Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κραυγή αγωνίας από την Σάμο

Οι Έλληνες ακρίτες του Αιγαίου 
επισημαίνουν, καταγγέλλουν και προτείνουν...

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Όλο και περισσότεροι πολίτες ενεργοποιούνται στις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα στα Δημοτικά Συμβούλια σε θέματα που έχουν σχέση με τις ανησυχίες που εκφράζονται για την ίδρυση και λειτουργία Hot spots στις Πόλεις και στα χωριά τους.

Πρόσφατα οι πολίτες Αστερουσίων Κρήτης, στο Νομό Ηρακλείου και πριν λίγες ημέρες οι πολίτες της Σάμου, ενεργοποιήθηκαν μαζί με φορείς και συλλογικότητες καθώς και με ανεξάρτητους συμπολίτες τους, και έδρασαν στο περιβάλλον των Δημοτικών τους Συμβουλίων.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε περιληπτικάτο αίτημα των Σαμιωτών, όπου διατυπώνεται σαφέστατα όχι μόνο η κατάσταση στα νησιά μας και ιδιαίτερα τώρα που εγκαταστάθηκαν Τούρκοι αξιωματούχοι, αλλά και οι προτάσεις των κατοίκων.

Στο υπ. Αρ. Πρωτ. 5980/28-4-2016 έγγραφο, που ως πολίτες καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο της Σάμου (με κοινοποίηση στην Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και στον Βουλευτή Σάμου), καταγγέλλουμε
α) την παρουσία των Τούρκων αξιωματικών στο νησί ως παράνομη, καθώς δεν έχει εγκριθεί με νόμο της ελληνικής Βουλής,
β) τη λειτουργία του hotspot ως κλειστού κέντρου κράτησης, επειδή δεν έχει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, ως φορέα που έχει πολιτική ευθύνη για τη δημιουργία του hotspot.

Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κοινωνική και εθνική μας ασφάλεια, που θεωρούμε ότι απειλούνται αν αυτές οι δύο παράμετροι (κλειστά κέντρα κράτησης και εποπτικές αρμοδιότητες Τούρκων αξιωματικών) συνδυαστούν με μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως:
α) τη συνέχιση των εχθροπραξιών στις εμπόλεμες ζώνες και κατ΄ επέκταση των προσφυγικών ροών,
β) το κλείσιμο των συνόρων και τα σχέδια προώθησης ειδικών οικονομικών ζωνών,
γ) την αφερέγγυα στάση και πολιτική της Τουρκίας, που από παράγοντας του προβλήματος παρουσιάζεται ως ρυθμιστής επίλυσής του (καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεργασία με τον ISIS, διεκδικήσεις στο Αιγαίο, έλεγχο των προσφυγικών ροών για δημιουργία γκρίζων ζωνών),
δ) την αποχώρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από δράσεις στα νησιά,
ε) την παρουσία διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή (Frontex, NATO), εφόσον αποκτούν δικαίωμα παρέμβασης σε περίπτωση κοινωνικών αναταραχών.



Ως εκ τούτου, δηλώνουμε ότι μας ανησυχούν ιδιαίτερα τόσο τα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών, ως πιθανές εστίες αφενός διάδοσης ασθενειών, κι αφετέρου συμπλοκών και ταραχών λόγω του συγχρωτισμού ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών, όσο και η παρουσία Τούρκων αξιωματικών της μυστικής υπηρεσίας στρατοχωροφυλακής JITEM, καθώς αποκτούν εποπτικό ρόλο στο νησί και το έργο τους δε γνωρίζουμε από ποιους τοπικούς και κρατικούς φορείς ελέγχεται και εποπτεύεται, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι πληρώνονται από την Τουρκία κι έχουν δικαίωμα ετεροδικείας, δηλ. μπορούν να προβούν σε συλλήψεις.

