς το βέβαιο θάνατο, αλλά και τη συνεπαγόμενη ήττα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορεί να έχασαν την ισχυρή δυναμική τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μονομέρειας της εξωτερικής μας πολιτικής, ωστόσο παρέμειναν αδιάβλητες στο πέρασμα του χρόνου".

    Μερικες ερωτησεις στον αρθρογραφο:

    -Πριν τα "τελευταία χρόνια", υπο ποια εννοια ηταν ευνοϊκη η σταση των ΗΠΑ

    απεναντι μας, ωστα να υπαρχει διαχρονικοτητα στην "ισχυρη δυναμικη" των

    ελληνοαμερικανικων σχεσεων;

    -Τι εννοει ο αρθρογραφος ως "μονομερεια της εξωτερικης μας πολιτικης",

    αφου αυτη υπαγορευεται μεχρι και σημερα απο τις ΗΠΑ, που πρεπει να τις

    "ευχαριστουμε" για το νεο "μνημονιο" του 2015;

    Και αν ακομη υπηρχε "μονομερεια" εκ μερους μας, γιατι αυτο θα πρεπει να

    θεωρειται δραση κι οχι αντιδραση στα σχεδια των ΗΠΑ στα Βαλκανια;

    -Και τελος, γιατι να θελουμε οπωσδηποτε βελτιωση στις ελληνοαμερικανικες

    σχεσεις, και μονο; Γιατι οχι και στις ελληνορωσικες;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]