Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συριακός και Ιρακινός στρατός «πνίγουν» τους τζιχαντιστές


Θα αντιδράσει η Τουρκία καθώς βλέπει τους Κούρδους να ισχυροποιούνται;

Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία βρίσκονται πολύ κοντά στο να περικυκλώσουν μια μεγάλη περιοχή βόρεια του προπυργίου των τζιχαντιστών, της Ράκα, δήλωσε εκπρόσωπός τους.
Ο Τσιχάν Εχμέντ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, είπε στο AP ότι οι μαχητές του προελαύνουν από δύο μέτωπα βόρεια της Ράκας, την πρωτεύουσα του χαλιφάτου που έχει ιδρύσει το ΙΚ.

Οι SDF, στις οποίες συμμετέχουν Κούρδοι, Άραβες, Σύροι και Τουρκμένοι μαχητές, ανακοίνωσαν ότι συνολικά 30.000 άνδρες παίρνουν μέρος στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας, η οποία ανακοινώθηκε την Κυριακή.
Ο Εχμέντ επισήμανε ότι μόλις οι δυνάμεις, που συγκλίνουν από δύο κατευθύνσεις, συναντηθούν στη Ράκα, θα περικυκλώσουν μια περιοχή 550 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.
«Οι επιχειρήσεις προχωρούν βάσει σχεδίου», τόνισε, προκαλώντας προφανώς έντονη ανησυχία στην Τουρκία που δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο την συμμετοψή των Κούρδων, πόσο μάλλον την είσοδό τους στη Ράκα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι πολλοί άμαχοι φεύγουν από τις περιοχές βόρεια της Ράκας για να γλιτώσουν από τις μάχες. Το ίδιο πρόσθεσε ότι οι SDF έχουν προχωρήσει βόρεια της πόλης και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους νέες περιοχές.

Στο μεταξύ αλλού στη Συρία χθες μια ρουκέτα που έριξαν οι αντάρτες έπληξε ένα σχολείο στη συνοικία αλ Μοχατζιρούν στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία παιδιά, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να δώσουν άλλες πληροφορίες.
Στις συνοικίες Ντούμα και Σάκμπα, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 11 αμάχων, μεταξύ αυτών τεσσάρων παιδιών και τριών γυναικών.
Στο Χαλέπι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, κάποιοι σοβαρά, όταν αντάρτες βομβάρδισαν δύο συνοικίες που ελέγχονται από τον στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο SANA.


Επαναλαμβάνουν, από σήμερα, την επίθεση κατά της Μοσούλης οι ιρακινές δυνάμεις


Ο Ιρακινός στρατός θα ξεκινήσει και πάλι σήμερα τις επιχειρήσεις τους στις ανατολικές συνοικίες της Μοσούλης, τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε αξιωματικός.
«Έπειτα από μερικές ημέρες ηρεμίας θα ξεκινήσουμε μια νέα επίθεση σήμερα το απόγευμα εναντίον της συνοικίας Καρκούλι», στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης, δήλωσε ο διοικητής της μονάδας αντιτρομοκρατίας Μουνταντχάρ Σάλεμ.
«Θα εξαπολύσουμε την επίθεση αυτή από τις θέσεις μας στη συνοικία αλ Σάμαχ», πρόσθεσε.

Οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου μια ευρεία επιχείρηση από πολλά μέτωπα για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές με την υποστήριξη κυρίως από αέρα ενός διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Οι μονάδες αντιτρομοκρατίας έχουν ήδη διεισδύσει στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ενώ Κούρδοι μαχητές, οι Πεσμεργκά, έχουν καταλάβει περιοχές στα ανατολικά και τα βόρεια της Μοσούλης. Ο ιρακινός στρατός προελαύνει από τον νότο, ενώ παραστρατιωτικές οργανώσεις, κυρίως σιιτικές, διεξάγουν μάχες στα δυτικά.
Η μάχη για την ανακατάληψη της πόλης, όπου ζουν περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενδέχεται να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ είναι αποφασισμένοι να προβάλουν ισχυρή αντίσταση. Εκτός από τα παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα και τους πολλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν τοποθετήσει σε σπίτια και κτίρια, το ΙΚ έχει επίσης δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο από σήραγγες που τους επιτρέπει να διεξάγουν πόλεμο εντός της πόλης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AP-AFP
Δαμασκός, Μοσούλη

Πηγή MIgnatiou



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]