Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Νεκροί 260 κούρδοι αντάρτες σε μία εβδομάδα

Η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 24 Ιουλίου έναν "πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας" θέτοντας ταυτοχρόνως ως στόχους το PKK και τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Όμως οι δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που ακολούθησαν επικεντρώθηκαν στους κούρδους αντάρτες και μόνο τρεις είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος.

Περίπου 260 κούρδοι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας από τις επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον βάσεων των ανταρτών, μετέδωσε σήμερα το κυβερνητικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το πρακτορείο, οι πληροφορίες του οποίου δεν έχουν επαληθευθεί από άλλη πηγή, διαβεβαίωσε πως ο αδελφός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, είναι μεταξύ των τραυματιών.

Ο Νουρετίν Ντεμιρτάς έχει στρατευθεί στις τάξεις των κούρδων ανταρτών που έχουν βρει καταφύγιο στα βουνά του βόρειου Ιράκ και η ισλαμοσυντηρητική τουρκική εξουσία προβάλλει το γεγονός αυτό ως επιπλέον ένδειξη της "συμπαιγνείας" μεταξύ του PKK και του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το ιρανικό Κουρδιστάν καλεί την Τουρκία να σταματήσει να βομβαρδίζει το PKK

Η κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, δια του εκπροσώπου της, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, κάλεσε την Παρασκευή την Τουρκία να σταματήσει να διεξάγει αεροπορικά πλήγματα εναντίον των θέσεων των Κούρδων ανταρτών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στην ιρακινή επικράτεια και ζήτησε να υπάρξει διευθέτηση της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Φάλα Μουστάφα, αξιωματούχος της ιρακινής αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις, επέκρινε επίσης την απόφαση του PKK να τερματίσει την μονομερή εκεχειρία που τηρούσε, τονίζοντας ωστόσο ότι οι βομβαρδισμοί εναντίον των Κούρδων ανταρτών δεν είναι η πρέπουσα απάντηση.

"Ασφαλώς, δεν θέλουμε η χώρα μας να βομβαρδίζεται και δεν θεωρούμε ότι αυτό θα συμβάλει στη διευθέτηση της κατάστασης", είπε ο Μουστάφα μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Η εκστρατεία αυτή αεροπορικών βομβαρδισμών "δεν θα οδηγήσει παρά σε μια κλιμάκωση της έντασης", και "για αυτό ζητούμε από τα δύο μέρη να κηρύξουν εκ νέου κατάπαυση του πυρός", συνέχισε ο ίδιος.

"Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτού του είδους τα προβλήματα. Ο καλύτερος τρόπος να σημειωθεί πρόοδος είναι οι ειρηνευτικές συνομιλίες", είπε ακόμη ο Μουστάφα.

Το νέο κύμα εχθροπραξιών ανάμεσα στο PKK και τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση για την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς στα κουρδικά εδάφη έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι πολίτες, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από το Ισλαμικό Κράτος, το "χαλιφάτο" του οποίου εκτείνεται σε ένα μεγάλο μέρος του ιρακινού εδάφους, ανέφερε.

Ο Φάλα Μουστάφα χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να συμμετάσχει στην εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του ΙΚ, υπενθύμισε όμως ότι η αντιμετώπιση του PKK είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα.

Η Τουρκία, διευκρίνισε ο ίδιος, δεν πληροφόρησε την κυβέρνησή του για τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε εναντίον των βάσεων του PKK.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]