Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιμένοντας σε αντίσταση

Ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς. «Ρεαλισμός» δεν είναι η απεμπόληση των θέσεών του και η υιοθέτηση των θέσεων του αντιπάλου

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Αμφιβολία δεν υπάρχει καμία - τα μέτρα εξοντωτικής λιτότητας που απαιτούν οι Γερμανοί (τυπικά οι δανειστές) από την κυβέρνηση Τσίπρα είναι εντελώς απαράδεκτα. Ορθώς έπραξε ο πρωθυπουργός που τα απέρριψε ασυζητητί. Μειώσεις συντάξεων, επιβολή νόμου της ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις, αύξηση κατά δέκα (!) εκατοστιαίες μονάδες του ΦΠΑ στο νερό και στο ηλεκτρικό κ.λπ. κατά κανέναν τρόπο δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης.

Απαράδεκτες για τον ελληνικό λαό όμως είναι και οι προτάσεις της κυβέρνησης που συμπεριλαμβάνονται στο 47σέλιδο κείμενο που έστειλε επισήμως στους δανειστές. Δεν συμπεριλαμβάνουν απολύτως κανένα από τα φιλολαϊκά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον των βουλευτών. Καθόλου «έντιμος» δεν θα είναι ο διαγραφόμενος συμβιβασμός, αν η κυβέρνηση παραμείνει σε αυτές τις θέσεις.

Ο πρωθυπουργός είχε πει ρητά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του: «Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ». Οχι μόνο δεν το θέσπισε στους τέσσερις και πλέον μήνες διακυβέρνησης της χώρας από αυτόν, αλλά στις 47 σελίδες που έστειλε στην ΕΕ δεν βρέθηκε χώρος για να μπει αυτή η συντομότατη πρόταση των μόλις επτά (!) λέξεων.

«Δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ το 2015 - και αυτό είναι δέσμευση» είχε πει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. «Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015» είχε επιμείνει. Σε αντίθεση όμως με την υπόσχεσή του, έχει πλέον γίνει ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για φέτος. Ο πρωθυπουργός δεν τήρησε την υπόσχεσή του. «Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως» είχε υποσχεθεί στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Ούτε αυτό όμως το νομοθέτησε μέχρι τώρα. Εννοείται βεβαίως ότι δεν περιλαμβάνεται στις 47 σελίδες η υλοποίηση της υπόσχεσης αυτής.

«Ρεαλιστικό» σχέδιο επίλυσης της κρίσης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις προτάσεις της κυβέρνησής του, τις οποίες ούτε καν καταδέχτηκε να διαβάσει ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, ο οποίος αντιθέτως δήλωσε ότι «η πρόταση των τριών θεσμών θα είναι για μας η σημαντική βάση διαπραγμάτευσης»! Ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς. «Ρεαλισμός» δεν είναι η απεμπόληση των θέσεών του και η υιοθέτηση των θέσεων του αντιπάλου.

Μία και μοναδική υπόσχεση έδωσε ο πρωθυπουργός - ότι η Βουλή θα νομοθετήσει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Πρώτα θα το δούμε, έπειτα θα το πιστέψουμε. «Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας» είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις. Δεν έκανε τίποτα.

«Δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις, όπως είναι αυτές των δανειστών» διακήρυξε ο πρωθυπουργός. «Επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους της. Ολο το ζήτημα είναι όμως οι όροι αυτής της συμφωνίας. Ιδωμεν.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δεν ειναι η πρωτη - και σιγουρα ουτε η τελευταια - φορα που αλλα δηλωνονται προεκλογικα και

    αλλα πραγματοποιουνται μετεκλογικα! Οι αριθμοι, ουτως ή αλλως, δεν εβγαιναν για τετοιες παροχες.

    Το κολπο ειναι γνωστο!

    Το ερωτημα κ.Δελαστικ , ειναι ενα:

    Μηπως τελικα και αυτα που αναφερονται ΤΩΡΑ απο τον ΣΥΡΙΖΑ ειναι προβα προεκλογικη;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]