Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προκλητικός αχυράνθρωπος

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Ολλανδός Ντάισελμπλουμ, ο άνθρωπος με το «πειραγμένο» βιογραφικό και την ανύπαρκτη εμπειρία, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μακρύ χέρι, μια… προέκταση, ένας ετερόφωτος αχυράνθρωπος του Γερμανού ομολόγου του υπουργού Σόιμπλε.

Κινείται στις γραμμές που ο Σόιμπλε θέτει, αντιμετωπίζει τα ζητήματα όπως ο Σόιμπλε επιθυμεί και, φυσικά, με βάση τη στήριξή του είναι που προσδοκά να λάβει την ανανέωση της θητείας του σε αυτή τη θέση, στήριξη κάθε άλλο παρά δεδομένη καθώς υπάρχει και μια υποψηφιότητα από την Ισπανία που δεν είναι απίθανο, για πολιτικούς λόγους, τελικά να προτιμηθεί από το Βερολίνο.

Σε αντίθεση όμως με τον Σόιμπλε, ο οποίος ξέρει και να είναι και να μην είναι προκλητικός, ανάλογα με τη στιγμή και την τακτική της, ο Ντάισελμπλουμ όχι μόνον είναι πλέον συνεχώς προκλητικός, αλλά είναι πια και προδήλως παντελώς ανόητος.

Προκαλεί όταν εμφανίζει την Ελλάδα να «έπαιξε κι έχασε» με την ΕΚΤ, σα να μιλάμε εδώ για πόκερ ή για σχέσεις στις οποίες το κυρίαρχο στοιχείο είναι η κοροϊδία, που, για αυτόν, προφανώς είναι. Ακόμα κι αν έχει δίκιο ως προς το αποτέλεσμα, με τον τρόπο που μιλά, κάνει βλάβη στην εικόνα τού τι είναι και πώς λειτουργεί η (δήθεν κοινή) σημερινή γερμανική Ευρώπη – κι αυτό είναι ανόητο για τον ίδιο, αλλά καλό μπας και καταλάβουν εκείνοι που δεν έχουν ακόμα καταλάβει, αλλά κακό για τους σκοπούς του.

Προκαλεί επίσης όταν διαρρέει ότι εκείνος πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό να… «φαγωθεί» ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Κι εδώ, η ανοησία είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο άνθρωπος λειτουργεί με τρόπους που κάθε άλλο παρά συνάδουν στο ρόλο και την αποστολή του, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή είναι μια «ευγενής» ευρωπαϊκή αποστολή κι όχι κάτι διαφορετικό που απλώς αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο από τους χαζούς χειρισμούς του.

Γιατί, τελικά, τι άλλο καταφέρνει με όλα αυτά; Είπαμε: να ξεμπροστιάσει το πώς δουλεύει η γερμανική μηχανή. Α, και κάτι ακόμα: να καταστήσει φυσικά τους αντιπάλους του πιο συμπαθείς…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Το δόγμα των τραπεζών της μιας Τράπεζας

    "Ακόμα κι αν έχει δίκιο, ο Ντάισελμπλουμ, ως προς το αποτέλεσμα, με τον τρόπο που μιλά, κάνει βλάβη στην εικόνα τού τι είναι και πώς λειτουργεί η (δήθεν κοινή) σημερινή γερμανική Ευρώπη – κι αυτό είναι ανόητο για τον ίδιο, αλλά καλό μπας και καταλάβουν εκείνοι που δεν έχουν ακόμα καταλάβει, αλλά κακό για τους σκοπούς του." (Το Βήμα)

    κχ
    Και τι δεν έχουν καταλάβει - για το καλό τους - όσοι δεν ακούν αυτά που λέει ο Ντάισελμπλουμ ; Ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο του χρέους, το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΤΧΣ) παίρνει όλα τα έσοδα του κράτους και δίνει, αν δίνει, αυτά που περισσεύουν - αν περισσεύουν, που δεν περισσεύουν.

    Με ένα ΑΕΠ 180%, που σημαίνει ότι έχεις έσοδα 100 και έξοδα 180, το ΤΧΣ παίρνει ας πούμε τα 80 - είναι οι τόκοι και τα επιτόκια - και σου αφήνει, όχι ακριβώς, τα 20 στα 100. Τα οποία δεν σου φτάνουν και γι΄ αυτό μια ζωή ζεις και ζούσες με δανεικά, και ανέβαζες το ΑΕΠ. Ζήσε με αυτά, σου λέει, που σε ανάγκαζαν οι παναπεργίες των καλών ημερών από το ΚΚΕ και τον ευρω-σοσιαλισμό. Φυσικά και οι προμήθειες. Εσύ απαντάς : Μα δεν μου φτάνουν και αυτός σου προτείνει : Ή φεύγεις μόνος σου από το ευρώ ή παραπάνω λεφτά δεν σου δίνω, αν δεν πουλήσεις τα υπάρχοντά σου - φάε τις καταθέσεις σου - και δεν κάνεις τις αναδιαρθρώσεις που συμφωνήσαμε : κάνε ιδιωτικοποιήσεις, κόψε συντάξεις, κόψε μισθούς, ανέβασε την ανεργία. Σε συμφέρει να πληρώνεις τους άνεργους, παρά τους εργαζόμενους. Άλλωστε, σύντομα, θα παίρνουν τα ίδια επίδομα της νότιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με μισθό όσο θέλει η δίαιτα Jovanetti : το ελάχιστο όριο επιβίωσης.

    Αυτά δεν καταλαβαίνουμε, για το καλό μας και αυτά είναι - για τον κακό του τον καιρό - του κυρίου Ντάισελμπλουμ. Που τάχα δεν ήξερε ότι η Ελλάδα, και όχι μόνο, ζει με δανεικά. Το δόγμα των τραπεζών της μιας Τράπεζας λέει : Καλύτερος πελάτης είναι όποιος δανείζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι γνωστό πως οι φελλοί και τα κολοκύθια επιπλέουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα σκατά επιπλέουν αγαπητέ. Και τα σκατά...

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]