Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοράνι στην Αγία Σοφία: Πρόκληση ή ανοησία;

Γράφει ο Σαράντος Καργάκος

Οι Τούρκοι θαρρούν ότι ο πλανήτης φτιάχτηκε για να τους φιλοξενήσει. Κι όταν αντιμετωπίζουν κρίσεις, καταφεύγουν στις προκλήσεις. Αυτό δεν πρέπει καθόλου να μας εκπλήσσει. Είναι παλαιά τακτική. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει αυτο-απομονωθεί. Περιβάλλεται από χώρες ιστορικά εχθρικές, με τις οποίες βρίσκεται ξανά σε τριβές. Επιπλέον, έχει αποκοπεί από τους παραδοσιακούς συμμάχους της (Γερμανούς - Αμερικανούς) και ουσιαστικά βρίσκεται ante bellum με τον μεγαλύτερό της εχθρό, τη Ρωσία.

Συνεπώς, η πρόσφατη ανάγνωση εδαφίων εντός της Αγίας Σοφίας, ιερό κέντρο όλης της Χριστιανοσύνης, που από την εποχή του Κεμάλ έχει μετασχηματισθεί σε μουσείο, σε τούτο μόνο αποσκοπεί: να αποστραφεί η προσοχή του τουρκικού λαού από τα μεγάλα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα που τον ταλανίζουν και να στραφεί προς μία θρησκευτική κατεύθυνση για να ικανοποιηθεί το θρησκευτικό μένος των Τούρκων μουσουλμάνων και να σταλεί ένα μήνυμα απειλής εναντίον της Ελλάδος, που αποτελεί -έτσι θεωρούν- τον πλέον αδύνατο κρίκο των αντιπάλων της χώρας του Ερντογάν.

ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ότι οι άνθρωποι που οργάνωσαν και την «τσιρκολάνικη» παράσταση με τους 7.000 ορχούμενους χαλδούπηδες προς εορτασμό της καταλήψεως της Πόλης, «προς κέντρα λακτίζουν». Αφενός αφυπνίζουν και τις αντιτουρκικές διαθέσεις των Ελλήνων και αφετέρου διεγείρουν για πολλοστή φορά την αποστροφή όλων των πολιτισμένων λαών της Γης. Ειδικά η ανάγνωση εδαφίων του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία ήταν μία πράξη ασχημοσύνης και ανοησίας. Κατανοητόν. «Η ευφυΐα έχει τα όριά της, η κουταμάρα όχι», είχε πει Οσκαρ Ουάιλντ. Και ειλικρινά δεν θα μπορούσε να βρεθεί μεγαλύτερη πράξη ανοησίας από το άκουσμα του Κορανίου στην Αγία Σοφία, ειδικά σε αυτούς, τους κρίσιμους για την Τουρκία, καιρούς. Το να ξέρεις να προκαλείς, δεν σημαίνει ότι ξέρεις και να αρέσεις. Ο Ερντογάν έγινε περισσότερο απεχθής.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, όπως γράψαμε στο βιβλίο μας «Η Αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως», που κυκλοφόρησε μέσω της Realnews, εκτός του ότι είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, θα μπορούσε να γίνει «σημείον» συναντήσεως ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό. Οπως συχνά έχω γράψει, η Ιστορία μάς χωρίζει με τους Τούρκους. Η γεωγραφία μάς ενώνει. Επί μία χιλιετία (μάχη Μαντζικέρτ 1071) βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση μαζί τους. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν -κυρίως από τη μεριά Ελλήνων πολιτικών- για ένα ειρηνικό modus vivendi, ποτέ δεν έλειψαν από μέρους τους οι τριβές και οι προκλήσεις. Οι καθημερινές σχεδόν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και η προώθηση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και λαθρομεταναστών προς τα νησιά μας συνιστούν ισχυρή επιβεβαίωση. Τώρα προστίθεται και η θρησκευτική πρόκληση. Που δεν αφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα. Αφορά σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ειδικά τον ορθόδοξο. Και σήμερα την ηγεσία της χριστιανικής Ορθοδοξίας (από αβελτηρίες δικές μας) διεκδικεί η Ρωσία. Ο Πούτιν αφορμή γυρεύει να ξαναστείλει, όπως έγινε το 1878, τα ρωσικά στρατεύματα, ως τον Αγιο Στέφανο, όπου σήμερα βρίσκεται το αεροδρόμιο της Κωνσταντινουπόλεως.

Η ΕΛΛΑΣ, κατά την παρούσα στιγμή, δεν επιθυμεί καμία τριβή με τη γείτονα. Ούτε, άλλωστε, επιθυμούσε στο παρελθόν. Από την εποχή της συνάψεως του συμφώνου φιλίας μεταξύ Βενιζέλου-Ινονού όλοι σχεδόν οι Ελληνες πολιτικοί επεδίωξαν μία σταθερή πολιτική φιλίας. Αυτό επιδιώκεται και στον παρόντα καιρό προς αμοιβαίο όφελος. Οι Τούρκοι πολιτικοί ας σκεφθούν πόσα οφέλη αποκομίζουν από τους Ελληνες προσκυνητές της Αγίας Σοφίας. Θα ήταν πράξη μωρίας αν κοπεί αυτή η προσκυνηματική ροή. Θα έλθουν και για τις δύο χώρες δύσκολοι στο εγγύς μέλλον καιροί. Θα χρειασθεί οι δύο λαοί να είναι αλληλέγγυοι. Να μην υποσκάπτει ο ένας τη θέση του άλλου. Η Ελλάς το πράττει. Συχνά ταπεινωτικά. Η Τουρκία όχι, συχνά υπεροπτικά. Αυτό θα τη βλάψει μελλοντικά. Ωστόσο, ο ελληνικός λαός, πάντα μεγάθυμος, ξέρει να συγχωρεί και να συμπαρίσταται. Οταν πολύ σύντομα θα έλθουν τα δεινά για τη γείτονα, μόνο η πόρτα της Ελλάδος θα είναι ανοικτή. Οι Τούρκοι πολιτικοί ας μη φροντίσουν να την κλείσουν με προβοκατόρικες ενέργειες. Οπως εμείς σεβόμαστε τη θρησκευτική τους ευαισθησία, ας σεβασθούν και αυτοί τη δική μας. Ας αφήσουν την Αγία Σοφία να μένει σέμνωμα της Ορθοδοξίας. Εμείς θα νιώθουμε ευχαριστημένοι ψυχικά, ενώ αυτοί θα κερδίζουν οικονομικά. Ας σκεφθούν τούτο το απλά απειλητικό: Οι Αρμένιοι μέχρι πότε θα καρτερούν να βλέπουν από μακριά το Αραράτ; Αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει νέος πόλεμος προς Ανατολάς. Συμφέρει την Τουρκία να έχει τριβές μαζί μας και προς Δυσμάς;

Πηγή Real News


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]