Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο διπλός ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Γράφει η Ελένη Παναγιώτου

Ο κατάπλους της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας για το προσφυγικό, θα μπορούσε σημειολογικά να εκληφθεί και ως "επίδειξη σημαίας" της Συμμαχίας σε ένα γεωγραφικό σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συμμάχους.
Από τη μια, το ΝΑΤΟ έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Ρωσία η οποία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας έχει αναπτύξει τις δυνατότητες της με δραματικούς ρυθμούς.

Η Συμμαχία άρχισε να διατυπώνει την απάντηση της στην Μόσχα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του 2014.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το IISS (International Institute for Strategic Studies), η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014 και η υποστήριξη των αποσχιστικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία προκάλεσε έντονη ανησυχία στις χώρες του ΝΑΤΟ ειδικά στα ανατολικά κράτη μέλη.

Στο τέλος της Συνόδου Κορυφής το 2014, όταν δηλαδή υπεγράφη η Διακήρυξη της Ουαλίας, οι ηγέτες των χωρών μελών συμφώνησαν ότι οι "επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχουν αμφισβητήσει ριζικά το όραμά μας για μια Ευρώπη ενιαία, ελεύθερη και σε ειρήνη."

Οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας, τις οποίες έχει χρησιμοποιήσει πρόσφατα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι παρά της δημοσιονομικές της ανησυχίες οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν επωφεληθεί και από τεχνολογική αλλά και από οικονομική επένδυση.

Στη Συρία η Ρωσία έχει αποδείξει τις δυνατότητες αυτές με την χρήση προηγμένων οπλικών συστημάτων τόσο από τον αέρα όσο και από την θάλασσα και συνεχίζει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Τα ρωσικά πλοία περνάνε από τα Δαρδανέλια και μέσω του Αιγαίου καταπλέουν σε ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στην Συρία. Από αυτή την οπτική γωνία, το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα των επιχειρησιακών κινήσεων της Μόσχας.

Σε αυτό το πλαίσιο η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σε συνδυασμό με τα AWACS που πρόκειται να αναπτύξει στην Τουρκία είναι σημαντικό για να περάσει μήνυμα στη Μόσχα ως προς τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην περιοχή.

Το όραμα για μια Ευρώπη ελεύθερη και σε ειρήνη είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας πολύ σοβαρός λόγος για την Νατοϊκή Συμμαχία να δράσει εκτός των συνηθισμένων ορίων της και να τοποθετηθεί στην διαχείριση μιας πολύς σοβαρής κρίσης στο Αιγαίο.

Ωστόσο η Μόσχα δεν είναι η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ. Οι ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους μαζί με την αστάθεια στα κράτη στον νότο και στην νοτιοανατολική περιοχή της Ευρώπης είχαν σοβαρό αντίκτυπο στις χώρες μέλη της Συμμαχίας – κυρίως ως αιτία της προσφυγικής κρίσης.

Όπως έγινε αντιληπτό στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες η απειλή του Ισλαμικού Κράτους και η προσφυγική κρίση κατάφεραν να κρούσουν το καμπανάκι κινδύνου στους Αμυντικούς σχεδιαστές όσο αφορά τις σύνθετες προκλήσεις Ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να βελτιώσει την στρατιωτική ετοιμότητα του, να ενισχύσει την συλλογική άμυνα και να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων.
Η Σύνοδος Κορυφής της Ουαλίας άνοιξε τον δρόμο για μια νέα φάση στρατηγικής προσαρμογής για το ΝΑΤΟ. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε ένα νέο Σχέδιο Ετοιμότητας (Readiness Action Plan) για τον καθησυχασμό των ανατολικών μελών ως προς την αλληλεγγύη και τη συλλογική δέσμευση άμυνας αλλά και για την αστάθεια στη νότια Ευρώπη και στα νοτιοανατολικά.

Παράλληλα πλέον η Συμμαχία, διαθέτει ένα «μάτι» κοντά στις ζώνες όπου αναπτύσσεται ραγδαία το Ισλαμικό Κράτος όπως είναι η Λιβύη.


Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]