Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επίκεντρο παγκόσμιας αβεβαιότητας η... made in Germany Ευρωζώνη

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

Η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά όσα έχουν πει κατ' επανάληψη το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι G20 αλλά και τα κέντρα οικονομικής ισχύος του πλανήτη: Η πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία στην Ευρωζώνη έχει καταστήσει τη Γηραιά Ηπειρο παράγοντα παγκόσμιας αβεβαιότητας σε ένα σκηνικό οριακών διεθνών οικονομικών και γεωπολιτικών ισορροπιών.

Από την έκρηξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι και σήμερα, η Ευρωζώνη-ΕΕ κατασπατάλησε όλα τα μεταπολεμικά κεκτημένα κοινωνικής συνοχής και συναίνεσης αλλά και τη δυναμική υπέρβασης των εθνικών ανταγωνισμών μέσα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Σήμερα αθροιστικά διαπιστώνουμε μια παλινδρόμηση στους ανταγωνισμούς των Μεγάλων Δυνάμεων που αποδόμησαν τη σταθερότητα στην Ευρώπη την περίοδο 1890-1914, και ταυτόχρονα την εσωτερική κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση που σκίασε το σύνολο σχεδόν της Γηραιάς Ηπείρου στην περίοδο του Μεσοπολέμου. Σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, εδώ και έναν χρόνο η κρίση στην Ουκρανία με βαρύνουσα ευθύνη της Γερμανίας απειλεί την Ευρώπη με έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο, πολύ πιο επικίνδυνο από τον πρώτο.

Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, με τη Δύση να κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ζώνη επιρροής στην πρώην ΕΣΣΔ και τη Ρωσία να βλέπει μια στρατηγική περικύκλωσής της από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η Ευρώπη, είκοσι πέντε χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και παρά το στοίχημα εμβάθυνσης της ολοκλήρωσής της που συμφωνήθηκε στο Μάαστριχτ, είναι το επίκεντρο των φόβων για μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση και γεωπολιτική αποσταθεροποίηση. Η διολίσθηση που ήταν αδιόρατη και αργή επιταχύνθηκε δραματικά μετά την κρίση του 2008. Παραπέμπει στον Μεσοπόλεμο ως προς τις εσωτερικές κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες των κρατών και στην πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα ως προς την αποδόμηση των παραμέτρων γεωπολιτικής σταθερότητας.

Πηγή
Επικοινωνία με τον συντάκτη
kapopoulos@pegasus.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]