Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε εμπόλεμη κατάσταση η Γερμανία


Ο υπουργός Εσωτερικών του γερμανικού κρατιδίου Ζάαρλαντ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία βρίσκεται σε πόλεμο έπειτα από την επίθεση με φορτηγό σε κατάμεστη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 48.

«Θα πρέπει να πούμε ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, παρότι ορισμένοι, που πάντα θέλουν να βλέπουν μόνο το καλό, δεν θέλουν να το δουν έτσι», δήλωσε ο υπουργός Κλάους Μπουιγιόν στον γερμανικό σταθμό SR.

Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν πως δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι ο ύποπτος που έχουν συλλάβει είναι ο δράστης της επίθεσης στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι αστυνομικές αρχές απευθύνθηκαν στους γερμανούς πολίτες, εφιστώντας τους την προσοχή.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη αστυνομικές πηγές αναφέρει ότι ο δράστης της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου παραμένει ασύλληπτος και οπλοφορεί προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξουν και νέες επιθέσεις.

Η ίδια πηγή επικαλείται πηγές ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία δεν θεωρεί ότι ο συλληφθείς Πακιστανός είναι ο δράστης.

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας

Η αστυνομία στο Βερολίνο θα αυξήσει σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας μέσα στις επόμενες μέρες κι ανάμεσα στα μέτρα που θα λάβει είναι και η ανέγερση φραγμάτων έπειτα από τη χθεσινή επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πόλης που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Ο γερουσιαστής Εσωτερικών Υποθέσεων του Βερολίνου δήλωσε εξάλλου ότι τα σχέδια για τις εορταστικές εκδηλώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα υλοποιηθούν αλλά θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας.

Πριν λίγο, ο Thomas de Maizier, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε πως ο ύποπτος της αιματηρής επίθεσης φέρεται να είναι από το Πακιστάν.

"Ο ύποπτος δεν είχε διασυνδέσεις με την τρομοκρατία", δήλωσε ο υπουργός. Δεν βρισκόταν στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών, ενώ η αίτησή του για άσυλο στη Γερμανία δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί.

Επίσης, ο υπουργός επιβεβαίωσε πως ο ύποπτος αρνείται τις κατηγορίες. Επίσης, δήλωσε ότι δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο μήνυμα του ISIS με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση.

Ο de Maiziere ανέφερε πως ο οδηγός έφυγε από τη σκηνή του εγκλήματος και πως ένας από τους 12 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους βρέθηκε νεκρός στο κάθισμα του συνοδηγού του φορτηγού, καθώς είχε δεχτεί πυροβολισμούς.

Όπως δήλωσε, περισσότερες λεπτομέρειες για το ύποπτο θα δοθούν αργότερα από τις εισαγγελικές αρχές.

Ο γερμανός υπουργός τόνισε πως "αν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, οι εχθροί της ελευθερίας θα έχουν κερδίσει" και πρόσθεσε πως "είμαστε βαθύτατα θλιμμένοι, αλλά θα αγωνιστούμε για την ελευθερία μας".

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι οι Χριστουγεννιάτικες αγορές θα παραμείνουν κλειστές σήμερα στο Βερολίνο, αλλά θα είναι ανοιχτές στην υπόλοιπη Γερμανία.

Μέρκελ: "Δε θέλουμε να ζούμε με φόβο"

Συγκλονισμένη και σοκαρισμένη από την επίθεση, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Εξέφρασε τη "βαθιά λύπη" της για τα θύματα της επίθεσης, την οποία όπως τόνισε "θα πρέπει να εκλάβουμε ως τρομοκρατική. Όπως είπε στους δημοσιογράφους, θα ήταν "ιδιαίτερα προβληματικό", αν ο δράστης ήταν πρόσφυγας που είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Πρόσθεσε πως "δε θέλουμε να ζούμε υπό καθεστώς φόβου αλλά να είμαστε ελεύθεροι".

Επιπλέον η ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή τόσο με τον δήμαρχο, όσο και με τις υπόλοιπες αρχές προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα από την επίθεση, ενώ τόνισε ότι ολόκληρη η χώρα συμπαραστέκεται και θρηνεί με τις οικογένειες των θυμάτων.

Ειδικότερα ανέφερε ότι “δεδομένων των πληροφοριών που έχουμε, πρέπει να υποθέσουμε πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Ξέρω πως θα είναι δύσκολο για εμάς, αν τελικά αποδειχτεί ότι ο δράστης είχε ζητήσει προστασία και άσυλο από τη Γερμανία. Θα ήταν κάτι ιδιαίτερα απεχθές για πολλούς Γερμανούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να βοηθούν πρόσφυγες, όπως επίσης και για πολλούς ανθρώπους που χρειάζονται πραγματικά την προστασία μας και προσπαθούν να ενταχθούν στη χώρα μας".

"Είμαι σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Εσωτερικών ντε Μεζιέρ, με τον πρόεδρο και με τον δήμαρχο του Βερολίνου, Michael Müller. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σε λίγες ώρες".

Στις 2 ώρα Ελλάδος έχει προγραμματιστεί νέα συνέντευξη τύπου, στην οποία οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας θα παρουσιάσουν τις εξελίξεις και τα ευρήματα των ερευνών, γύρω από την επίθεση.

Η καγκελάριος υποσχέθηκε ότι κάθε λεπτομέρεια θα διαλευκανθεί και ότι ο δράστης θα τιμωρηθεί αυστηρά.

Ο οδηγός του φορτηγού αρνείται κάθε ανάμειξη

Ο οδηγός του φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου αρνείται κάθε ανάμειξη, μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N-TV, επικαλούμενο τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA.

Επιπλέον, η γερμανική εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη έκθεση της αστυνομίας αναφέρει ότι ο ύποπτος είχε προσωρινή άδεια παραμονής από τον Ιούνιο 2016.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι ο κίνδυνος από την ισλαμική τρομοκρατία στη Γερμανία εξακολουθεί να είναι υψηλός, αλλά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή.

Γερμανική πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι ο ύποπτος ήταν ένας 23χρονος μετανάστης από το Πακιστάν, γνωστός στην αστυνομία για διάπραξη μικροαδικημάτων, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά του είναι συγκεγχυμένες.

Έκκληση στην Merkel να αλλάξει πολιτική στη μετανάστευση, από το CSU

Οι Βαυαροί σύμμαχοι της γερμανίδας καγκελαρίου απεύθυναν σήμερα έκκληση για αλλαγή στην πολιτική για τη μετανάστευση και την ασφάλεια έπειτα από την αιματηρή επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

«Το οφείλουμε στα θύματα, σε όσους επλήγησαν και σε ολόκληρο τον πληθυσμό να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας για την μετανάστευση και την ασφάλεια και να την αλλάξουμε», δήλωσε ο Horst Seehofer, ο ηγέτης της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) - του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της An. Merkel.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]