Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μοιράζουν υποσχέσεις για αποζημιώσεις στους αγρότες...

Για «προς το παρόν περιορισμένο» πρόβλημα έκαναν λόγο οι υπουργοί στη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΞ

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά -και μεταξύ αυτών και τα ελληνικά - αγροτικά προϊόντα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, εξετάστηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις ελληνικές εξαγωγές μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Προωθημένες

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι προς το παρόν το πρόβλημα φαίνεται να είναι περιορισμένο, υπό την έννοια ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις που εκφράστηκαν, η ζημιά υπολογίζεται περίπου στα 50.000.000 ευρώ και μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές 10 φορτηγών. Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι «σε λελογισμένα επίπεδα».

«Η λογική στην οποία θα κινηθεί το υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών που συμμετείχε στη σύσκεψη, ενώ συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι «η λογική αντιστάθμισης θα περιλαμβάνει ένα μπουκέτο πραγμάτων». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ «σε εθνικό επίπεδο κινητοποιούμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις». Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά.

Σε δηλώσεις του ο Δ. Κούρκουλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για στήριξη από την Ευρώπη στους αγρότες που πλήττονται. «Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την Ε.Ε., τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες» ανέφερε ο κ. Κούρκουλας.
Διαβεβαιώσεις για αποζημιώσεις, είτε από εθνικά είτε από κοινοτικά κονδύλια, έδωσαν χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος.

Και νέο «φάουλ» από τη Βούλτεψη

Τελειωμό δεν έχουν οι αστοχίες της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη. Αρχικά τα έβαλε με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι είναι «προσβολή και ύβρις να ασχολούμαστε όλη την ημέρα μαζί τους». Μετά προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με τον ΕΝΦΙΑ, καταλογίζοντας τις ευθύνες στο... λογισμικό. Το τρίτο «χτύπημα» μέσα σε λίγες ημέρες ήταν οι βολές που εκτόξευσε χθες κατά των ροδακινοπαραγωγών, χωρίς να διστάσει να υποστηρίξει ότι «μια υπεύθυνη Πολιτεία καθορίζει τις σχέσεις με τους εταίρους της όχι με βάση κάποια φορτία ροδάκινου». «Με βάση τα ροδάκινα», είπε δείχνοντας άγνοια της πραγματικότητας των διεθνών συσχετισμών, «δεν γίνεται εξωτερική πολιτική. Καμία σοβαρή χώρα δεν εγκαταλείπει τις συμμαχίες της με βάση ένα πρόσκαιρο γεγονός». «Αν εμείς εγκαταλείπαμε τα δόγματά μας για ένα θέμα όπως τα ροδάκινα, τότε θα ήταν πολύ εύκολο η Τουρκία να βάλει τον Ερογλου να κάνει ένα δημοψήφισμα στα Κατεχόμενα» πρόσθεσε ακόμη πιο ατυχώς...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]