Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλβανία: Θέμα για την υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο εγείρει ο Εντι Ράμα

«Το εθνικό συμφέρον υπερτερεί της καλής γειτονίας» δήλωσε, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στις σχέσεις Αλβανίας - Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι η χώρα του έχει σχέσεις καλής γειτονίας και στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά, όπως τόνισε, αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, «δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας».

«Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την κυβέρνηση της Αθήνας. Έχω συγχαρεί τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την εκλογή του και τον έχω καλέσει να επισκεφθεί τα Τίρανα και θα ήμουν ευτυχής να επισκεφθώ την Αθήνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς», δήλωσε ο κ. Ράμα.

Σχολιάζοντας δε, την εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου, σημείωσε: «Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς» δήλωσε ο Έντι Ράμα.

Ο αλβανός πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.

Ο επικίνδυνος εθνικιστής Έντι Ράμα

Κάτι τρέχει με τον Εντι. Από εκσυγχρονιστής πολιτικός κατά τα δυτικά πρότυπα έχει κάνει μέσα σε λίγους μήνες την απόλυτη «κωλοτούμπα». Ο 50χρονος Σοσιαλιστής έγινε πρωθυπουργός με ωραία λόγια για «ειρήνη», «σταθερότητα» και «κοινωνική δικαιοσύνη». Τότε ήταν κοσμπολίτης, πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας, ζωγράφος στο Παρίσι, συγγραφέας. Μοντέρνος και επιτυχημένος δήμαρχος Τιράνων επί 10 χρόνια.

Οι Αλβανοί τον πίστεψαν και τον ψήφισαν με ελπίδες για καλύτερη ζωή το 2013. Το περιοδικό «Time» βιάστηκε να τον ανακηρύξει «Ευρωπαίο της χρονιάς». Ουάσιγκτον, Ευρώπη και πρωτεύουσες στα Βαλκάνια τραβάνε τώρα τα μαλλιά τους. Ο Εντι Ράμα ποντάρει φανερά στον εθνικισμό παίζοντας το επικίνδυνο χαρτί της Μεγάλης Αλβανίας. Στο στόχαστρο είναι χριστιανοί Σέρβοι, Μαυροβούνιοι, Σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί και Ελληνες για το, ιστορικά λυμένο, δήθεν θέμα της «Τσαμουριάς».

Τελευταίο κρούσμα; Το ζήτημα θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας που έθεσαν τα Τίρανα μόλις την περασμένη εβδομάδα. Σε έντονο διάβημα προς την Αθήνα ο Ράμα απαιτεί τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο. Με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα,  ζητεί και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ηπειρο.

Προηγήθηκε βεβαίως η πολύ πρόσφατη αιματοχυσία μεταξύ Αλβανών και Σκοπιανών στο Κουμάνοβο της πΓΔΜ. Πόλη 80.000 κατοίκων με συντριπτικά μουσουλμανικό πληθυσμό, σε απόσταση αναπνοής από το Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας, όπου η πλειοψηφία είναι επίσης αλβανική.

Ενα λάβαρο χίλιες λέξεις
 
Αλλά η εικόνα που λέει τις χίλιες λέξεις είναι το διαβόητο Λάβαρο της Μεγάλης Αλβανίας. Αυτό που ξεδιπλώθηκε από τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι στο ματς των εθνικών ομάδων Σερβίας - Αλβανίας στο Βελιγράδι προκαλώντας βίαια επεισόδια τον Οκτώβριο του 2014. Είναι μια πρόκληση που κυματίζει ως εξής: το αλβανικό εθνόσημο, ο δικέφαλος αετός, φαίνεται μαύρος στην καρδιά κατακόκκινου χάρτη. Δείχνει την Αλβανία ενοποιημένη με μέρος της Νότιας Σερβίας, του Ανατολικού Μαυροβουνίου, ολόκληρου του Κοσσυφοπεδίου, της μισής πΓΔΜ και ελληνικών εδαφών ως τη Θεσπρωτία (Ηπειρος, Δυτ. Μακεδονία και Κέρκυρα).

Αριστερά στέκεται ο Ισμαήλ Κεμάλ, πρώτος αρχηγός του αλβανικού κράτους (ιδρ. 1912). Δεξιά ο Ισα Μπολετίνι, εθνικιστής που πολέμησε στο Κόσοβο το 1910 και στον Α' Παγκόσμιο εναντίον της Σερβίας. Από κάτω είναι γραμμένη η λέξη «Αυτόχθονες».

Αντί να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Ράμα έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ανέβασε φωτογραφία με το λάβαρο στον λογαριασμό του στο Facebook και την πρόβαλε με υπερηφάνεια στην πρόσοψη του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Θερμοκήπιο φανατισμού
 
Πώς εξηγείται η αναστροφή; Μάλλον εύκολα. Ενας λαός μέσα σε φτώχεια, ανεργία, διαφθορά, χωρίς σοβαρή Υγεία, Παιδεία και ασφάλεια γίνεται γρήγορα θερμοκήπιο μισαλλοδοξίας και φανατισμού. Ο Ράμα τα αγκαλιάζει όλα αυτά προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινής ζωής και να κερδίσει την εθνικιστική ψήφο που αυξάνεται.

