Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο κόσμος εισήλθε στην εποχή της αβεβαιότητας

Του Φιόντορ Λουκιάνοφ

Ετσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα στο διεθνές πολιτικό-διπλωματικό σκηνικό, δεν μπορεί να γίνει λόγος για καλοκαιρινή ανάπαυλα. Παρόλα αυτά, ενόψει του Αυγούστου, μπαίνουμε σε μια πιο ήσυχη φάση. Ποια είναι όμως, τα κυριώτερα εκκρεμή ζητήματα, μέχρι το Φθινόπωρο;

Ανησυχητικό σύμπτωμα της περιόδου που παρήλθε, ήταν οι όλο και πιο συχνές συζητήσεις για έναν μεγάλο πόλεμο. Ο φόβος, ο οποίος φάνηκε να φεύγει για πάντα στο σύνορο της δεκαετίας του 1990, κάνει ξανά την εμφάνισή του. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν πολλοί ειδικοί, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος ούτε για κούρσα εξοπλισμών, ούτε για σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων. Στο σύγχρονο κόσμο όμως το σύνορο ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σεζόν που τελείωσε, είναι η διαδικασία του Μινσκ, η επιδείνωση της κρίσης του ελληνικού χρέους και η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το καθένα από αυτά έχει την προϊστορία και τη λογική του. Συνολικά ωστόσο, αυτά συνθέτουν μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα της παγκόσμιας πολιτικής. Ουκρανία, Ελλάδα και Ιράν, είναι τα τρία πρόσωπα του σημερινού σκηνικού της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας.

Η διαδικασία του Μινσκ είναι το παράδειγμα της απελπισμένης προσπάθειας να σταματήσει η μεγάλη αιματοχυσία. Οι προσπάθειες των συνομιλητών κατευθύνονται στη διαμόρφωση διατυπώσεων, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες στον ελάχιστο βαθμό, επειδή σαφείς και επακριβώς καθορισμένες υποχρεώσεις δεν θέλησε κανείς να αναλάβει. Εν τω μεταξύ όλοι επαναλαμβάνουν σαν ευαγγέλιο ότι εναλλακτική λύση στα συμφωνηθέντα στο Μινσκ δεν υπάρχει, και αυτό είναι αλήθεια. Η διακοπή του μεγάλου πολέμου αποτελεί ήδη επίτευγμα, αλλά η εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης φαίνεται αδύνατη. Είναι κατανοητό ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη και επικίνδυνη, αλλά καταδεικνύει μια από τις σημερινές αλήθειες. Δηλαδή, ότι στον κόσμο που βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και είναι άγνωστο που οδεύει, υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν λύνονται με τίποτα και το μέγιστο που μπορεί να γίνει, είναι η προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η έντασή τους.

Υπό αυτό το φόντο, οι συνομιλίες για το Ιράν είναι ο αντίθετος πόλος. Αυτές διήρκεσαν τόσο πολύ καιρό επειδή οι βασικοί μετέχοντες, Τεχεράνη και Ουάσιγκτον, επεδίωξαν να καταγράψουν ξεχωριστά κυριολεκτικά το κάθε βήμα, και μάλιστα όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα ώστε να μην προκύψει διπλή ερμηνεία. Η αιτία ήταν απλή, δηλαδή η πλήρης δυσπιστία του ενός απέναντι στον άλλο. Δεν υπήρχε χώρος για κανενός είδους συμφωνίες μεταξύ κυρίων, τα πάντα έπρεπε να είναι πρωτοκολλημένα και οι μηχανισμοί ελέγχου να έχουν προβλεφθεί εκ των προτέρων. Μόνο σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ελπίδα για υλοποίηση και η πρόσφατη συμφωνία επιτρέπει να υπάρξει αυτή η ελπίδα. Η διαδικασία Γενεύης-Βιέννης (σε αντίθεση με αυτή του Μινσκ) απέδειξε ότι αν οι ενδιαφερόμενες πλευρές γνωρίζουν επακριβώς τι θέλουν και επιθυμούν πραγματικά να φτάσουν σε συμφωνία, τότε μπορούν να πετύχουν πολλά. Είναι κατανοητό, βέβαια, ότι καθοριστικό ρόλο σε όλα αυτά έπαιξε η γενική πολιτική κατάσταση, καθώς η καταρρέουσα Μέση Ανατολή υποχρεώνει να υπερπηδηθούν οι προηγούμενοι περιορισμοί και να αναζητηθούν νέες μορφές πολιτικής επιβίωσης.

