Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΝΑΤΟ καλεί Τραμπ: «Δεν είναι εποχή να τραβήξει καθένας τον δρόμο του»


Σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να παραμείνουν ενωμένες καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με μία από τις μεγαλύτερες απειλές ασφάλειας των τελευταίων ετών στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ενόσω πληροφορίες συγκλίνουν προς την αναβολή της Συνόδου Κορυφής, στις αρχές του 2017, έως ότου ο νέος αμερικανός πρόεδρος διασαφηνίσει τη στάση του, ο Στόλντεμπργκ απαντά στην κριτική του προειδοποιώντας τον πως το να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του δεν είναι επιλογή.

Κατά τη μαραθώνια προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε επανειλημμένως για το «παρωχημένο» NATO και δεσμεύτηκε για την επαναξιολόγηση των σχέσεων Ουάσιγκτον - Συμμαχίας. Τον περασμένο Ιούλιο συγκεκριμένα είχε υποστηρίξει ότι το NATO είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και πως προτίθεται να αποσυρθεί αφήνοντας τις χώρες-μέλη που δεν καταβάλουν ένα «δίκαιο τίμημα» να υπερασπιστούν μόνες τους τον εαυτό τους.

«Δεν είναι εποχή να αμφισβητείται η αξία της συνεργασίας Ευρώπης - ΗΠΑ», απαντά από την πλευρά του ο ηγέτης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υπενθυμίζοντας παράλληλα το αίμα που έχυσαν οι σύμμαχοι του NATO μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

«Η μοναδική φορά που το NATO επικαλέστηκε την αυτοάμυνά του, ότι η επίθεση προς έναν συνιστά επίθεση προς όλους, ήταν σε στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», υπενθυμίζει ο Στόλτενμπεργκ για να τονίσει ευθύς αμέσως ότι η στήριξη της Συμμαχίας τότε δεν υπήρξε απλώς συμβολική. «Εκατοντάδες χιλιάδες ευρωπαίοι στρατιώτες υπηρέτησαν έκτοτε στο Αφγανιστάν. Και περισσότεροι από 1.000 πλήρωσαν το έσχατο τίμημα σε μία επιχείρηση η οποία ήταν ευθεία απάντηση σε μία επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες», τονίζει ο Στόλτενμπεργκ.

Η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του NATO λίγες μέρες μετά την εκλογή-σοκ του Τραμπ αναδεικνύει τις βαθιές ανησυχίες μεταξύ των στρατιωτικών κύκλων της Ευρώπης. Εξ ου και, σύμφωνα με το Der Spiegel, η Σύνοδος Κορυφής των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2017 βαίνει προς αναβολή για το καλοκαίρι.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]