Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σήμα κινδύνου από τη Χίο


Η Χίος (και όχι μόνο) βιώνει στον απόλυτο σχεδόν βαθμό την κυβερνητική απόφαση των ανοιχτών συνόρων και της υποδοχής των κατατρεγμένων όλου του κόσμου. Και μπορεί ο ανθρωπισμός να είναι μια παράμετρος που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, αλλά τα επακόλουθα μιας χωρίς σχεδιασμό "προσφυγικής" πολιτικής συνιστούν ένα πλήθος προβλημάτων σχετιζόμενων με την ασφάλεια της χώρας, ενώ τα ίδια προβλήματα γιγαντώννται στα νησιά - χώρους υποδοχής (και διαμονής) των λαθρομεταναστών και απειλούν σε πολλαπλά επίπεδα τις τοπικές κοινωνίες.

Την απόρριψη του πακέτου προτάσεων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στη Χίο αποφάσισε με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης και της μείζονος αντιπολίτευσης, το δημοτικό συμβούλιο Χίου. Οι κυβερνητικές προτάσεις περιλάμβαναν τα παρακάτω:

«1. Προτεραιοποίηση απαραίτητων έργων υποδομών και περιβάλλοντος για το νησί, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Δήμου Χίου και υπουργείου Ανάπτυξης. Το υπ. Ανάπτυξης θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2016 στη θεσμοθέτηση ενός νέου Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

2. Δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ, ως μόνης άμεσα εφικτής οικονομικά λύσης, στην προοπτική κατάργησης του χώρου φιλοξενίας στη Σούδα και λειτουργίας της ΒΙΑΛ μόνο ως χώρος υποδοχής και ταυτοποίησης.

3. Προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακό κέντρο δυναμικότητας 120 ατόμων για μεταβατικό διάστημα και προσπάθεια χωροθέτησής του σε άλλη θέση.

4. Ενίσχυση της αστυνόμευσης του νησιού.

5. Επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό, η οποία από κανένα στέλεχος στην αρχή του 2016, στο τέλος του έτους θα είναι στελεχωμένη με 40 άτομα.»

Το δημοτικό συμβούλιο, είπε «όχι» στην δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον πρώην ΧΑΔΑ και στην λειτουργία του κέντρου στο Μερσινίδι, ενώ επέμεινε στην άμεση εκκένωση της Σούδας και στον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χοτ σποτ της ΒΙΑΛ, για το οποίο όπως σημειώθηκε η ίδια αποκλειστικά ευθύνεται, να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας και να ασκείται έλεγχος και αστυνόμευση στις εγκαταστάσεις του χοτ σποτ και εκτός αυτών.

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διαφώνησαν οι παρατάξεις της Αριστεράς.

Κατά τη συνεδρίαση ο παρών σε αυτήν Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στο 18ο χιλιόμετρο της οδού Χίος – Βολισσός.

Στον αντίποδα των αποφάσεων των κατοίκων της Χίου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλας, δήλωσε πως αναζητείται η συναίνεση, αλλά τελικά θα επιβληθούν λύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη ούτε να κατανοήσει την πραγματικότητα, αλλά ούτε και να σεβαστεί την γνώμη των κατοίκων τόσο της Χίου όσο και των υπολοίπων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, χαρακτηρίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας το τραγικό περιστατικό στη Μόρια με τους δύο νεκρούς. Καλεί δε τους νησιώτες να πάψουν να ακούνε λαϊκίστικες λύσεις και να υποστηρίξουν τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν από κατοίκους για μεταφορά των μεταναστών στην ενδοχώρα αναφέρει πως «θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κλίμα συναίνεσης, αλλά από ένα σημείο και μετά θα επιβάλουμε τις λύσεις».

«Κλίμα συναίνεσης δεν θα πει ότι δεν κάνουμε τίποτα», διευκρινίζει ο κ. Μουζάλας και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει, επίσης, λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» στα νησιά, ενώ κατηγορεί και τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία και υποκινεί τον πληθυσμό».

Ο κ. Μουζάλας αναφέρει επίσης ότι το επόμενο διάστημα τα κέντρα φιλοξενίας θα μειωθούν κατά το ήμισυ με ταυτόχρονη μείωση και του πληθυσμού σε αυτά, καθώς και ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η παροχή μετρητών ή κουπονιών για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών.

Επίσης, ο κ. Μουζάλας απαντά στις κατηγορίες για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης για το προσφυγικό ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ταχυδακτυλουργός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο του».

Ο υπουργός εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και περιγράφει τις τρεις μάχες που δίνει η κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο: για τη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου και το αίτημα για δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Επίσης, αναφέρεται και στην απόφαση του Βελγίου να μην ανανεώσει τη θητεία των Βέλγων εμπειρογνωμόνων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου για λόγους ασφαλείας, αλλά ζητάει η συζήτηση να επικεντρωθεί στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως λέει, δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]