Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έχουμε τρελαθεί τελείως;

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Μοιάζει σα να άλλαξε πλανητικό σύστημα η Βρετανία τον τελευταίο μήνα: βρέθηκε στον αστερισμό του… τρόμου. Τέτοια εκστρατεία τρομοκράτησης της κοινής γνώμης δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία. Το ζητούμενο, να μην ψηφίσουν σήμερα «έξω» από την Ε.Ε. Το γεγονός ότι επικράτησε το επιχείρημα του τρόμου έγινε κατανοητό την τελευταία στιγμή σε εκείνους που το επιστράτευσαν.

Ετσι, ειδικά μετά το μεγάλο προχθεσινό ντιμπέιτ του BBC, οι περισσότερες αγγλικές αλλά και διεθνείς αναλύσεις για την πορεία προς το δημοψήφισμα εστίασαν σε αυτό, σημειώνοντας ότι η φοβική προσέγγιση ήταν λανθασμένη. Οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του «μέσα» αισθάνονται τώρα ότι ίσως έκαναν οι ίδιοι ένα στρατηγικό λάθος επιλέγοντας μία τόσο εσφαλμένη καμπάνια. Όπως και να χει πάντως, ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή το τι θα γίνει σήμερα. Στο τέλος της ημέρας, θα ξέρουμε.

Εκείνο όμως που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μάθουμε ποτέ, είναι το γιατί έχει πέσει αντίστοιχη ανησυχία και σε πολλούς στην Ελλάδα. Τι ανησυχία; Πανικός! Μήπως και ψηφίσουν «έξω» οι Βρετανοί και φύγουν – που και να ψηφίσουν «έξω», ο δρόμος για να φύγουν μπορεί να αποδειχθεί αρκετά μακρύς και περίπλοκος.

Αλλά έστω ότι το κάνουν. Η Ελλάδα γιατί πρέπει πάλι να φοβάται;

Εντάξει, η χώρα φοβήθηκε, και μάλιστα σε διάφορα «επεισόδια» για το Grexit. Όμως το Brexit γιατί να προκαλεί στην Ελλάδα τέτοια κύματα ανησυχίας; Τι κίνδυνο έχει η χώρα από ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Λογική απάντηση προδήλως δεν υφίσταται. Η μόνη που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς είναι ότι ζούμε πανικό από κεκτημένη ταχύτητα. Ή, ενδεχομένως, ζούμε τον πανικό των δικών μας «αφεντικών», του Βερολίνου και των Βρυξελλών, που κάνουν ότι μπορούν, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν τον τρόμο που τους προκαλεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και είναι λογικό…

Ας ηρεμήσουμε λίγο. Δεν θα βυθιστεί η (ήδη διαλυμένη Ελλάδα) αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να φύγουν από την Ε.Ε. Ελεος! Ούτε το πάλαι ποτέ «κοινό» ευρωπαικό σπίτι κινδυνεύει τόσο πολύ από αυτό, όσο κινδυνεύει από τον ίδιο του τον εαυτό, από το πόσο απεχθές έχει πλέον καταστεί με τις δικές του καταστρεπτικές και ηγεμονικές πολιτικές.

Κι ας μην βιάζεται ακόμα και ο πρωθυπουργός Τσίπρας να… διαγνώσει μια «συντηρητική εξέλιξη» στο ενδεχόμενο βρετανικής εξόδου. Εντάξει, έχει πλέον συνταχθεί 1000% με το Βερολίνο και θέλει να δείξει ότι είναι το πιο καλό παιδί – άλλωστε το ξέρουν, δεν ανησυχούν γι αυτόν... Αλλά δεν είναι και ανάγκη να γίνεται και… σταχανοβιστής της γερμανικής Ευρώπης που, εν τω μεταξύ, έχει αλλάξει τα φώτα στην Ελλάδα!

Τι είναι ακριβώς αυτό για το οποίο ειδικά εμείς πρέπει να φοβόμαστε πια τόσο πολύ; Μήπως διαλυθούν οι χρηματαγορές που… μας δανείζουν; Ή μήπως σταματήσουν οι τεράστιες ξένες επενδύσεις που συνωστίζονται στην πόρτα της Ελλάδας;… Έχουμε τρελαθεί τελείως πια;…

Φτάνει πια ο τρόμος. Αρκετά. Ακόμα κι αν οι Βρετανοί σήμερα αποφασίζουν να βγουν «έξω», η γη θα συνεχίσει να γυρίζει. Ο ήλιος θα βγει και την Παρασκευή το πρωί.

Σίγουρα!...

Πηγή "Το Βήμα"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]