Επικίνδυνη επιστροφή της Τουρκίας στα Βαλκάνια
Ο Ταγίπ Ερντογάν, με μοχλό τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, επιχειρεί παρεμβάσεις σε τοπικές αντιπαραθέσεις
Του Σταύρου Τζίμα
Έβαλε πάλι «μπουρλότο» στο ευαίσθητο Βαλκανικό τρίγωνο Βισνίας – Σερβίας – Κοσόβου ο Ταγίπ Ερντογάν. Απρόβλεπτος, ως συνήθως, και με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις οποίες είναι υποψήφιος, απείλησε σε προεκλογική του ομιλία ότι «όποιος τολμήσει να αγγίξει τους μουσουλμάνους της Βοσνίας θα βρει απέναντί του εκατό εκατομμύρια Τούρκους της Τουρκίας»!...
Και προχώρησε λέγοντας ότι θα στείλει πολεμικά πλοία να ναυλοχήσουν σε ένα λιμανάκι της Βοσνίας, στη θάλασσα της Αδριατικής!
Ζήτησαν εξηγήσεις
Οι Σέρβοι, τους οποίους «φωτογράφισε» στις δηλώσεις του τα «πήραν στο κρανίο», κατά το κοινώς λεγόμενο, και ζήτησαν εξηγήσεις, και η τουρκική διπλωματία τρέχει να «μαζέψει» το θέμα διαψεύδοντας, με μισόλογα, ότι εκστόμισε τέτοια πράγματα ο «σουλτάνος Ταγίπ».
Ο ίδιος πάντως, και η κυβέρνησή του, σιωπούν και δεν αποκλείεται να δούμε τον Αχμέτ Νταβούτογλου να σπεύδει στο Βελιγράδι για να καθησυχάσει τους εξαγριωμένους Σέρβους.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι υπότροπος. Την προηγούμενη φορά, Οκτώβριος του 2013, ευρισκόμενος στην Πρίστινα για τα εγκαίνια του αεροδρομίου, σε μία χειμαρρώδη ομιλία του, διακήρυξε μεταξύ άλλων, ότι «το Κόσοβο είναι Τουρκία και η Τουρκία Κόσοβο». Μέσα στον νεο-οθωμανικό του παροξυσμό, νόμισε, ίσως, ότι ήταν ο σουλτάνος Μουράτ, που μόλις είχε συντρίψει, το 1389, τους Σέρβους στην ιστορική μάχη του Κοσσυφοπεδίου και πανηγύριζε.
Οι αντιδράσεις ήρθαν τόσο από το Βελιγράδι, όσο και από τα… Τίρανα, δύο πρωτεύουσες στη φιλία –και όχι μόνο- των οποίων η Άγκυρα έχει επενδύσει για την επέλασή της στα Βαλκάνια.
Οι Αλβανοί έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τις «επιθέσεις αγάπης» του Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι είναι ξεχωριστό έθνος που πολέμησε εναντίον των Οθωμανών κατακτητών, ενώ οι Σέρβοι διαμαρτυρήθηκαν και έβαλαν στην κατάψυξη τις σχέσεις με την Άγκυρα, που μεθοδικά καταβάλλονταν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές να αναθερμανθούν μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.
Τώρα έβαλε και πάλι φωτιά. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν πάνε πολλές ημέρες που ο Νταβούτογλου είχε ταξιδέψει στο Βελιγράδι για να σβήσει την προηγούμενη και να επαναφέρει στις ράγες τις εκτροχιασμένες τουρκο-σερβικές σχέσεις.
Ύστερα από αυτό, ίσως χρειαστεί να ξανακάνει το ίδιο ταξίδι. Η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδια επέκτασης της επιρροής της στη Βαλκανική και της εμπλοκής της σε ρόλο «ειρηνοποιού» στις σοβούσες εθνικοθρησκευτικές διενέξεις. Ο ίδιος ο Ερντογάν ήταν που το 2005 από τη μαρτυρική Σρεμπρένιτσα κάλεσε ανοιχτά τους μουσουλμάνους της Βοσνίας να δεχθούν τη συγνώμη των Σέρβων για τη γενοκτονία.
