Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χάνει εδάφη και ξεμένει από μαχητές το Ισλαμικό Κράτος

«Μέσω της συνεργασίας μας με τοπικές δυνάμεις, ανακτήσαμε το 40% των εδαφών που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος πριν από έναν χρόνο στο Ιράκ και το 10% των εδαφών που ήλεγχε στη Συρία, εξοντώσαμε ηγετικά στελέχη του, καταστρέψαμε στρατιωτικό εξοπλισμό, και όλα αυτά ασκώντας ταυτόχρονα πίεση σε καίριες θέσεις του και απομονώνοντας τις βάσεις του στη Μοσούλη και στη Ράκα. Αυτές οι δύσκολες νίκες πλήττουν όχι μόνο τις μάχιμες δυνάμεις του ISIS αλλά διαβρώνουν και το αφήγημα που συνέθεσε με βάση τις επιτυχίες του και το οποίο παραμένει το πιο αποδοτικό μέσο στρατολόγησης που διαθέτει».

Αυτά δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κάνοντας λόγο για σημαντικές επιτυχίες στη μάχη κατά της οργάνωσης και επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως το ισλαμικό «χαλιφάτο» αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψανδρίας.

Προσδιόρισε επίσης πως πλέον εφαρμόζεται μια «ολοκληρωμένη στρατηγική» κατά του ISIS, κύρια σημεία της οποίας είναι η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός των τοπικών συμμάχων της διεθνούς συμμαχίας, ο περιορισμός της ροής ξένων μαχητών προς το Ιράκ και τη Συρία αλλά και η δραστική μείωση των εσόδων της οργάνωσης μέσω του βομβαρδισμού των πετρελαιοπηγών που εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχό της.

Επιδιώκοντας να διατηρήσουν ακμαίο το ηθικό των μαχητών και των υποστηρικτών τους, οι προπαγανδιστές του ISIS έσπευσαν να χαιρετίσουν την υποτιθέμενη εξάπλωση της ακτίνας δράσης της οργάνωσης τόσο σε περιοχές της Μέσης Ανατολής όσο και της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας μέσω των ενεργειών τρομοκρατικών δικτύων που έχουν δηλώσει πίστη και υποταγή στον «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους.

Αποτελεί, όμως, γεγονός πως τους τελευταίούς μήνες οι τζιχαντιστές εκδιώχτηκαν από τις πόλεις Τικρίτ και Ραμάντι στο Ιράκ ενώ πρόσφατα έχασαν και τον έλεγχο της Παλμύρας στη Συρία.

Ανησυχία, ωστόσο, στη διεθνή κοινότητα προκαλούν δηλώσεις αφγανών αξιωματούχων οι οποίοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο επανάκαμψης της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. «Είναι παρά πολύ δραστήριοι», επισήμανε μιλώντας στο CNN o Μασόμ Στανικζάι, υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν. «Εργάζονται ήσυχα και αναδιοργανώνονται και προετοιμάζονται για μεγαλύτερες επιθέσεις. Εργάζονται πίσω από άλλα τρομοκρατικά δίκτυα, προσφέροντας τη στήριξη και την εμπειρία τους», πρόσθεσε, τονίζοντας επίσης πως το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των τζιχανιστών στη χώρα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]