Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η εποποιία του 1940 είχε ονοματεπώνυμο


Οι λαοί δεν αλλάζουν ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Η ηγεσία κάνει τη διαφορά. Οι μπροστάρηδες μπορούν να αξιοποιήσουν αστραπιαία το δυναμικό των εθνών τους και να εξακοντίσουν την ισχύ τους ή να καταβαραθρώσουν τις χώρες τους και να οδηγήσουν στην αφάνεια τους λαούς που υποτίθεται ότι επεδίωκαν να ευνοήσουν.

Αυτό το μάθημα μας το έχει δώσει πολλές φορές η Ιστορία. Μία από τις σημαντικότερες «παραδόσεις» του κεφαλαίου «Ηγεσία» έγινε το 1940 στο αμφιθέατρο του πολέμου, στα βουνά της Πίνδου και τα άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου. Εκεί ο Στρατός μας έδειξε τα δόντια του και απέδειξε πως μπορεί να ταπεινώσει και να κατατροπώσει υπερδυνάμεις όταν στο πηδάλιο της πατρίδας βρίσκεται ένας αξεπέραστος καπετάνιος όπως ο Ιωάννης Μεταξάς.

Ο Μεταξάς ήταν εχέφρων. Δεν είχε σκοπό να περάσει την Ελλάδα από τις συμπληγάδες πέτρες του πολέμου. Στην ειρήνη ήθελε να οδηγήσει τη χώρα και τους Ελληνες στην ευημερία. Το ΙΚΑ, η ασφάλιση των εργαζομένων, η Κυριακή αργία, η θέσπιση ωραρίου εργασίας και η απαγόρευση της παιδικής εργασίας καθώς και δεκάδες επιπλέον νομοθετικές πρόνοιες που αφορούσαν την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους ήταν μέτρα που στόχευαν στην καταπολέμηση των προβλημάτων και των ανισοτήτων των ειρηνικών περιόδων, όχι του πολέμου.

Όμως, παράλληλα με τη βελτίωση του τρόπου ζωής των πολιτών, ο Μεταξάς θωράκιζε και εξόπλιζε την Ελλάδα για να είναι έτοιμη για πολεμική αναμέτρηση – άλλωστε, ως πεπειραμένος αξιωματικός, έβλεπε το κακό που πλησίαζε.

Έχοντας παραλάβει μια διαλυμένη κρατική μηχανή, μπόρεσε σε μια τετραετία να δημιουργήσει μια χώρα έτοιμη να διαπρέψει στην ειρήνη και να νικήσει στον πόλεμο! Κατόρθωσε αυτό που σήμερα φαντάζει αδιανόητο επειδή συνέτρεχαν δύο απλοί λόγοι: ήθελε και μπορούσε. Είχε το ηθικό ανάστημα, τις πνευματικές προδιαγραφές και τις ικανότητες να κάνει το θαύμα για το οποίο όλοι μιλούν σήμερα – οι περισσότεροι με θαυμασμό και μια οικτρή μειονότητα συμπλεγματικών και ιδεοληπτικών με χολή και περιφρόνηση.

Αυτά μπορούν να κάνουν οι ηγέτες...

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΦΡΑΠΕΖΟΜΠΙΣ...
    Με την ευκαιρια της 28ης Οκτωβριου να δηλωσουμε οτι ειμαστε κατα των πολεμων, υπερ της ειρηνης, υπερ του διχοτομημενου Αιγαιου, κατα των κακων μεταξικων που ειπαν ΟΧΙ στους ακομα πιο κακους εισβολεις-φασιστες, λιγο λιβανισμα-σαλτσα στο προλεταριατο του Σταλιν που ως μη φασιστας κατα την γνωμη των εγχωριων δημοκρατων πολεμησε τους αλλους φασιστας και αυτος, υπερ των λαικων μαζων που αναγκασθηκαν να πολεμησουν τον εχθρο στην Πινδο και αλλα θολωκουλτουριαρικα του κωλου ετσι για να τιμησουμε τα κοροιδα που επεσαν το 40 και τους εξυπνακηδες που επεσαν στη μασα απο το 74 και μετα.
    Τωρα αν οι Τουρκοι τα παρουν ολα χωρις τουφεκια ε τι να πουμε ανοιξτε τα σχολικα βιβλια και διαβαστε την ιστορια που διδασκουν στα σημερινα σμαρτφον φραπεζομπις.
    Για ολους τους υπολοιπους πατριωτες ΑΘΑΝΑΤΟΙ και ΖΗΤΩ το ΕΘΝΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]