Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

WP: Η Ευρώπη είναι σε ύφεση, και φταίει η Γερμανία

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη ύφεση, και φταίει η Γερμανία, είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η Washington Post, με το οποίο υποστηρίζει ότι η Ευρώπη έχει ένα γερμανικό πρόβλημα.

«Συγκεκριμένα, έχει ένα πρόβλημα που έγκειται στο ότι η Γερμανία δεν ξοδεύει αρκετά χρήματα. Αλλά οι Γερμανοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να ξοδεύουν πολλά λεφτά διότι μετά από τον πληθωρισμό, δεν έχουν δεχθεί πολλές αυξήσεις την τελευταία δεκαετία. Είναι η γερμανική κυβέρνηση που επιλέγει να μην ξοδεύει, αν και χρειάζεται νέες υποδομές. Και οι επενδυτές, όσο τρελό κι αν ακούγεται, την πληρώνουν να δανειστεί εδώ και δύο χρόνια», αναφέρεται στο άρθρο.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, είναι φανερό πόσο πεινασμένη είναι η Γερμανία για δημόσιες επενδύσεις, στο παραπάνω γράφημα του επικεφαλής οικονομολόγου του think tank CER, Christian Odendahl. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι οι επενδύσεις της κυβέρνησης στην οικονομία ήταν στην πραγματικότητα αρνητικές για 12 χρόνια.

Με άλλα λόγια, επισημαίνει, η Γερμανία έχει ένα πρόβλημα με το ότι δεν ξοδεύει αρκετά. Ξεμένει από υποδομές χωρίς να τις αντικαθιστά, και μάλιστα σε μια στιγμή που η οικονομία της έχει κολλήσει σε τέλμα. Αυτό, όπως έχει αναδείξει το ΔΝΤ, είναι κοντόφθαλμη λογική, από τη στιγμή που οι δαπάνες για υποδομές θα τόνωναν την οικονομία σήμερα και την οικονομική ανάπτυξη αύριο. Για αυτό οι συνήθως αυστηροί ΔΝΤ και ΕΚΖΤ έχουν πιέσει την Γερμανία να σπάσει τον όρκο της στη λιτότητα και να αρχίσει να ξοδεύει περισσότερα για το δικό της καλό, και για το καλό της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία έχει τελικά αλλάξει το μυαλό της. Αντί να μην κάνει τίποτα, θα κάνει κάτι περισσότερο από το τίποτα. Πρόκειται να αυξήσει τις δαπάνες της για υποδομές κατά 10 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια. «Και αυτό ήταν όλο. Πρόκειται μόλις για 0,1% του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι πρόγραμμα τόνωσης. Αυτό είναι σφάλμα στρογγυλοποίησης. Αλλά είναι το περισσότερο που είναι πρόθυμη να κάνει η Γερμανία, από τη στιγμή που είναι αποφασισμένη να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της το 2015».

Επομένως, καταλήγει, η Γερμανία θα συνεχίσει να μένει στάσιμη, και η υπόλοιπη Ευρώπη, «η οποία χρειάζεται απεγνωσμένα τευτονική ζήτηση, θα μείνει και αυτή».

Πηγή Capital

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]