Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κανείς δεν πιέζει τον Ερντογάν


Του Γιώργου Παυλόπουλου

Εδώ και μήνες, οι δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο κορυφής ανάμεσα σε Ευρώπη και Τουρκία μοιάζουν να είναι βραχυκυκλωμένοι, καθώς οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά διακοπεί. Αντικειμενικά, λοιπόν, η ευρωπαϊκή «εκστρατεία» της ελληνικής κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ελπίδα ότι όχι απλώς θα βρουν ευήκοα ώτα αλλά και θα επιτύχουν την άσκηση κάποιας μορφής πίεσης προς την Άγκυρα, το πιθανότερο είναι ότι πέφτουν στο κενό, τουλάχιστον όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ βιώνουν αυτή την περίοδο ένα ιδιότυπο κενό πολιτικής εξουσίας, καθώς βρίσκονται στο μεταβατικό διάστημα ανάμεσα στις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου. Μάλιστα, η ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ομπάμα και Τραμπ σε πολλά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής καθιστά πρακτικά μάταιη κάθε προσπάθεια επηρεασμού της Άγκυρας από τον αμερικανικό παράγοντα. Όσο για τη Ρωσία, τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στη Μέση Ανατολή την έχουν φέρει πολύ κοντά στην Τουρκία και μάλλον δεν υπάρχει διάθεση στο Κρεμλίνο αυτό να αλλάξει άμεσα.

Κατά συνέπεια, ο Ερντογάν μπορεί να αισθάνεται απολύτως άνετα όταν καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Γενεύης, μιας και δεν θα υπάρχει κανείς που να τον προβληματίζει ή, πολύ περισσότερο, να τον πιέζει. Κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό λόγο να προχωρήσει σε σοβαρές υποχωρήσεις από τις θέσεις του -για την ακρίβεια, θα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, μιας και τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και στην κοινωνία της Τουρκίας παρατηρείται σήμερα έκρηξη εθνικισμού.

Πηγή "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]