Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Washington Post: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα ζοφερό μέλλον λόγω τρομοκρατίας


Οι νέες προσπάθειες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) να σπείρουν εκ νέου τον τρόμο στην Ευρώπη έχουν φτάσει τις αντιτρομοκρατικές αρχές στα όριά τους, ενώ ασκούνται μεγάλες πιέσεις τόσο στους πολίτες όσο και στους πολιτικούς οι οποίοι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μια νέα δύσκολη καθημερινή πραγματικότητα.

Σύμφωνα με ανάλυση της αμερικάνικης εφημερίδας Washington Post το τελευταίο τρομοκρατικό «χτύπημα» στο Βερολίνο επανάφερε την σκιά της τρομοκρατίας πάνω από την Ευρώπη. Αν και οι ευρωπαίοι ηγέτες διαβεβαιώνουν πως υπάρχει συνεχή συνεργασία μεταξύ των αντιτρομοκρατικών αρχών εγείρονται ερωτήματα παρά ταύτα καθώς αγνοηθήκαν σημάδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αποφυγή της επίθεσης στη Γερμανία.

Το κάλεσμα των ηγετών του ΙΚ προς τους υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης, να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν ανεξάρτητες επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο για τις προσπάθειες αναχαίτισης της βίας επισημαίνουν αξιωματούχοι και αναλυτές, με δεδομένα τα πρακτικά εμπόδια που υπάρχουν στη διαρκή παρακολούθηση μίας μεγάλης «δεξαμενής» πιθανών τρομοκρατών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η στενή συνεργασία των αντιτρομοκρατικών έχει φέρει ως αποτέλεσμα οι επιθέσεις να μην γίνονται σε μεγάλη κλίμακα. Επιθέσεις όπως αυτή του Βερολίνου απαιτούν ελάχιστο σχεδιασμό ή υποστήριξη, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχές έχουν λιγότερες πιθανότητες να προλάβουν τους δράστες, ακόμη κι αν είναι ύποπτοι για τρομοκρατική δράση, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Παρατηρούμε πώς τα τρομοκρατικά δίκτυα έχουν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στον σχεδιασμό επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Μοχάμαντ Μαχμούντ Ουλντ Μοχαμεντού, υποδιευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει επίσης πως η πολιτική των ανοικτών συνόρων που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της Ε.Ε. επιτρέπει μια μεγαλύτερη κινητικότητα των τρομοκρατών μεταξύ των χωρών-μελών. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως ο τυνήσιος τρομοκράτης κατάφερε να διαφύγει από την Γερμανία με τρένο πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της ιταλικής αστυνομίας στο Μιλάνο.

Οι αξιωματούχοι των αντιτρομοκρατικών αρχών προειδοποιούν των ευρωπαίους πολίτες πως πλέον δεν θα υπάρξει παντελής απουσία του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Ποτέ δεν θα υπάρξει μηδενικός κίνδυνος. Μπορούμε όμως και επιβάλλεται να συνεχίσουμε να μειώνουμε τον κίνδυνο των επιθέσεων όσο περισσότερο μπορούμε», δήλωσε ο επικεφαλής αξιωματούχος της Ε.Ε. για ζητήματα ασφάλειας, Τζούλιαν Κινγκ.

Καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυξάνονται τα ακροδεξιά κόμματα τα οποία σημειώνουν μια άνοδο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προτείνουν την επαναφορά των συνόρων και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών κάνοντας λόγο για αποτυχημένη πολιτική στον τομέα της ασφάλειας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]