Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τετελεσμένα θέλει να επιβάλει ο Ερντογάν με την απειλή των όπλων

 Δεν μπορεί να επαναπαύεται η Αθήνα στην ψευδαίσθηση κατευνασμού της Άγκυρας
Ανεβαίνει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» σε Αιγαίο, Κύπρο και Θράκη

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσάκαλος

Κατά μέτωπο επίθεση, με τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο να βρίσκονται στο στόχαστρο, επιχειρεί η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς εκτιμά ότι η «αναμπουμπούλα» στη Συρία και στο Ιράκ ευνοεί την προσπάθειά της για επιβολή τετελεσμένων.

Στην Κύπρο το «θερμόμετρο» θα παραμείνει υψηλά όλο το επόμενο διάστημα και δυστυχώς δεν διαφαίνεται μία αξιοπρεπής οδός αποκλιμάκωσης, αφού η Τουρκία εμμένει στην παύση των εργασιών στην Κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να αποσύρει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros».

Η Λευκωσία, έχοντας τη στήριξη της Αθήνας (που μάλλον με δυσφορία την προσφέρει), δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τις έρευνες και να αναζητήσει κάποια λύση (αξιοπρεπή) για την επόμενη ημέρα της εξ αναγκασμού επαναφοράς της στο τραπέζι των συνομιλιών. Τώρα φαίνεται πόσο λανθασμένη και βεβιασμένη ήταν η απόφαση του Ν. Αναστασιάδη να εμπλακεί στη διαδικασία των συνομιλιών στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου.

Η διακοπή των ερευνών θα ήταν καταστροφική για την Κύπρο (και δεν αποτελεί καν λύση, αλλά προσθέτει νέα πολυμέτωπα, πολυσύνθετα και πολυεπίπεδα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα που υφίστανται εξαιτίας της Τουρκίας) όπως θα ήταν και η αποδοχή συζήτησης, τώρα, πριν καν δηλαδή υπάρξει έστω και προκαταρκτική συμφωνία για το Κυπριακό, φόρμουλας για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

Από την άλλη μεριά, όμως, η Τουρκία, λειτουργώντας με τρόπο πειρατικό, θα επιμείνει στην προσπάθεια να επιβάλει τετελεσμένα με την απειλή των όπλων. Όσο μάλιστα δεν φαίνεται να υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί (κυρίως να επιθυμεί) να τιθασεύσει τον διπλωματικό «τραμπουκισμό» του καθεστώτος Ερντογάν, η Άγκυρα θα αποθρασύνεται περισσότερο, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο έναν συμβιβασμό. Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει το “Barbaros” εάν προηγουμένως δεν εξασφαλίσει έναν ταπεινωτικό για τους Ελληνοκύπριους συμβιβασμό, ώστε να τους εξαναγκάσει να επιστρέψουν εκβιαζόμενοι (και εκ των προτέρων χαμένοι) στο τραπέζι των συνομιλιών Τώρα και επιπλέον θα κλιμακώσει περαιτέρω τις πιέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών με την συμπερίληψη ενός ακόμη «πακέτου», που θα περιλαμβάνει την αποχώρηση του «Barbaros» με αντάλλαγμα την παραχώρηση μεριδίου φυσικού αερίου στους τουρκοκύπριους (και συνεπώς στην ίδια την Τουρκία).

Στρατιωτική επιλογή για την Ελλάδα και την Κύπρο δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε μία σύντομη αντιπαράθεση και «μεσολάβηση» στο μοντέλο των Ιμίων, που κατέληξε σε επιβολή του status quo ante, με τη διακοπή δηλαδή κάθε δραστηριότητας από ελληνικής πλευράς στην (ελληνική, κατ’ όνομα πια) «γκρίζα», πλέον, βραχονησίδα.

Κάθε στρατιωτική εμπλοκή, σύμφωνα με τους συσχετισμούς δυνάμεων, δεν θα έδινε λύση σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα, αντιθέτως θα υποχρέωνε τους Κύπριους να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, αποδεχόμενοι τη διακοπή των ερευνών μέχρι να λυθεί το Κυπριακό ή πάγωμα των ερευνών και συζήτηση του ξεχωριστού ζητήματος των υδρογονανθράκων ως ξεχωριστού κεφαλαίου του Κυπριακού.
Στο Αιγαίο ο προκλητικός περίπλους της τουρκικής κορβέτας, που έκοψε στα δύο το Αιγαίο από Βορρά προς Νότο και αφού περιπλανήθηκε στις Κυκλάδες αποχώρησε, ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση. Όμως αυτό που πραγματικά ανησυχεί την Αθήνα είναι ότι ο κ. Ερντογάν δείχνει –και το διαμηνύει με κάθε τρόπο στην Αθήνα- ότι δεν είναι η Τουρκία αυτή που θα υποχωρήσει στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο το μερίδιο φυσικού αερίου που αναλογεί στους τουρκοκύπριους αλλά και στην Τουρκία, καθώς είναι γνωστό πλέον ότι οι Τούρκοι θεωρούν πως και δυτικά της Κύπρου ένα μεγάλο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην Τουρκία…

Καθώς μάλιστα συνεδρίασε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και έθεσε σε υψηλή προτεραιότητα στη λίστα των απειλών ασφαλείας την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, είναι πλέον σαφέστατο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπαύεται στην ψευδαίσθηση κατευνασμού της Άγκυρας και εξευμενισμού του άλλοτε «φίλου» και άλλοτε «κουμπάρου» Ταγίπ.
Δυστυχώς η Αθήνα έχε εξαγοράσει τον μη πόλεμο με την Τουρκία πάρα πολύ ακριβά, καθώς εκτός της επιβολής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, η Τουρκία μέσω και της Συμφωνίας της Μαδρίτης έχει επιβάλει μορατόριουμ ερευνών σε όλη την ακτίνα, από τον Έβρο μέχρι και το Καστελλόριζο. Η εδραίωση της πεποίθησης ότι είναι περισσότερο από πιθανές οι εκλογές τον Μάρτιο έχει σημάνει συναγερμό στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και στο κόμμα ΚΙΕφ.

