Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ευρώ στην κόψη του ξυραφιού

Πως το παιχνίδι με το Grexit και οι εκβιασμοί των εταίρων μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο της Ευρωζώνης

Του Γιάννη Κορωναίου

Τελικά η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα διέλυε τη χώρα μας, θα άδειαζε τα ΑΤΜ και τα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα σκορπούσε δυστυχία και φτώχεια στους Έλληνες πολίτες, θα έφερνε τις εφτά πληγές του Φαραώ για δεκαετίες στο σπίτι μας, αλλά δεν θα επηρέαζε τους μέχρι πρότινος εταίρους μας, οι οποίοι θα συνέχιζαν αμέριμνοι το ταξίδι τους στην ονειροχώρα της ευδαιμονίας;
Ένα Grexit θα ήταν «ένα καλό τέλος σε έναν κακό γάμο» για τους Ευρωπαίους, όπως διατείνονται οι Financial Times ή η αρχή μίας παράλογης ρώσικης ρουλέτας ανάμεσα στα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας;
Οι Λετονοί και οι Σλοβάκοι θα γίνονταν πιο πλούσιοι αν τους αποχαιρετούσαμε ή θα γίνονταν πλουσιότεροι οι γνωστοί κερδοσκόποι που έχουν επενδύσει στην χρεοκοπία μίας χώρας;

Μπορεί κάποιος που κινείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών, που περνά τις γυάλινες πόρτες του κτιρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη ή που ψηφίζει στην Μπούντεσμπανγκ κατά της βοήθειας στην Ελλάδα να απαντήσει υπεύθυνα στα παραπάνω ερωτήματα;

Γιατί, αν υπάρχει έστω και ένας που να μπορεί να προβλέψει ότι το οικονομικό μέλλον της Ευρωζώνης χωρίς την «απείθαρχη» Ελλάδα, θα είναι ανέφελο, ότι η ευρωκρίση θα φύγει από τη μέση μαζί με τους «τεμπέληδες Έλληνες», τότε, ναι, θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν και οι στυγνοί εκβιασμοί θεσμικών και πολιτικών στελεχών της Ευρώπης, όπως και οι εξυπνάδες των «έγκυρων» φυλλάδων της Γερμανίας και ο ψευτοτσαμπουκάς των δήθεν ευρωπαϊστών.

Το ότι στο ενδεχόμενο μίας ρήξης χαμένη θα βγει και η Ευρώπη, το λένε μόνο στελέχη της Ελληνικής κυβέρνησης και κάποιες ψύχραιμες φωνές εκτός συνόρων –δυστυχώς, κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
«Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι τι μπορεί να ακολουθήσει. Δεν έχουμε να χάσουμε μόνο εμείς από μία ρήξη. Από ποιόν θα πάρουν τα 350 δις. Ευρώ; Θα μας καταλάβουν;» διερωτάτο για το αυτονόητο προ ημερών ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, για να συμπληρώσει ότι και για τους Ευρωπαίους θα υπάρξουν συνέπειες, όχι μόνο οικονομικές και πολιτικές, αλλά και στην ίδια τη δομή της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά Χαράλαμπος Γκότσης. «Οι συνέπειες στην Ευρωζώνη από ένα Grexit θα ήταν μεγάλες τόσο οικονομικά όσο και σε θέμα γοήτρου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αμφισβητηθεί η ενότητα της Ευρώπης και θα δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο, το οποίο θα το ξαναβρείς μπροστά σου στην επόμενη κρίση, γιατί στην οικονομία πάντα υπάρχουν κρίσεις του συστήματος», επισημαίνει ο καθηγητής.

Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία και η χαρά των κερδοσκόπων

Με την Ελλάδα να αποχωρεί από την Ευρωζώνη, λίγοι είναι αυτοί που βλέπουν κινδύνους για το ευρώ. Αντίθετα, περισσότεροι είναι εκείνοι που ανησυχούν για την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας ενός Grexit. Ίσως γιατί αυτοί βίωσαν τους κραδασμούς που προκλήθηκαν από την πτώχευση μίας τράπεζας και μπορούν να υπολογίσουν τι μπορεί να συμβεί αν στη θέση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος βρίσκεται μία χώρα.

Τη στιγμή που ο αγέρωχος Δρ. Σόιμπλε καταφεύγει στα παιχνιδάκια με τα σοκολατένια ευρώ, ο εμμονικός με την ώρα επικεφαλής του Eurogroup ασκεί πίεση, λέγοντας ότι ο χρόνος τελειώνει, και μόνο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, καταφέρνει να ψελλίσει ότι ένα Grexit, εκτός από καταστροφή για την Ελλάδα, «θα ήταν ένα πρόβλημα για την Ευρωζώνη, ακόμη κι αν σήμερα είμαστε πολύ πιο ισχυροποιημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Οι Αμερικανοί εμφανίζονται σαφώς πιο υπεύθυνοι μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλλον οι ίδιοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν και πάλι προβλήματα με τους δείκτες της οικονομίας, ενώ στην Κίνα επιβραδύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης «και η Μέση Ανατολή είναι ένα βήμα πριν από την τέλεια καταιγίδα». Από τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς μέχρι τον σημερινό, Τζάκ Λιούι, οι πολιτικοί αρμόδιοι για την οικονομία φωνάζουν για τους κινδύνους στους Ευρωπαίους ομολόγους τους.
«Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και κανείς δεν πρέπει να έχει την εντύπωση ότι οι χρηματαγορές έχουν πλήρως κοστολογήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζέισον Φόρμαν, απαντώντας ουσιαστικά στις καθησυχαστικές δηλώσεις Σόιμπλε, ότι ένα «ελληνικό ατύχημα» δεν μπορεί να προκαλέσει ντόμινο στην Ευρωζώνη, πολλώ δε μάλλον στην παγκόσμια οικονομία.

Αλήθεια, πώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί η μακαριότητα των Ευρωπαίων μπροστά σε μία καταστροφή;
Μήπως εξυπηρετεί κάποιους από αυτούς ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο;
Μήπως θέλουν να μοιραστούν τη χαρά των διεθνών «κορακιών», που περιμένουν με ανυπομονησία την ανακοίνωση ενός πιστωτικού γεγονότος με θύμα μία χώρα της Ευρωζώνης;

Τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «βλέπει» και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, πίσω από τις προσπάθειες να μην έχει αίσιο τέλος η ελληνική περιπέτεια.
«Ο κ. Σόιμπλε, με ένα 3% που κατέχει στην παγκόσμια οικονομία, έχοντας ουσιαστικά προσπαθήσει να περάσει ότι η Ευρώπη είναι δικό του μαγαζί, θα παίζει με τους «μεγάλους». Αυτό είναι μία προσωπική του πολιτική, την οποία ακολουθούν αρκετές χώρες του Βορρά και δεν ενδιαφέρονται καν τι γίνεται στο Νότο. Αν επιβληθεί η άποψη του κ. Σόιμπλε, δεν υπάρχει λύση», επισημαίνει ο κ. Καμμένος.
Και μοιραία γίνονται οι συνειρμοί που θέλουν τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να συντάσσεται με την πιο σκληρή θέση των βιομηχάνων της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, για μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, με τον ανεπτυγμένο Βορρά και τον υπανάπτυκτο και χειραγωγήσιμο Νότο...

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 292


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]