Επίσης, επειδή επί των θεμάτων αυτών υπάρχουν αρκετά αδιευκρίνιστα θέματα που μας προβληματίζουν, θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα:
α) Από ποιον φορέα/ φορείς (κυβερνητικούς και τοπικούς) εποπτεύονται οι δράσεις των Τούρκων αξιωματικών στο νησί μας, σε ποιον αυτοί λογοδοτούν, από ποιον πληρώνονται και πόσο προβλέπεται να παραμείνουν στο νησί;
β) Με ποιες προϋποθέσεις και ποια μέτρα εξασφαλίζονται συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας αναφορικά με τη λειτουργία και τη διαβίωση στο hotspot, ώστε να προληφθούν και να αποτραπούν μεταδόσεις ασθενειών και ενδεχόμενες ταραχές, και ποιοι φορείς έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή αυτών;
γ) Ποιες οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες των φορέων (κυβερνητικών και τοπικών) που εποπτεύουν και ελέγχουν τόσο τους Τούρκους αξιωματικούς όσο και την ασφαλή λειτουργία του hotspot;
δ) Ποιοι είναι οι φορείς που μπορούν, υπεύθυνα, να πιστοποιήσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες της Σάμου, αν εφαρμόζεται η επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών, όπως ορίζει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, γιατί συνεχίζονται οι ροές, σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα, και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό;
ε) ποιες οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του δήμου αναφορικά με τα παραπάνω θέματα;

Προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων υποστηρίζουμε ότι η ταυτοποίηση μεταναστών και προσφύγων θα έπρεπε να γίνεται στις απέναντι μικρασιατικές ακτές υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, όπου οι τουρκικές αρχές θα παραλαμβάνουν όσους επιστρέφονται και θα επιτηρούνται για τυχόν παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών. Επίσης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταγγελθεί στους αρμόδιους φορείς και Διεθνείς Οργανισμούς η σκόπιμη προώθηση προσφυγικών ροών από την Τουρκία, να ασκηθεί πίεση ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επαναπροώθησης των παράτυπων μεταναστών και να λειτουργούν τα hotspot ως ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας για όσους αιτούνται άσυλο. Τέλος εκτιμούμε ότι η μόνη ουσιαστική λύση του προβλήματος είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η επικράτηση της ειρήνης σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες.

Δεδομένων όμως των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αιτούμαστε:
α) να καταγγελθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και να ασκηθεί πίεση προς κάθε αρμόδιο για την απομάκρυνση των Τούρκων αξιωματικών (στρατοχωροφυλάκων) από το νησί,
β) Βάσει των νέων δεδομένων, να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τον τρόπο λειτουργίας του hotspot, ως ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας ή κλειστό κέντρο κράτησης, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
γ) Να μεριμνήσει ο Δήμος, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, για την άμεση επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και να καταγγελθούν οι πρακτικές της Τουρκίας αναφορικά με την συνέχιση και τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Περιμένουμε ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να τοποθετηθεί επί των αιτημάτων μας και να τεθούν αυτά σε ψηφοφορία.
δ) Επιπλέον, ζητάμε το Δημοτικό Συμβούλιο να απαντήσει γραπτώς και αιτιολογημένα στα ερωτήματα: που θέτουμε.
Στην περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρήσει ότι κάποια θέματα δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας απαιτούμε να ζητήσει διασαφηνίσεις από τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία και να τις παρουσιάσει στους πολίτες του νησιού, δίνοντας εγγυήσεις για την κοινωνική και εθνική μας ασφάλεια.


Ολόκληρη η παρέμβαση - καταγγελία



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. καλησπέρα σας ! Επειδή τυγχάνει να έχω συμβάλλει στην κίνηση αυτή, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως βρήκατε το υπάρχον κείμενο, επειδή δεν είναι στην τελική μορφή που τελικά δημοσιοποιήθηκε και κατατέθηκε. Μπορείτε να δείτε την τελική μορφή του κειμένου σε αυτόν τον σύνδεσμο http://epamsamou.blogspot.gr/2016/04/hotspot.html. Πρόκειται για περίληψη του αρχικού κειμένου, το οποίο είναι σωστό. Ευχαριστούμε πάντως για τη διάδοση της κίνησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται ως το επέομενο Δημοτικό Συμβούλιο στα ΚΕΠ Σάμου και ηλεκτρονικά https://secure.avaaz.org/el/petition/D_S_Samoy_Aitoymaste_to_keimeno_mas_na_diavastei_sto_dimotiko_Symvoylio/?cRiCrkb

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]