Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Είναι μέρος της λύσης ή το πρόβλημα;

Της Σοφίας Αραβοπούλου

Σε αυτό το ερώτημα θα κληθεί να απαντήσει η Τουρκία και προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν σε πολιτικούς συμμάχους και αντιπάλους στην περιοχή της επιρροής της στην Ευρώπη αλλά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας μετά την εκλογική ήττα του Προέδρου της και τον αγώνα της πολιτικής του- και όχι μόνο- επιβίωσης, φαίνεται να πυροδοτούν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι εξωτερικής πολιτικής σε μία ήδη φλεγόμενη ζώνη.

Είναι σαφές σε πολλούς διεθνείς αναλυτές ότι ο Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να περισώσει την πολιτική εξουσία του, την οποία θεωρούσε δεδομένη πριν από τον περασμένο Ιούνιο- σκεφτόμενος μάλιστα με μία αλλαγή του συντάγματος σε προεδρικό «σουλτανάτο» να την διευρύνει και να την διαιωνίσει- αλλά και την προσωπική του διάσωση από τις κατηγορίες για διαφθορά που τον βαραίνουν, ξεπέρασε κάθε όριο αυταρχισμού, παίζοντάς τα όλα για όλα εν όψει και της νέας εκλογικής αναμέτρησης τον Νοέμβριο.

Το παιχνίδι της γεωπολιτικής ισχύος ξέρει να το παίζει αρκετά καλά η Τουρκία καθώς και να το εφαρμόζει εδώ και πολλές δεκαετίες. Η περίοδος της ισλαμικής άνοιξης στις χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως στην Αίγυπτο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που την ανέβασε στα ύψη δίνοντάς της πολιτικό προβάδισμα στην εξωτερική της πολιτική και πολιτικό εκτόπισμα στον ίδιο τον Ερντογάν στο εσωτερικό, έχει παρέλθει όπως και οι συσχετισμοί των δυνάμεων που παίζουν στην σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Όμως, η έκρηξη της κρίσης στη Συρία με το προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη, η «νομιμοποίηση» του Ιράν με την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά με τη νέα δυναμική που προσδίδει στη χώρα των αγιατολάχ, η επιχειρησιακή δράση της Ρωσίας στη Συρία, είναι νέα δεδομένα που συντάσσουν συμμαχίες και ισχύ πάνω σε ένα μωσαϊκό χωρίς σταθερές ψηφίδες. Με αφορμή τη συμμετοχή της στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, η Τουρκία μπόρεσε να εξαπολύσει τον δικό της πόλεμο κατά των Σύρων Κούρδων στα σύνορά της, τη μοναδική δύναμη και κατά συνέπεια σύμμαχο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στις χερσαίες δυνάμεις που μάχονται το ΙΚ. Οξύμωρο σχήμα;

Η γεωπολιτική ήταν πάντα η τέχνη των ισορροπιών για δυνατούς παίχτες βασισμένη στην «ανταλλαγή», τι μου δίνεις τι σου δίνω. Και το θέμα του ΡΚΚ ήταν πάντα ένας από τους άσσους στο μανίκι της Τουρκίας, που τον έπαιζε κατά περίπτωση, πόσο μάλιστα τώρα που το κουρδικό κόμμα κατάφερε να μπει στη Βουλή, ανακόπτοντας την φόρα του κόμματος του Ερντογάν.

Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν- Ομπάμα, μετά το απόλυτο ψύχος στις σχέσεις τους, κατά την οποία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης σχετικά με την επείγουσα ανάγκη να δοθεί τέλος στις επιθέσεις του ΡΚΚ στην Τουρκία» καταδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο ισχυρές είναι οι πιέσεις των συσχετισμών ακόμη και σε πρόσκαιρες «αδελφοποιήσεις»: Με τη Ρωσία να αναπτύσσει δράση στη Συρία ανέβηκαν οι «πόντοι» της Τουρκίας στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, όπως διαπιστώθηκε από την πρόσφατη επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Άγκυρα και τις «υψηλές» απαιτήσεις- οικονομικές και ενταξιακές- Ερντογάν και Νταβούτογλου από την ΕΕ.

Η λέξη- κλειδί όμως στη γεωπολιτική, κυρίως τώρα, είναι το «πρόσκαιρο»- χωρίς βέβαια σαφή χρονικό προσδιορισμό- και η ισχυροποίηση του πολιτικού ρόλου μιας χώρας όπως η Τουρκία με πολλές «αμαρτίες», που ορίζονται από έναν αυταρχικό και άκρως ριψοκίνδυνο «σουλτάνο», με ό,τι αυτό μπορεί να επιφέρει ως προς τις επιμέρους σχέσεις της και τα σημεία προστριβής με τρίτους που κινούνται μέσα στο ίδιο σκηνικό, είναι μία παράμετρος που στο τέλος- τέλος δεν μπορεί να αψηφήσει κανείς.

Η Σοφία Αραβοπούλου είναι δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τώρα που η Γερμανία δεν έχει στρατό, κάποιος "χειραγωγήσιμος" πρέπει να ξεκινήσει τον πόλεμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]