Το come back της Τουρκίας στα Βαλκάνια, μετά την αποτυχημένη εμπλοκή της στην Αραβική Άνοιξη, βρίσκεται σε εξέλιξη με μοχλό τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και ο Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να εμφανίζεται ως συμπαραστάτης αλλά και προστάτης τους.
Πριν από λίγο καιρό, η Άγκυρα παρενέβη στη διαμάχη μεταξύ των δύο πανίσχυρων μουφτήδων, έναν που πρόσκειται στο Βελιγράδι και τον άλλον στο Σεράγεβο, στον μουσουλμανικό θύλακα του Σαντζάκ στη Σερβία, ιδιαίτερα ευαίσθητο στις εθνοτικές αλλά και πολιτικές ισορροπίες, βγάζοντας το Βελιγράδι από δύσκολη θέση.
Στο Κόσοβο «πουλάει» διεθνή στήριξη του νεόκοπου κράτους, στα Σκόπια αλληλεγγύη στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα αλλά και βοήθεια να ενταχθούν στην Ε.Ε. και στη Βοσνία και την Αλβανία εμφανίζεται ως «ο μεγάλος αδελφός».
Δεν βρίσκει παντού ανταπόκριση
Πριν από λίγες ημέρες η Άγκυρα έστειλε στολίσκο του πολεμικού ναυτικού για ασκήσεις στην Αδριατική και σε κάποια φάση υποβλήθηκε αίτημα ελλιμενισμού του στο λιμανάκι Νοέμ, που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο της Βοσνίας στη θάλασσα. Το συλλογικό προεδρείο που κυβερνά τη χώρα και αποτελείται από μουσουλμάνους, σέρβους και κροάτες, απέρριψε το αίτημα.
Ο Ερντογάν που θεώρησε υπαίτιους τους Σέρβους (κυρίως) και τους Κροάτες «άστραψε και βρόντηξε». Το Βελιγράδι όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς κάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας. Οι πρεσβείες της Τουρκίας στο Βελιγράδι και το Σεράγεβο διέψευσαν ότι έγιναν οι δηλώσεις. Με τον παρορμητισμό και την αλαζονεία του, ο Ερντογάν κινδυνεύει να γκρεμίσει ό,τι χτίζει η εξωτερική του πολιτική στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι «αγάπες» της Τουρκίας δεν βρίσκουν παντού ανταπόκριση. Το αλβανικό στοιχείο δείχνει να «βλέπει» περισσότερο προς την Ευρώπη. «Οι ιδέες του Ερντογάν για τη δημοκρατία διαφέρουν πολύ από τις ευρωπαϊκές», δήλωσε ο Αλβανοκοσοβάρος αναλυτής Βέτον Σουράι και επέκρινε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη. «Η Αλβανία πρέπει να ρίξει «άγκυρα» στο Βερολίνο και όχι στην Τουρκία», τόνισε.
Πηγή efhm. «Καθημερινή»
Σχόλιο ιστολογίου: Ευτυχώς για την Σερβία, δεν έχουν πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του επιπέδου και της ποιότητας της Ελλάδας. Εάν είχαν κάποιον Βενιζέλο ή Σαμαρά, το πιθανότερο που θα είχε συμβεί θα ήταν η άμεση οδήγησή τους στις Σερβικές φυλακές παιδεραστών…
Ο χαρακτήρας του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να προσδιοριστεί με την φράση «αγελάδα που κλωτσάει το γάλα της». Και αυτός ακριβώς ο με ελεγχόμενος χαρακτήρας του «σουλτάνου Ταγίπ» αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Τουρκίας, αφού η προσωπική του ματαιοδοξία τον εμποδίζει στο να υπολογίζει τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν, κάποια στιγμή, εις βάρος της Τουρκίας από τα λεγόμενά του…
Ας σημειώσουμε όμως και την απάντηση της Αλβανίας, η οποία είναι δεικτική του βάθους μνήμης των Βαλκανίων για την καταγεγραμμένη ιστορικά οθωμανική συμπεριφορά, της οποίας οι πληγές υπάρχουν έως σήμερα. Πέρα από τις ό,ποιες σημερινές συμμαχίες (μάλλον λυκοφιλίες) το αύριο του εθνικισμού της Τουρκίας (και όχι του Ισλάμ) στα Βαλκάνια πρέπει να θεωρείται δυσοίωνο, αλλά και εξόχως εκρηκτικό…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...