Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παιχνίδια με την ελληνικότητα της Θράκης

Αναβίωση της τουρκικής πολιτικής για το «μουσουλμανικό τόξο» των Βαλκανίων με όχημα το οθωμανικό παρελθόν

Του Μανώλη Κοττάκη

Πονοκέφαλο δημιουργεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο αναπροσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής η οποία τώρα, μετά το φιάσκο της Μέσης Ανατολής, αναζητά δικαίωση μέσω των μουσουλμανικών μειονοτήτων στα Βαλκάνια.
Η στρατηγική ήττα που υπέστη η Άγκυρα στην Αίγυπτο –η φυλάκιση Μέρσι είναι ηχηρό ράπισμα γι αυτή-, στη Συρία και στην Παλαιστίνη, όπου επιχείρησε ανεπιτυχώς να εμφανιστεί ως προστάτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, αναγκάζει Ερντογάν και Νταβούτογλου να στρέψουν την προσοχή τους στην ευρύτερη περιοχή μας. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ήδη έχει ρίξει γέφυρες στις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων ο «μισητός» ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν ωθεί το τουρκικό κατεστημένο σε ριζική αναθεώρηση του προσανατολισμού του.

Το συνέδριο των αυτονομιστών της FUEN στην Κομοτηνή, το οποίο, όπως υπαινίχθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία, είναι μία από τις ισχυρές ενδείξεις ότι οι γείτονες παίζουν σε νέο ταμπλό. Δεν είναι όμως η μόνη.
Μπορεί το συνέδριο της Θράκης να κέντρισε τα ελληνικά ΜΜΕ γιατί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ένας σκληροπυρηνικός μειονοτικός, όπως ο ψευτομουφτής Αχμέτ Μετέ, έθεσε ζήτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την «εθνική ταυτότητα της μειονότητας» -προοίμιο αυτοδιάθεσης και έπειτα αυτονομίας με άλλοθι την δήθεν πληθυσμιακή υπεροχή-, στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ήταν παρά το κερασάκι στην τούρτα.

Ο Ερντογάν στα Τίρανα

Πριν από την Κομοτηνή, στο πλαίσιο του συνεδρίου της οποίας έγινε, με βάση το πρόγραμμα, εκτεταμένη αναφορά σε θέματα «θρησκευτικής αυτονομίας», είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία, καθώς και τα εγκαίνια ενός μεγάλου τεμένους στην κεντρική πλατεία των Τιράνων με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Η επίσκεψη του τούρκου προέδρου, ο οποίος συνάντησε και τον ηγέτη των «Τσάμηδων», που διεκδικούν την Ήπειρο, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την εκδήλωση μίας σειράς επιθετικών ενεργειών εκ μέρους του ατλαντιστή πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα. Πρώτα αμφισβήτησε την ελληνική ΑΟΖ στο Ιόνιο, έπειτα τα χερσαία σύνορα –με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο-, ενώ λίγες ημέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Κουμάνοβο των Σκοπίων ο Ράμα συνάντησε τους ηγέτες των αλβανόφωνων σε Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ –για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ποιος υποκινεί τις αυτονομιστικές κινήσεις απόσχισης στα Σκόπια και ποιος «φουσκώνει» τα μυαλά ποιών, με σχέδια περί «Μεγάλης Αλβανίας»…
Όσα παρατηρήθηκαν στην Κομοτηνή, λοιπόν, ήταν το επιστέγασμα.

Απίστευτη πρόκληση

Στο συνέδριο των αυτονομιστών της Θράκης έλαβαν μέρος ως προσκεκλημένοι τούρκοι βουλευτές από τη Βουλγαρία, οι οποίοι μπαινοβγαίνουν από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας, καθώς και εκπρόσωποι γερμανόφωνων μειονοτήτων από τη Δανία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και τη Ρουμανία.
Ο δε ψευτομουφτής Μετέ, που χαρακτήρισε υποτιμητικά «υποταυτότητα» την εθνοτική καταγωγή των Πομάκων, προέβη σε μία κορυφαία απρέπεια εκτός της πρότασης για δημοψήφισμα, αμφισβήτησε και την Ελληνικότητα της Θράκης: «Δεν υπήρξαμε προδότες. Δεν είμαστε ξένοι εδώ. Εμείς υπήρχαμε εδώ και μετά ήρθαν οι άλλοι», είπε, όπου «οι άλλοι», σύμφωνα με τον ψευτομουφτή, είναι οι χριστιανοί Έλληνες της περιοχής! (καλό είναι να του δωρίσει κανείς μία Ιστορία του Ηροδότου για να διαβάσει ο ανιστόρητος από πότε ζουν στην Θράκη οι «άλλοι» ή ας τον πάνε καμιά βόλτα στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας…).

