Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νάρκες μεγάλης ισχύος από τον Ομπάμα στον Τραμπ


Μπορεί ο Μπάρακ Ομπάμα να αφήνει τον Λευκό Οίκο, αλλά οι τελευταίες του προεδρικές κινήσεις - αποφάσεις, κάθε άλλο παρά διευκολύνουν την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Πρώτα η απόφαση για επανεξοπλισμό των τζιχαντιστών, έπειτα η απόφαση του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ και τώρα η απόφαση κυρώσεων νέων κατά της Ρωσίας με την (γελοία) πρόφαση εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές (δηλαδή ουσιαστικά ο Ομπάμα παραδέχεται πως οι υπηρεσίες ασφάλειας και η ηλεκτρονική άμυνα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας είναι ανύπαρκτες και έχει εκτεθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ).

Τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ως απάντηση στην ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές και την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ομπάμα.

Σύμφωνα με το NBC, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από την Ουάσιγκτον και το Σαν Φρανσίσκο.

Οι Ρώσοι διπλωματικοί αξιωματούχοι έχουν χρονικό περιθώριο 72 ωρών για να αποχωρήσουν από το αμερικανικό έδαφος.

Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν δυο ρωσικά συγκροτήματα κατοικιών στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους Ρώσους ως κέντρα πληροφοριών.

"Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν επαναλαμβανόμενες ιδιωτικές και δημόσιες προειδοποιήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει προς τη ρωσική κυβέρνηση και είναι μια απαραίτητη και κατάλληλη απάντηση στις προσπάθειές της να πλήξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ παραβιάζοντας καθιερωμένους διεθνείς κανόνες συμπεριφοράς", δήλωσε ο πρόεδρος Obama σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη Μόσχα, ωστόσο τις προηγούμενες μέρες η Ρωσία είχε σχολιάσει τις κατηγορίες περί hacking ως "παραπληροφόρηση" και "ψέματα" και δεσμεύθηκε να απαντήσει σε οποιεσδήποτε κυρώσεις.

O νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε χθες Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρέπει να «ξεκουραστούν» από τη διαμάχη που έχει προκύψει με το χακάρισμα των υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος. «Οφείλουμε να προχωρήσουμε με τη ζωή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την άποψη των αναλυτών στην Ουάσιγκτον, το περιβάλλον έντασης που διαμορφώνεται στις αμερικανορωσικές σχέσεις λίγες εβδομάδες πριν την επίσημη ανάληψη της προεδρικής εξουσίας από την εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενισχύει το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας και καθιστά ακόμη δυσκολότερη την μελλοντική επαναπροσέγγιση για τον καθορισμό του διμερούς πλαισίου σχέσεων.

Ρωσία: Οι κυρώσεις πλήττουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σήμερα από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αποτελούν τον «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων», υποστήριξε ο Κονσταντίν Καζάτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λόγο, ούτε πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρά σε τόσο δραστικά και καταστροφικά βήματα στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία», έκρινε ο Καζάτσεφ. «Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για τη σκληρή έκφραση που θα χρησιμοποιήσω αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψω παρά ως τον επιθανάτιο ρόγχο (...) πολιτικών πτωμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ο νέος γύρος κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί μια εξέλιξη η οποία πλήττει τις διμερείς σχέσεις.

Ο πρόεδρος Πούτιν, πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, θα δώσει εντολή να επιβληθούν «προσήκοντα» αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την απέλαση 35 διπλωματών που η Ουάσινγκτον θεωρεί κατάσκοπους και κήρυξε ανεπιθύμητους.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους μέτρα καθώς η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδίδει την εξουσία σε τρεις εβδομάδες.

Πέραν των απελάσεων η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι κλείνουν δύο ρωσικά κτιριακά συγκροτήματα στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ.

Σε κατάσταση φρενίτιδας βρίσκεται ο απερχόμενος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρο της Βουλής

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρεπουμπλικάνος Νιουτ Γκίνγκριτς σε συνέντευξή του, την Κυριακή, συνέκρινε την υστεροφημία του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με μία κούκλα που ξεφουσκώνει, υποστηρίζοντας ότι ο Ομπάμα, βρίσκεται σε μια κατάσταση “απεγνωσμένης φρενίτιδας” προκειμένου να την περισώσει, σχολιάζει το CNN.

“Η υστεροφημία του είναι όπως μία από αυτές τις κούκλες που όσο χάνουν αέρα, ζαρώνουν και ζαρώνουν και ζαρώνουν. Βρίσκεται σε μία κατάσταση “απεγνωσμένης φρενίτιδας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκίνγκριτς στον Κρις Ουάλας και στην εκπομπή “Fox News Sunday.”

Ο Γκίνκριτς είναι αντιπρόεδρος της μεταβατικής ομάδας, του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και σχολίασε τις ενέργειες του Ομπάμα, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και λίγο πριν παραδώσει την προεδρική εξουσία των ΗΠΑ στον Τραμπ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε εκτός νομικής ισχύος τους κανονισμούς για την επανεκκίνηση του προγράμματος (National Security Entry-Exit Registration System -NSEERS) που είχε ενεργοποιήσει η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. To πρόγραμμα αυτό απαιτούσε την καταγραφή των αντρών, ηλικίας κάτω των 25 ετών με καταγωγή από χώρες όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ. Ο Τραμπ από την πλευρά του έχει εξαγγείλει την απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ

Παράλληλα, η αποχωρούσα κυβέρνηση Ομπάμα, δραστηριοποιήθηκε για την απαγόρευση των παράκτιων γεωτρήσεων άντλησης πετρελαίου για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος στον Αρκτικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει τον Ντόναλντ Τραμπ στην ενεργοποίηση πεδίων ενεργειακών γεωτρήσεων στους δύο ωκεανούς.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ενεργοποίησε επίσης τη διαδικασία μεταγωγής κρατουμένων από το Γκουαντάναμο, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους, παρά την εξαγγελία του Τραμπ για την διατήρηση της φυλακής και την αύξηση του αριθμού των κρατουμένων.”

Ο Τραμπ εξήγγειλε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας την ακύρωση πολλών από τις ειδικές προεδρικές αποφάσεις που έχει λάβει ο Ομπάμα στη διάρκεια της διπλής προεδρικής θητείας του, στο Λευκό Οίκο.

Ο Γκίνκριτς από την πλευρά του υποστήριξε το Fox News ότι το μεγαλύτερο μέρος της υστεροφημίας του Ομπάμα συνδέεται με τις ειδικές προεδρικές αποφάσεις που έχει λάβει και “η πλειοψηφία των οποίων θα αποκηρυχτεί από την κυβέρνηση του Τραμπ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκίνκριτς, σύμφωνα με το CNN.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Για το Pizza Gate έχει να πει τίποτα; Όλα τα καλά παιδιά μαζεμένα!
    https://www.youtube.com/watch?v=JDbdGMcWOYk

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]