Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σταθερά αδιάλλακτη η σκοπιανή ηγεσία, ενώ το θέμα περιπλέκεται…

Γράφει ο Νίκος Τουμάσης

Με τις συζητήσεις στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη να συνεχίζονται χωρίς εξέλιξη και ουσία, σταθερά αδιάλλακτη στο θέμα του ονόματος παραμένει η πλευρά των Σκοπίων, αφού μόλις την περασμένη εβδομάδα, με δηλώσεις του που δεν θεώρησαν τα ελληνικά ΜΜΕ πως πρέπει να πληροφορηθούν οι Έλληνες πολίτες, ο πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μιλόσοσκι, πρότεινε ειρωνευόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Φλώρνα, την Καστοριά και την Έδεσσα για να διαπιστώσει προσωπικά πως η «μακεδονική μειονότητα διατηρεί και ομιλεί την μακεδονική γλώσσα»! Χαρακτήρισε μάλιστα τον έλληνα πρωθυπουργό δέσμιο ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων σε βάρος της ΠΓΔΜ και αντιλήψεων του 1900!!

Βέβαια, στο Βαλκανικό μας μωσαϊκό, είναι συχνό το φαινόμενο να επικαλούνται οι ηγεσίες όμορων χωρών αλυτρωτικές παραδοξολογίες προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών τους από τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που τους ταλανίζουν.

Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που λαμβάνουν χώρα από την περασμένη εβδομάδα σοβαρές αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Αλβανούς των Σκοπίων και τους σκοπιανούς κατοίκους που αυτοαποκαλούνται Σλαβομακεδόνες, με αφορμή την καταδίκη Αλβανών των Σκοπίων σε ισόβια δεσμά.

Αιτία, η δολοφονία, το 2012, έξι νεαρών ντόπιων ψαράδων από τους Αλβανούς, λόγω εθνοτικού μίσους και η ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τους συλληφθέντες δράστες από δικαστήριο των Σκοπίων, που ηλέκτρισε περισσότερο την ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Παράλληλα, τη Δευτέρα στη συνοικία των Σκοπίων Gazi-Baba, παρουσιάστηκε με επισημότητα άλλο ένα μνημείο που αναπαριστά τη «Μεγάλη Μακεδονία του Αιγαίου», συνοδευόμενη με επιβλητικό ανάγλυφο ήλιο της Βεργίνας.

Όμως, μέσα σε αυτό το κλίμα, ενώ η ηγεσία της ΠΓΔΜ εντείνει την εθνικιστική προπαγάνδα αναγνώρισης της «γλώσσας», «καταγωγής» κ.λ.π. των κατοίκων, πριν αλέκτορα φωνήσαι, σε συνένευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους, ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Σόφιας Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στην επιθυμία να αναγνωριστεί η γλώσσα των Σκοπιανών ως «μακεδονική», καθώς και η ιστορία τους, ώστε να διαχωριστεί από τη βουλγαρική παράδοση, επικαλούμενος την ιστορική και επιστημονική πραγματικότητα, κονιορτοποίησε τις έωλες σκοπιανές προσδοκίες λέγοντας πως «Είναι αδύνατον να παραγραφεί η ιστορική αλήθεια» και ότι «η κυβέρνηση των Σκοπίων σκόπιμα δημιουργεί προσκόμματα, για να μην ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί οι επικεφαλής της γνωρίζουν ότι η ένταξη στην ΕΕ σημαίνει επιβολή κανόνων της Ευρώπης, με τους οποίους η πολιτική ελίτ της χώρας δεν θα είναι σε θέση να προσαρμοστεί, διότι δεν θα μπορεί να κλέβει τόσο ανελέητα τους πολίτες της, όπως κάνει σήμερα».
Παρέμβαση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ έκανε και ο Αλί Αχμέτι, ηγέτης των αλβανών κατοίκων της ΠΓΔΜ και του μεγαλύτερου κόμματος αλβανών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι αριθμούν περίπου στο 26% της χώρας, σε συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Χάουαρντ Ντιν, λέγοντας πως:
«Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 αναφέρει ότι η FYROM θα ενταχθεί στη Συμμαχία το συντομότερο δυνατόν, με την προϋπόθεση να συμβιβαστεί με την Ελλάδα. Αυτή η απόφαση βρίσκεται σε ισχύ». Ο Αχμέτι τόνισε κατά τη συνάντηση αυτή ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή» και ότι «οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μία συμβιβαστική λύση, αλλά θα πρέπει να καθίσουν και να μιλήσουν με διεθνή διαμεσολάβηση».

Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που ασχολούνται με το βαλκανικό παζλ, διαπιστώνουν πως εσχάτως παρατηρούνται κινήσεις που δεν είναι άσχετες από τις εξελίξεις τόσο στη Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο όσο και στον παραδοσιακό εύθραυστο βαλκανικό θύλακα της νοτιο-ανατολικής ευρωπαϊκής ηπείρου που συναποτελούν χώρες και λαοί που πολλά τους χώρισαν στο παρελθόν και που στις ημέρες μας, αντί να αναζητούν σημεία συνεννόησης, οι ισχυροί αφέντες της γης φροντίζουν, παρασκηνιακά και με δοτές κυβερνήσεις, να πολλαπλασιάζουν τα σημεία διακρατικής τριβής και έντασης.

Πηγή εφημ. «Το Παρόν»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]