Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι "πρόσφυγες" παίρνουν απόφαση σταδιακά ότι θα ξεμείνουν στην Ελλάδα

Στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ως μία νόμιμη, ασφαλή και αξιοπρεπή λύση για να μεταβούν σε ευρωπαϊκές χώρες, στρέφονται πλέον οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Ενδεικτικό μάλιστα της αυξανόμενης ζήτησης είναι το γεγονός ότι εδώ και μόλις μία εβδομάδα, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ένταξης στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, 2.500 άτομα πανελλαδικά.

«Όσο περνάει ο καιρός, υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς από τον Νοέμβριο του 2015 προσέρχονταν για ένταξη περίπου 30 πρόσφυγες ημερησίως πανελλαδικά, ενώ τώρα έρχονται κατά εκατοντάδες» αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Πέτρος Μάστακας.

Όπως εξηγεί, από τους 2500 αιτούντες, κάποιοι έχουν ήδη περάσει από τις υπηρεσίες ασύλου -απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης- κάποιοι άλλοι έχουν ραντεβού σε μεταγενέστερη ημερομηνία και κάποιοι έχουν αλλάξει χώρο διαμονής και έχουν εξαφανιστεί.

«Ειδικά στην Ειδομένη, υπάρχουν περισσότεροι από 500 ενδιαφερόμενοι από την περασμένη Παρασκευή» λέει χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν πάντως, από την Ειδομένη έχουν μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, 250 άτομα, τα οποία έμειναν κάποιες μέρες σε μισθωμένα δωμάτια ξενοδοχείων, στο πλαίσιο του προγράμματος, μετέβησαν για αίτημα ασύλου στην αρμόδια υπηρεσία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.

«Το άτομο στην Ειδομένη που θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, εντοπίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία και σε συνεργασία με την PRAKSIS, μεταφέρεται για φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη μέχρι να περάσει από την υπηρεσία ασύλου για να καταθέσει το σχετικό αίτημα μετεγκατάστασης και να αιτηθεί ασύλου» διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια επειγόντων βόρειας Ελλάδας της PRAKSIS Φωτεινή Κελεκτσόγλου.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι ήδη τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης που πληρούν τις προδιαγραφές φιλοξενίας -μπορούν να καλύψουν δηλαδή και την ημιδιατροφή- είναι υπερπλήρη και αναζητούνται διαμερίσματα για ενοικίαση.

«Έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής 50 διαμερίσματα, τα οποία θα εξοπλίσουμε για να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες μέχρι να περάσουν από την Υπηρεσία Ασύλου και να μεταφερθούν, στη συνέχεια, για φιλοξενία στην Αθήνα» ανέφερε.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μάστακα, η ξαφνική έκρηξη ενδιαφέροντος είχε ως αποτέλεσμα να «ξεμείνουν» από χώρους φιλοξενίας, αφού υπολόγιζαν να γίνει η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος, με την ενοικίαση 3500 διαμερισμάτων για 20.000 άτομα, μέχρι τα μέσα του 2017.

«Επειδή μας ‘πρόλαβαν΄’ οι εξελίξεις, αναζητούμε πλέον πιο μαζικές λύσεις απ’ ό,τι των μεμονωμένων διαμερισμάτων και στρεφόμαστε στην ενοικίαση ολόκληρων κτιρίων» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι όσοι μπαίνουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, κατά μέσο όρο παραμένουν δύο μήνες φιλοξενούμενοι στην Ελλάδα μέχρι να μεταβούν σε άλλες χώρες.

«Το σημαντικότερο είναι οι πρόσφυγες να εμπιστευθούν ένα σύστημα που τους δίνει τη δυνατότητα να μεταβούν με ασφαλή και νόμιμο τρόπο σε άλλη χώρα» καταλήγει ο κ. Μάστακας.

Τι είναι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης/Relocation;

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο.

Απευθύνεται σε υπηκόους χωρών για τις οποίες το ποσοστό χορήγησης διεθνούς προστασίας είναι πάνω από 75% και συγκεκριμένα σε Σύρους, Ιρακινούς, Ερυθραίους, υπηκόους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και ανιθαγενείς από τις χώρες αυτές. Σε βάθος διετίας προβλέπεται να μετεγκατασταθούν 66.400 άτομα σε διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει εισέλθει στην Ελλάδα μετά τις 16/9/2015, να υποβάλει αίτηση ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου και να δακτυλοσκοπηθεί όπως όλοι οι αιτούντες άσυλο.

Αν και ο αιτών δεν έχει δικαίωμα να επιλέξει το κράτος στο οποίο θα μετεγκατασταθεί, εντούτοις για να αποφασιστεί το κράτος μετεγκατάστασης θα ληφθούν υπόψη από την Υπηρεσία Ασύλου η τυχόν ευαλωτότητα του αιτούντος, η ύπαρξη συγγενών του σε κάποιο κράτος μέλος καθώς και οι γλωσσικές του δεξιότητες.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Οι λαθρεποικοι θα φυγουν οταν φυγουν και απο το κοινοβουλιο οι 300+1 εφιαλτες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά,όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο χερι μας ειναι για το ποσο γρηγορα θα κρεμοτσακιστουν οι αληταραδες που διαλυσαν την Πατριδα μας και μας Εθνοκτονουν .
    Ομως αργησαμε και δυστυχως θα παρουν μαζι τους στα ταρταρα και παρα πολλους συνελληνες .
    Δεν κουβαλησαν τους αποκεφαλιστες ισλαμιστες και το νατο εδω γι πλακα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]