Πρελούδιο σοβαρών αναταράξεων για όλους εμάς, τους γείτονες; Πολλοί το φοβούνται.

Λένε ότι ετοιμάζονται αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, με πρώτο υποψήφιο για διάλυση τα Σκόπια, όπου το 30% του πληθυσμού είναι Αλβανοί. Η δημογραφία δείχνει ότι οι μουσουλμάνοι μπορεί να γίνουν πλειοψηφία σε μερικές δεκαετίες. Πιθανή κατάρρευση των Σκοπίων μπορεί να προκαλέσει ντόμινο ένοπλων συγκρούσεων και διαμελισμού στα Βαλκάνια.

Ολα αυτά τα ενθαρρύνει για τους δικούς της λόγους η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για να μη μιλήσουμε για τους ισλαμιστές που λένε ότι «η ένωση των αλβανικών εδαφών είναι θέλημα του Αλλάχ».

Στις Βρυξέλλες ανησυχούν επίσης. Καθώς το ευρωπαϊκό όραμα απομακρύνεται από τα Δυτικά Βαλκάνια όλο και περισσότεροι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά σε εθνικιστικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς. Ο μέσος Αλβανός ζει με λιγότερα από 350 ευρώ τον μήνα.

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αυτες οι "αλλαγες" στον "χαρακτηρα" των εκαστοτε πολιτικων αρχηγων προκυπτουν απο αλλαγες

    στις γεωπολιτικες και γεωοικονομικες συγκυριες!

    Ειναι πολυ σημαντικο να δουμε ποιοι κινουν τα νηματα και οχι τις "μαριονετες".

    Διοτι αυτοι που κινουν τα νηματα ειναι και αυτοι που δεν τα βρισκουν στη μοιρασια!

    Και δεν ανεχονται την απωλεια ελεγχου κρατων! Γι'αυτο και ριχνουν πολυ χρημα!

    Οι υποκινητες : ΗΠΑ -ΕΕ - Βατικανο/Ιταλια - Τουρκια - Σορρος - Γκιουλεν ειναι δεδομενοι και

    διαχρονικα πασιγνωστοι.

    Ο συνδυασμος περιπλοκων γεωπολιτικων καταστασεων οπως

    -η δημιουργια ρωσικου αγωγου μεσω των Βαλκανιων προς τροφοδοτηση της Κεντρικης Ευρωπης,

    -η γεωπολιτικη ισχυς της πατριδας μας απο την κατασκευη του παραπανω αγωγου,

    - η αναγκη να αποπροσανατολιστει η κοινη γνωμη στα Σκοπια απο τα σκανδαλα και την διαφθορα,

    - η αναγκη να μην στρεφεται η προσοχη ολου του κοσμου στο τι θα κανει η Ελλαδα σχετικα με το

    χρεος της, αλλα να ασχολουνται και με το τι θα κανουν οι "Μακεδονες" εναντιον εξτρεμιστων και

    ταυτοχρονως να αποκαλουνται σε ολον τον κοσμο ως "Μακεδονια", για να το "χωνεψουμε"

    - η προσπαθεια πιεσης προς την Ελλαδα για "λυση" στο θεμα της ονομασιας,λογω "ανεξελεγκτων

    καταστασεων"

    - η υπονομευση εις βαρος μας οποιασδηποτε μορφης δραστηριοτητας που να σχετιζεται με ΑΟΖ

    απο μερους μας, ειδικα στο Αιγαιο, δημιουργωντας προβληματα και στο Ιονιο , και

    - η αναγκη μιας "προβας τζενεραλε" ωστε να εξεταζονται τα ανακλαστικα και η ενοπλη αμυντικη

    ικανοτητα , ωστε οι επιτιθεμενοι να μαθαινουν απο τα λαθη τους και να "διαβαζουν" τον αντιπαλο

    για κατι πολυ σοβαροτερο που προετοιμαζεται

    - η δημιουργια και τριτου μετωπου, περα απο Ουκρανια και Συρια στα Σκοπια, για να διασπαστει

    ακομα περισσοτερο ο γεωστρατηγικος σχεδιασμος των Ρωσων, αρα και οι Ρωσικες Ενοπλες

    Δυναμεις ,

    προμηνυουν πολυ ασχημη συνεχεια, δεδομενου οτι αυτοι που δημιουργουν τετοιες προβληματικες

    καταστασεις δεν ενδιαφερονται για ευρεση λυσης, αλλα για υποδαυλιση μισους, για δημιουργια

    περαιτερω θησκευτικου/εθνικιστικου φνατισμου που σε συνδυασμο με το πολυ χαμηλο επιπεδο

    διαβιωσης και μορφωσης , αναβουν το φιτιλι ευκολοτερα και οποτεδηποτε το θελησουν.

    ΥΓ: "Σλαβομακεδονες" ,δηλ. Σλαβοι εκ Μακεδονιας , δεν υπηρξαν ποτε!

    Και οταν αναφερομαστε στην Μακεδονια, αναφερομαστε ξεκαθαρα στην Ιστορικη Μακεδονια και

    οχι στην "γεωγραφικη Μακεδονια" οπως προπαγανδιζεται απο τους Σκοπιανους!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]