Το σχέδιο για τη Θράκη
Ο μεγάλος στόχος που έχουν θέσει οι εκπρόσωποι του τουρκισμού στη Θράκη, είναι να πετύχουν τέτοιο συνδυασμό στους δύο νομούς ώστε να εκλεγούν μέχρι και πέντε μειονοτικοί βουλευτές.
Μία μικρή «κοινοβουλευτική ομάδα», η οποία, εφόσον μάλιστα επιβεβαιωθεί η πολιτική ρευστότητα, θα αποδειχτεί πάρα πολύ σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια τους, προκειμένου να αποσπάσουν, εκβιαστικά, ρυθμίσεις για τις απαιτήσεις που προβάλει ο τουρκισμός στην Ελληνική Θράκη.

Το κόμμα ΚΙΕΦ (γνωστό εθνικιστικό κόμμα στο οποίο μετέχουν και Γκρίζοι Λύκοι) δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν και πως θα πολιτευτεί, καθώς το πλαφόν του 3% είναι αποτρεπτικό για τη συμμετοχή του στις εθνικές εκλογές, αλλά η επιδίωξη είναι να παίξει ρόλο «ομπρέλας» για όλους τους μειονοτικούς που θα συμμετάσχουν στις εκλογές με τα ελληνικά κόμματα (και διόλου απίθανο την μεθεπόμενη ημέρα των εκλογών να τους δεχτεί ως «αποσκιρτήσαντες», για να εμφανιστεί ως κόμμα που θα επηρεάζει επίσημα τα συμβαίνοντα εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου).
Στη Θράκη, εδώ και ένα μήνα σχεδόν, έχει ξεκινήσει «πορεία προς το λαό» από τον απερχόμενο τούρκο πρόξενο Ιλχάν Σενέρ, ο οποίος έχει περιοδεύσει μέχρι και στο τελευταίο χωριό, στον τελευταίο οικισμό, στον τελευταίο μειονοτικό σύλλογο, ενώ έχει παραστεί και σε εκδηλώσεις που οργανώνονται προς τιμήν του.
Αυτή η φαινομενικά κοινωνική δραστηριότητα του προξένου (η οποία γίνεται με το πρόσχημα αποχαιρετισμού, λόγω λήξης της θητείας του στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής), δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία επίδειξη δύναμης, διατηρώντας παράλληλα «ζεστή τη μηχανή» των ακραίων της μειονότητας, ενόψει και των πολιτικών εξελίξεων.

Κι εκεί ακριβώς είναι που παίζεται πλέον το μεγάλο παιχνίδι, μια και αντίστοιχη δραστηριοποίηση έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ (DEB), Αλή Τσαβούς.
Ο τελευταίος, με επισκέψεις σε τουρκικές πόλεις αλλά και στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης (και όχι μόνο), επιχειρεί να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο την εκλογική ετοιμότητα που υπήρξε στις ευρωεκλογές, η οποία έφερε το κόμμα του στην πρώτη θέση στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Το ΚΙΕΦ σε κάθε ευκαιρία επιστρατεύει και τον γιό του Σαδίκ, ο οποίος δραστηριοποιείται και επιχειρηματικά στη Θράκη με τις πλάτες μεγάλων τουρκικών επιχειρήσεων, ενώ ετοιμάζεται και για «διεθνή» φιέστα με την διοργάνωση στην Κομοτηνή, του ετήσιου συνεδρίου της αμφιλεγόμενης FUEN –της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων- πιθανότατα στους πρώτους μήνες του 2015 (τον μήνα Μάιο), ώστε να προσδώσει ευρωπαϊκό κύρος στην προεκλογική καμπάνια του κ. Τσαβούς, που υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη απασχόλησή του ήταν καφετζής στην «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής».

Δεν πρέπει επίσης να υποβαθμιστεί η ίδρυση και λειτουργία «εντευκτηρίων» σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα και άλλες πόλεις για τους φοιτητές που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα, με στόχο φυσικά να αποτραπεί η ομαλή ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γινόταν γνωστός και ο χρηματοδότης αυτών των πρωτοβουλιών, δηλαδή της οικονομικής στήριξης των μουσουλμάνων φοιτητών…

Πηγή εφημ. «Το Παρόν»

Σχόλιο ιστολογίου: Το πλέον παράδοξο είναι πως κάποιοι πολιτικοί, από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να αναφέρονται και να προωθούν την... ελληνοτουρκική φιλία, προκαλώντας ένα σαφέστατο ερώτημα: Είναι ηλίθιοι ή, μήπως, κάτι άλλο προωθούν; Ή μήπως πιστεύουν πως μπορούν να ασκήσουν πολιτική άμυνας, ασφάλειας, αλλά και διπλωματία, ευχόμενοι πως ο "απέναντι" δεν έχει κακές διαθέσεις;... Αν και είναι ευχή όλων, δυστυχώς, ο διεθνής κανόνας και η εμπειρία λένε πως όποιος μένει στις ευχές, στο τέλος βρίσκεται


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]