Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Από τον Μπίσμαρκ στον Αλέξη

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Ένας από πιο παλιούς τους μύθους της ευρωπαϊκής αριστερής επιχειρηματολογίας γύρω στη δεκαετία του ’70, είχε να κάνει με την υπόθεση της δημιουργίας του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη.

Για κακή τύχη όλων όσων επιχειρούσαν να ανέλθουν πολιτικά εμπορευόμενοι το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτικής, ένα μεγάλο εμπόδιο στεκόταν στο δρόμο τους: ότι ο «ιδρυτικός» νόμος της σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη και τον κόσμο, στα τέλη του 19ου αιώνα, έφερε την υπογραφή του Μπίσμαρκ.

Το πρόβλημα μεγάλο. Όμως η «λύση», απλή:

Οχι, δεν ήταν ο Μπίσμαρκ που ίδρυσε, ουσιαστικά, αυτό που ονομάστηκε αργότερα κοινωνικό κράτος. Ηταν η πίεση της Αριστεράς εκείνη που τον ανάγκασε να το πράξει – κι ας φέρει, ο ιστορικός αυτός νόμος, την υπογραφή του.

Το παραμύθι πράγματι «πούλησε» αρκετά – τόσο που έγινε μύθος.

Όμως, οι μύθοι, δεν αντιγράφονται, γιατί τότε γίνονται καρικατούρες.

Τέτοια ακριβώς ήταν και η χθεσινή εξαγγελία της «νέας κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμένου: αξιοθρήνητη καρικατούρα, εξοργιστική για εκείνους που η πολιτική της ίδιας κυβέρνησης εν τω μεταξύ ολοκληρωτικά γονάτισε.

Εν μέσω των πιο ανάλγητων μέτρων που έφερε και εφάρμοσε κυβέρνηση στα χρόνια των μνημονίων, Τσίπρας και Καμένος κοροϊδεύουν πλέον με τον επίσης πιο ανάλγητο τρόπο τους πολίτες αυτής της χώρας, δημαγωγώντας ασύστολα, χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ.

Η διαφορά τους όμως με τον Μπίσμαρκ, πέραν όλων των άλλων, είναι ότι εκείνος ο νόμος ήταν αληθινός, έφερε μεταβολές πρωτοφανείς στην πραγματικότητα της εποχής του – κι ας προσπαθούσαν αργότερα κάποιοι να μειώσουν και τον νόμο και τον ρόλο εκείνων που τον έφτιαξαν.

Εδώ, τίποτα από όσα «εξήγγειλε» χθες ο πρωθυπουργός δεν είναι αληθινό: είναι όλα κουβέντες, είναι στάχτη στα μάτια, ωμά ψέματα.

Τι νομίζουν άραγε οι άνθρωποι;

Ότι όλοι οι άλλοι τρώνε κουτόχορτο;

Ισως το νομίζουν, καθώς δεν τους άφησαν πλέον και τίποτα άλλο να φάνε…

Όμως, λανθάνουν.

Οικτρά.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]