Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Έφυγαν» 30 δισ. από το Χρηματιστήριο την περίοδο της οικονομικής κρίσης

Tου Θανάση Παπαδή 

Η κρίση απαξίωσε σε σημαντικό βαθμό το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να «χαθούν» από τις αρχές Ιανουαρίου του 2010 έως και σήμερα σχεδόν 30 δισ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης για το ίδιο χρονικό διάστημα έχει απολέσει το 60,28% της αξίας του. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ήταν 83,9 δισ., ενώ την περασμένη Τετάρτη 12 Νομεβρίου του 2014 είχε υποχωρήσει στα 54,6 δισ. 

Να σημειωθεί ότι η απώλεια για τους επενδυτές είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν υπολογίσει κανείς τις σημαντικές ζημιές που καταγράφουν όσοι είχαν τραπεζικές μετοχές. Οι περισσότερες τράπεζες ενώ εμφανίζουν σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησής τους, στα χρόνια της κρίσης, εντούτοις οι τιμές των μετοχών τους παρουσιάζουν απώλειες που ξεπερνούν το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 100%. Αυτό συνέβη εξαιτίας των αυξήσεων κεφαλαίου που προέβησαν για τη βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και στις οποίες σε συντριπτικό ποσοστό συμμετείχαν ή το ελληνικό δημόσιο ή ξένοι επενδυτές.

Πτώση - ρεκόρ
Ένα στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι και το γεγονός ότι τη διετία 2007 ? 2009 ο Γενικός Δείκτης είχε χάσει επιπλέον 50% της αξίας του λόγω του διεθνούς κρίσης που είχε ξεσπάσει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αποτέλεσμα των δύο αυτών περιόδων, όπου η αγορά έχει χάσει σχεδόν 85% από τα υψηλά της στη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών, οι ιδιώτες επενδυτές που συμμετείχαν ενεργά στην αγορά, ή να απέχουν ή να έχουν μπει εκούσια στο περιθώριο αναμένοντας τη βελτίωση της σημερινής τραγικής εικόνας που παρουσιάζει το Χρηματιστήριο, ώστε να καλύψουν μεγάλο μέρος των απωλειών που παρουσιάζουν.
Όμως δεν είναι μόνο οι μικροί ιδιώτες επενδυτές που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Ακόμη και οι μεγαλο-επενδυτές ή οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων, νιώθουν σήμερα «φτωχοί» ή στην καλύτερη περίπτωση έχει απαξιωθεί σημαντικά η περιουσία τους. Η αίσθηση αυτή έχει σημαντική επίπτωση και σε άλλες δραστηριότητες της οικονομίας, όπως οι επενδύσεις ή η κατανάλωση. Σε περασμένες εποχές οι μικροί ιδιώτες επενδυτές τοποθετούνταν στο Χρηματιστήριο, με την ελπίδα ότι θα αυξήσουν την περιουσία τους, ώστε να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους, μέσω της κατανάλωσης, είτε προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις, π.χ. αγοράζοντας ένα ακίνητο. Βέβαια αυτό γινόταν πράξη εφόσον υπήρχαν κέρδη, στην αντίθετη περίπτωση διατηρούσαν την ελπίδα ότι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Και οι μεγάλοι επενδυτές - ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, σε πολλές περιπτώσεις προχωρούσαν σε πωλήσεις μέρους των μετοχών τους, έτσι ώστε να προβούν σε παραγωγικές επενδύσεις. Σήμερα αυτό αποτελεί άγνωστη λέξη.
Και πώς να μη συμβεί άλλωστε, όταν έχουν χαθεί μόνο την τελευταία τετραετία 30 δισ. ευρώ και όταν υπάρχουν τιμές μετοχών που έχουν απολέσει έως 99,64% της αξίας τους.

Τράπεζες - κατασκευές
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι δύο είναι οι μεγάλες κατηγορίες μετοχών που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από την κρίση. Η πρώτη είναι οι τράπεζες. Οι τιμές των μετοχών των συστημικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει από 83,41% έως και 99,64%. Η αιτία δεν είναι άλλη από τις απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις στις οποίες υποχρεώθηκαν. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ελάχιστες εναπομείνασες στην αγορά και στο ταμπλό ισχυρές κατασκευαστικές της χώρας.
Την περίοδο της κρίσης οι δημόσιες επενδύσεις ελαχιστοποιήθηκαν και η οικοδομή ουσιαστικά σταμάτησε να λειτουργεί ως κλάδος. Οι δύο μετοχές του κλάδου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ? ΤΕΡΝΑ υποχώρησαν την τετραετία 60,19% και 66,66%. Πολλοί όμως είναι οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, που πιστεύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και κατ΄ επέκταση του Χρηματιστηρίου θα στηριχθεί στους δύο κλάδους που προαναφέρονται. Το κάθε νόμισμα πάντως έχει δύο όψεις. Έτσι και μέσα σε αυτή τη «μαυρίλα» υπάρχουν και μετοχές που ξεχώρισαν. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η εξωστρέφεια. Στην κορυφή των αποδόσεων η Folli Follie, που καταγράφει άνοδο 72,71%, και ο Μυτιληναίος με 16,29%. Η πρώτη έχει το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της στο εξωτερικό και ως εκ τούτου είναι απόλυτα φυσιολογικό να μη δεχθεί τις πιέσεις εξαιτίας της κρίσης. Σε θετικό έδαφος βρέθηκαν η ΕΥΔΑΠ, η Grivalia και η Jumbo.
Εν κατακλείδι η αγορά κινείται σε αυτούς τους απαξιωτικούς ρυθμούς, μέχρι αφενός να εδραιωθεί η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία και αφετέρου να εκλείψει η πολιτική αβεβαιότητα.

Πηγή Ημερησία

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]