Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εθνική ήττα ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Χειμάρρας


Του Γιάννη Δημητριάδη

Εγκλωβισμένη η κυβερνητική εξωτερική πολιτική στην άποψη των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αντέγραψε από τον...πρώην Τούρκο ομόλογο του και τέως πρωθυπουργό, Ahmet Davutoğlu, δέχθηκε ένα ακόμη χτύπημα από τα Τίρανα, αυτήν τη φορά με ευκαιρία την «ανάπλαση» της περιοχής της Χειμάρρας, που η αλβανική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και στηρίζει, αποσκοπώντας στην εκδίωξη κι εξόντωση του εκεί ελληνικού πληθυσμού.

Η Χειμάρρα δεσπόζει σε μια παραθαλάσσια περιοχή την οποία κυβερνητικά στελέχη της Αλβανίας επιθυμούν να αξιοποιήσουν τουριστικά, με τη συνεργασία ιταλικών κεφαλαίων. Για να γίνει δυνατή αυτή η προοπτική, θα πρέπει να αφαιρεθούν από τους Έλληνες μειονοτικούς οι περιουσίες τους. Περιουσίες που βρίσκονται στα χέρια τους περισσότερο από 150 χρόνια.

Για την Αλβανία, η ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας δεν ανήκει στις επίσημα αναγνωρισμένες ελληνικές μειονοτικές περιοχές τις οποίες είχε αναγνωρίσει ως τέτοιες η κομμουνιστική δικτατορία του Enver Hoxha με τα τον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως το επιχείρημα αυτό αναιρείται από το γεγονός ότι ο πληθυσμός εκεί παραμένει ελληνικός.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η αλβανική κυβέρνηση επιχειρεί να μεταβάλει τις ισορροπίες στην περιοχή της Χειμάρρας. Πριν λίγα χρόνια το σκηνικό είχε επαναληφθεί επί κυβερνήσεως Sali Berisha. Τότε είχε και πάλι μερικώς διασωθεί η κατάσταση, που είχε φτάσει και σε επεισόδια ανάμεσα σε μειονοτικούς και τις αλβανικές αρχές.

Μια δεύτερη κρίση είχε ξεσπάσει την αμέσως επόμενη περίοδο όταν τα Τίρανα πέρασαν μια νομοθεσία αλλοίωσης των διοικητικών ορίων, προκειμένου οι Έλληνες να μην διαθέτουν σε δημοτικό επίπεδο πλειοψηφία ώστε να μπορέσουν να γίνουν αποδεκτά τα σημερινά τους σχέδια.

Οι «νερόβραστες» αντιδράσεις

Ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης, κ. Πέτρος Μαυροειδής, κάλεσε χθες τον Αλβανό Πρέσβη στην Αθήνα και προέβη σε αυστηρό διάβημα λόγω των σχεδιαζόμενων, από τις αλβανικές αρχές, κατεδαφίσεων, που συνεπάγονται καταστρατηγήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.

Ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ ανέφερε στον Αλβανό Πρέσβη ότι το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο ειλικρινούς και διαφανούς διαβούλευσης με τους κατοίκους και ότι είναι απαράδεκτο ότι η αποστολή των ειδοποιητηρίων κατεδάφισης έγινε αποκλειστικά σε άτομα ελληνικής εθνικής καταγωγής, προσθέτοντας ότι αυτή η κίνηση δείχνει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών.

Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, οι χλιαρές αντιδράσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών οδήγησαν σε μερική υποχώρηση των αλβανικών απαιτήσεων, αλλά καθόλου στην οριστική εγκατάλειψη των σχεδίων τους. Σήμερα επανέρχονται και οι πληροφορίες από Τίρανα, αλλά και τη Χειμάρρα δείχνουν πως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν ως το τέλος.