Ανάγκη νέας τακτικής

Η ανάγκη της παλιάς τουρκικής πολιτικής για τη σύμπηξη του «μουσουλμανικού τόξου» των Βαλκανίων με όχημα το οθωμανικό παρελθόν, συμπίπτει με την έξαρση του μεγαλοϊδεατισμού του Ερντογάν.
Την Κυριακή ο τούρκος πρόεδρος καμάρωσε για την επίδειξη δύναμης που έκανε κατά την έξοδό του στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος. Ευτυχώς για εμάς, οι εντυπώσεις εξισορροπούνται από την κοινή άσκηση του ρωσικού και του κινεζικού στόλου στη Μεσόγειο και το ελληνικό αρχιπέλαγος αυτές τις ημέρες.

Τούτων δοθέντων, η Ελλάδα, μετά τη συνειδητοποίηση της τουρκικής στροφής στα Βαλκάνια και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για το εθνικό μας συμφέρον ο άξονας Τουρκία – Αλβανία, οφείλει να αποκτήσει έγκαιρα νέα πολιτική στην περιοχή.
Ο δικός μας άξονας με τη Ρουμανία και την Βουλγαρία, απ’ όπου θα περάσει ο κάθετος άξονας φυσικού αερίου του αγωγού ΤΑΡ, δεν αρκεί πλέον. Κατά μήκος των συνόρων μας –Αλβανία, Σκόπια, Κοσσυφοπέδιο, Τουρκία- έχουν ανοίξει ζητήματα εθνικής ασφάλειας και, μάλιστα, σε μία εποχή κατά την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάνδρωσης.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 290


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. "«Δεν υπήρξαμε προδότες. Δεν είμαστε ξένοι εδώ. Εμείς υπήρχαμε εδώ και μετά ήρθαν οι άλλοι», είπε, όπου «οι άλλοι», σύμφωνα με τον ψευτομουφτή, είναι οι χριστιανοί Έλληνες της περιοχής!"

    Οι άλλοι είναι οι 100.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλεις, πραγματικά, να μιλήσουμε με ιστορικά νούμερα; Θέλεις να μιλήσουμε για βίαιους εξισλαμισμούς; Μήπως θέλεις να μιλήσουμε για τις ανηλεείς σφαγές που έχουν γίνει από τους οθωμανούς στην Θράκη; Τίποτε από αυτά δεν θέλεις, απλά γράφεις ανοησίες, αποσπώντας ένα τμήμα που σε βολεύει από την ιστορία, για να πλάσεις την δική σου (ή δική τους;) δικαιολογία. Θέλεις να πούμε για τους εκτοπισμένους που γλίτωσαν την σφαγή από τη Μικρά Ασία; Η μήπως για τους διωγμένους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης; Ειλικρινά, σε παρατηρώ και διαπιστώνω ότι δεν είσαι ένας πιστός μουσουλμάνος, αλλά ένας φανατικός τουρκόφρονας. Και λυπάμαι, πραγματικά γι αυτό. Γιατί, αν το προσέξεις, είσαι ακριβώς όλα όσα κατηγορείς. Έχεις σκεφτεί άραγε, πόσοι είναι εκείνοι που δεν κατάφεραν να γλιτώσουν στην Μικρά Ασία και στον Πόντο; Τολμάς, ειλικρινά, να ανακινήσεις ένα θέμα γενοκτονίας, για να το προβάλεις ως... τι; Ή μήπως ξεχνάς πως και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ήρθαν διωκόμενοι και στη συνέχεια υπήρξε και μία συνθήκη (της Λοζανης, αν της έχεις ακουστά), που συνυπέγραψε η Τουρκία; Δεν είσαι αστείος. Ούτε γελοίος. Ούτε καν βλάκας... Είσαι απλά τυφλωμένος από φανατισμό και μίσος. Είσαι, απλά, αυτό που κατηγορείς όλους τους άλλους, αγνοώντας την δική σου κατάντια. Το να γίνεσαι υπερασπιστής γενοκτόνων και υποστηρικτής εκείνων που θέλουν να σπείρουν μίσος μεταξύ των ανθρώπων, για να εισπράξουν χρήμα

      Διαγραφή
  2. Ο Ερντογάνα καλό θα είναι να ασχοληθεί με την δική του καταγωγή και να αφήσει τους μεγαλοϊδεατισμους. Ντρέπομαι για ό,τι κάνει όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στη Συρία. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ποταμιώτη-Πόντιου παππού του για τα δεινά που έχει προκάλέσει στους Χριστιανικούς και όχι μόνο πληθυσμούς.

    Έμεις οι πρόσφυγες εποικήσαμε περιοχές στις οποίες έμεναν τούρκοι, ούτε μας αποζημίωσαν με βάση τις περιουσίες που κατήχαμε στις Πατρίδες μας, ούτε με ειρηνικό τρόπο φύγαμε από τα μέρη μας. Μακάρι να υπήρχε τρόπος και να μην φεύγαμε μιας και είχαμε καλλίτερο βιωτικό επίπεδο. Την ίδια πικρία και απογοήτευση νοιώθουμε και εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]