Πικρή γεύση για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο «συμβιβασμός» που επιτεύχθηκε τελικά, άφησε σε όλους μια πικρή γεύση και την αίσθηση ότι τίποτα δεν επιλύθηκε, ενώ ταυτόχρονα επιβλήθηκε μια λύση δια της βίας. Από τη μία πλευρά, είναι σαφές από καιρό ότι στην Ευρωζώνη πρέπει να μπει μια τάξη, αλλά για να συμβεί αυτό, αν η συναίνεση δεν διαμορφώνεται από μόνη της, τότε χρειάζεται η πολιτική βούληση κάποιου. Αυτός ο κάποιος είναι προφανώς η Γερμανία, η ισχυρότερη χώρα της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, η εμφάνιση αυτής της βούλησης τρόμαξε αμέσως τους πάντες και το κυριότερο, προέκυψε το ερώτημα: Ξέρει άραγε ο ηγέτης τι κάνει; Όπως και να έχει, η κρίση στην Ευρωζώνη έδειξε έναν τρίτο τύπο διαπραγματευτικής προσέγγισης, την επιβολή του ισχυρότερου την οποία, άλλος τη δέχεται εθελούσια ή πρόθυμα, και άλλος με φόβο και αμφιβολία.

Το τέταρτο σημαντικό γεγονός της σεζόν που εκπνέει, οι επιτυχίες του Ισλαμικού Κράτους, επισκιάζει εν μέρει όλα τα παραπάνω, καθώς επιδεικνύει μια θεομηνία ενώπιον της οποίας η διπλωματία και η πολιτική είναι ανίσχυρες, σε οποιαδήποτε μορφή και αν εκδηλώνονται. Το ΙΚ είναι μια συστημική θραύση του μοντέλου, του σχήματος, βάσει του οποίου είχε δομηθεί η Μέση Ανατολή. Ο κόσμος ζει επώδυνες αλλαγές εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα όμως επεκτείνεται η αβεβαιότητα, όχι μόνο για το μέλλον, αλλά και για το ότι οι γνωστοί τρόποι επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων δεν είναι καθόλου αποτελεσματικοί.

Ο Φιόντορ Λουκιάνοφ είναι επικεφαλής του προεδρείου του Συμβουλίου εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής
Πηγή Rossiyskaya Gazeta


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Τι αβεβαιότητας, ανθρωποφαγιας είναι η σωστή εκφραση.Χρειάζονται λεφτά. Θα μου πείτε πρωτότυπο δεν αντιλέγω, έχουν επιστρατευτεί συστήματα φασιστικά πού δυσκολεύομαι να ορίσω σε ποιά φασισουζα παράταξη ανήκει, αλλά δεν έχει σημασία. Η ΔΕΗ κατοχύρωσε την ληστεία, να πληρώνουμε για την μεταφορά του ρεύματος. Μιας ανήκει στις επιχειρήσεις-οργανισμούς πού αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του στρατου κατοχής, της δικτατορίας του κοινοβουλίου. Εδώ σταματώ μην ενοχληθουν οι της λογοκρισίας. Με το αντίθετο δέος του Τσίπρα ,της κομμουνιστικής συνιστώσας να υπόσχεται, μεγαλύτερα ταξίδια στο απειρο.Εν τω μεταξύ οργανώνονται οι βασανιστές του λαού, ενισχυμενοι με νέο αίμα. Όπως η δρακουμελ έχοντας συστήματα της εποχής του Νικολάι. Να μάθουμε να μην ρουφάνε το αίμα των πλουσίων, του στρατου κατοχής, των εταιριών των συνδικαλιστων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παραθεση αντεπιχειρηματων δεν ειναι λογοκρισια!

    Το να ισχυριζεσαι αυτα που ισχυριζεσαι αλλα να μην τα τεκμηριωνεις, και να εξαφανιζεσαι μετα απο

    καθε αντεπιχειρημα ,αυτο λεγεται θρασυδειλια!

    Σου παραθετω αλλη μια ομολογια για να δεις τι δουλεμα τρως!

    "Τα 250 δις ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα κατέληξαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρότερο ποσοστό στις ιταλικές τράπεζες.» ! ! !

    ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ; 

    «Δώσαμε στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να

    πληρωθούν οι τόκοι στις τράπεζες» τόνισε ο Ντ’ Αλέμα εξηγώντας πως έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα,

    αλλά με διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ισχύος.

    «Από μία φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα, τεράστια ποσά μεταφέρονται σε μία πλούσια χώρα όπως η

    Γερμανία μέσω της διαφοράς των επιτοκίων. Η φτωχή χώρα γίνεται όλο και φτωχώτερη, η πλούσια

    χώρα πλουσιότερη», επισήμανε.

    «Όταν η φτωχή χώρα δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τα χρέη έρχονται οι ευρωπαϊκές βοήθειες.

    Έχουμε δώσει στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να

    πληρωθούν οι τόκοι στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρό ποσοστό στις ιταλικές.

    Διακόσια είκοσι δισ. ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ βοήθειας πήγαν απευθείας στις γερμανικές,

    γαλλικές και ιταλικές τράπεζες», δήλωσε ο πρώην σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας και υπογράμμισε:

    «Στην πραγματικότητα, όταν λέγεται ότι εμείς πληρώνουμε τις συντάξεις των Ελλήνων -όχι, εμείς

    πληρώνουμε τις γερμανικές τράπεζες. Αυτή είναι αλήθεια.

    Είναι χρήματα κάνουν έναν κύκλο, αλλά οι Έλληνες δεν οσφραίνονται ούτε την μυρωδιά του».

    http://olympia.gr/2015/07/06/%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BC-%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1/#more-487775"

    Αντε περαστικα σου!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]