Η Αθήνα από την πλευρά της εγκλωβίζεται για μια ακόμη φορά στην πολιτική «απειλών» για το «Ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας». Αυτό, στην Αλβανία, όπως και στα Σκόπια, στην Πρίστινα, αλλά ακόμη και στο Βελιγράδι, ακούγεται σαν… ανέκδοτο! Όλοι γνωρίζουν πως η Ε.Ε. δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα διεύρυνση αν πρώτα δεν επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της. Ακόμη και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, το έχει πει καθαρά και δυνατά, στην τελευταία σύνοδο των χωρών της πρωτοβουλίας του Βερολίνου το 2016. Όταν λοιπόν η προοπτική ένταξής τους είναι τόσο απομακρυσμένη, δεν τρομάζουν.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω...

Δεύτερον, γνωρίζουν πως η Ελλάδα κάποτε εμφανιζόμενη σαν «ατμομηχανή» της Ε.Ε. στα Βαλκάνια δεν έχει πραγματικές δυνάμεις στην ένωση για να επιβάλει πολιτικές και τη θέση της έχει πάρει η Αυστρία, με τη στήριξη του Βερολίνου.

...ή «σκούπα»

Οι ευγενικές συστάσεις λοιπόν του Νίκου Κοτζιά και όσων τον συμβουλεύουν γύρω του δεν επηρεάζουν τις εξελίξεις και το αποτέλεσμα θα καταγραφεί σαν μια ακόμη εθνική διπλωματική ήττα. Εκτός αν αποφασίσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιήσει μια πιο αποφασιστική επιλογή, πλησιέστερη άλλωστε στις σοβιετικές καταβολές των στελεχών του, που στο κοντινό παρελθόν είχαν αποδώσει σε δυο περιπτώσεις θετικά αποτελέσματα.

Αναφέρομαι στη μέθοδο της «σκούπας», οπότε η Αστυνομία συγκεντρώνει εκατοντάδες ή χιλιάδες παράνομα εγκατεστημένους Αλβανούς στην Ελλάδα και τους στέλνει πίσω. Μέθοδο που χρησιμοποίησε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (τότε) και ο πολυσυζητημένος πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας. Στην περίπτωση αυτή τα Τίρανα κατανόησαν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπα με την πηγή των πολιτών τους στο εσωτερικό της χώρας τους. Αυτό συνιστά κατ’ ορισμένους πολιτική ισότιμης αντίδρασης που ο Αλβανός πρωθυπουργός, Edi Rama, στενός φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου κι άλλων Ελλήνων σοσιαλιστών πολιτικών, κατανοεί απόλυτα.

Η πολιτικά διασπασμένη ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι αναγκαίο να βοηθηθεί προκειμένου να κινηθεί ενιαία κι ενωτικά. Το Υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού ας εργαστεί γι’ αυτό περισσότερο και ουσιαστικά αντί να προβαίνει σε χειροφιλήματα στην Κωνσταντινούπολη ή να καταμετρά τις πιθανές ελληνό-ποντιακές ψήφους.

Το... πραγματικό «χαρτί» της Ευρώπης

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς αν θέλει να «παίξει» το χαρτί της Ε.Ε., ας το κάνει μια φορά πραγματικά. Ας καταθέσει άμεσα έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το οποίο να ζητά τον τερματισμό κάθε επαφής της Ε.Ε. με την Αλβανία, ωσότου η τελευταία αποδεχθεί την υποχρέωσή της να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ας δείξει ο κ. Κοτζιάς ότι μπορεί να αντιγράψει, εκτός από τις πολιτικές Davutoğlu, και τις πολιτικές του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdoğan, που δηλώνει αλληλέγγυος με τους πατριώτες του όπου επί γης ζουν…

Πρέπει, τέλος, να γίνει σαφές πως ναι μεν ΥΠΕΞ είναι ο Νίκος Κοτζιάς, αλλά πρωθυπουργός, και άρα υπεύθυνος τελικά, είναι ο Αλέξης Τσίπρας που θα χρεωθεί την όποια νέα εθνική ήττα. Γιατί εθνική ήττα θα είναι ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Χειμάρρα!

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]