Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκρήξεις στην Άγκυρα ανοίγουν την πόρτα του χάους στην Τουρκία (video)

Στόχος δολοφόνων ειρηνική πορεία Κούρδων 
 86 οι νεκροί και στους 126 οι τραυματίες
Φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί
“Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος – δολοφόνο”, 
τόνισε για τις φονικές εκρήξεις στην Άγκυρα ο Ντεμιρτάς

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Το τουρκικό παρακράτος κάνει και πάλι έντονη την παρουσία του (και όπως πάντα με αίμα), αφού για μία ακόμη φορά μετά την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου, όταν πριν τις 7 Ιουνίου τούρκοι εθνικιστές αφού έκαψαν έναν κούρδο στη συνέχεια επιτέθηκαν με σπάθες κατά άλλων Κούρδων, με σκοπό την τρομοκράτησή τους για την μη ψήφιση του Κούρδου υποψηφίου Ντερμιτάς (το κόμμα του οποίου τελικά εισήλθε στην τουρκική βουλή στερώντας την αυτοδυναμία του Νταβούτογλου και την απόλυτη κυριαρχία από τον Ερντογάν)…

Αν και είναι νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα από το γεγονός, τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό, τους σχεδιαστές, τους εκτελεστές, αλλά κυρίως τους εμπνευστές αυτής της επίθεσης κατά μίας ειρηνικής πορείας Κούρδων μέσα στην τουρκική πρωτεύουσα, πρέπει να ομολογήσουμε πως υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες που προσδοκούν στην αύξηση της πόλωσης (από την πλευρά των Κούρδων) και του εθνικισμού από την πλευρά των τούρκων πολιτών… Εξάλλου, μόλις χθες η κουρδική πλευρά κατέθεσε στην κυβέρνηση Νταβούτογλου πρόταση ειρήνευσης – ανακωχής προτείνοντας ειρηνικό διάλογο, αφού ο χρόνιος πόλεμος δεν έχει αποφέρει κανένα αποτέλεσμα πέρα από τους περίπου 40.000 νεκρούς.

Η Τουρκία, λοιπόν, έχει αιματοκυλιστεί ξανά, από τους "συνήθεις ύποπτους". Μία διπλή έκρηξη σημειώθηκε σε διασταύρωση κεντρικού δρόμου στην Άγκυρα, κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό. Οι πληροφορίες μεταφέρονται με επιφύλαξη από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ωστόσο η ενημέρωση και από την Τουρκία κάνει λόγο για δεκάδες τραυματίες, ενώ εκφράζονται φόβοι και για νεκρούς.

Το πρακτορείο Dogan κάνει λόγο για νεκρούς, ενώ έδωσε στην δημοσιότητα κι ένα βίντεο που απεικονίζει τις δραματικές στιγμές μετά την διπλή έκρηξη, με τους τραυματίες να είναι πεσμένοι στο δρόμο.

Ο ρεπόρτερ του CNN Turk μετέδωσε πως η διπλή έκρηξη έγινε ενώ είχε προγραμματιστεί μία "ειρηνική" πορεία διαμαρτυρίας για τις διαμάχες μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων μαχητών.
Οι εκρήξεις χτύπησαν τη συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων του HDP του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (φιλοκουρδικού) στο κέντρο της Άγκυρας «Βλέπω νεκρούς», μεταφέρει ένας ρεπόρτερ της τηλεόρασης. Υπάρχουν πολυάριθμοι τραυματίες πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Διατυπώνονται οι φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις 10.00 π.μ. ενώ οργή επικρατεί στις τάξεις των στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος, οι οποίοι τονίζουν ότι πρόκειται για στυγνή δικτατορία που δεν θέλει την ειρήνη, αφήνοντας σαφείς αιχμές στην κυβέρνηση της χώρας και την εμπλοκή του τουρκικού παρακράτους (μη εξαιρουμένων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών) σε αυτή την δολοφονική ενέργεια....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Νεότερος απολογισμός από το τουρκικό υπουργείο Υγείας αναφέρει πως στην διπλή έκρηξη, που χτύπησε συγκέντρωση συνδικάτων και του φιλοκουρδικού HDP έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 86 άτομα και έχουν τραυματιστεί άλλοι 186, μεταξύ των οποίων 28 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Σελαμί Αλτινόκ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπήρχαν κενά στην ασφάλεια.

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στο Reuters πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και εξετάζουν τις αναφορές για βομβιστές αυτοκτονίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει γίνει στην Τουρκία εδώ και χρόνια.

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε ο πρόεδρος της Τουρκίας την πολύνεκρη «επίθεση μίσους» στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «στοχεύσει την ειρήνη του έθνους». Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα απέναντι στην τρομοκρατία.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.

Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε εσπευσμένα σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας ενώπιον της επίθεσης.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στη μετάδοση εικόνων που δείχνουν τις εκρήξεις, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι οι δράστες ήταν πεζοί και ζωσμένοι με εκρηκτικά, αφού, όπως σημείωσε, από τις εκρήξεις δεν καταστράφηκε κανένα όχημα.




Δηλώσεις Ντερμιτάς με κατηγορίες κατά των κρατικών μηχανισμών

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». Με τη δήλωση αυτή σχολίασε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην Άγκυρα, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς.

«Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική», τόνισε ο Ντεμιρτάς.

Λόγο για «δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» έκανε ο Ντεμιρτάς, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα. Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]