Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στενεύουν τα περιθώρια για τον Γκρουέφσκι, τον “άδειασαν” οι Αμερικανοί

Σε μια σαφέστατη ένδειξη σφοδρής ενόχλησης με τα καμώματα του επίδοξου αναθεωρητή της ένδοξης Ιστορίας της Μακεδονίας, οι ΗΠΑ διεμήνυσαν σήμερα την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, να αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παράνομες ενέργειές της.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ), ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόγιτ Γι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ζητούν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εργαστεί, μαζί με τους εταίρους της, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, που ταλανίζει τη χώρα και να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της σχετικά με την ευρωπαϊκή και ευρωατλανική προοπτική της χώρας.

Ο κ. Γι, δήλωσε ότι η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ έχει πολλές πτυχές, μία εκ των οποίων είναι το περιεχόμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που δημοσιοποιεί η αντιπολίτευση και το οποίο αποκαλύπτει φερόμενη διαφθορά στους κύκλους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, ασφυκτικό έλεγχο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας, εκλογική νοθεία και άλλες παράνομες ενέργειες από τη μεριά της κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα της ΠΓΔΜ, να λάβουν σοβαρά υπόψη όλους τους ισχυρισμούς και τις ενδείξεις, για ενδεχόμενες παράνομες ενέργειες τους και να τις εξετάσουν, όπως ακριβώς κάνουν και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, εναντίον του οποίου έχουν ασκήσει δίωξη για εκβιασμό, κατά του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Υπενθυμίζεται, ότι εις βάρος του Ζόραν Ζάεβ, έχει ασκηθεί δίωξη για εκβιασμό, κατά του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα. Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας κατέχει τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων της ΠΓΔΜ και ότι σε συναντήσεις που είχε τους προηγούμενους μήνες με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, χρησιμοποίησε αυτές τις κλεμμένες συνομιλίες για να τον εκβιάσει, απαιτώντας τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την προκήρυξη νέων εκλογών.

Ο Ζόραν Ζάεβ, ισχυρίζεται ότι οι τηλεφωνικές αυτές υποκλοπές, που δημοσιοποιεί εδώ και 2,5 μήνες η αντιπολίτευση, έγιναν από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και έφθασαν στην κατοχή του από ανθρώπους των ίδιων των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο κ. Γκρούεφσκι.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν. Γκρούεφσκι), παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πάνω από 20.000 πολιτών της χώρας, επενέβαινε με τρόπο απροκάλυπτο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες, πάνω από 100 δημοσιογράφων της χώρας, ασκούσε διώξεις σε πολιτικούς αντιπάλους της, διασπάθιζε δημόσιο χρήμα και προέβη σε νοθεία των εκλογών.

Εκτός αυτών, η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 και απέχει από την Βουλή, ενώ ζητά τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές, αίτημα το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι. Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα, ότι η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ θα επιστρέψει σύντομα στη Βουλή και θα αναλάβει τον ρόλο της για τον οποίο έλαβε εντολή από τους πολίτες της χώρας.

Ο Χόγιτ Γι θα συναντηθεί αύριο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ, ενώ την ίδια ημέρα, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ, στην οποία μετέχει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, Ντάνιελ Μπάερ, θα έχουν στα Σκόπια συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, σχετικά με την πολιτική κρίση στη χώρα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]